open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 500/63/17

Провадження № 2-а/500/47/17

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2017 року 11год.08хв.

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Адамова А.С.,

при секретарі - Шлєхтенко О.В

за участю: позивача - ОСОБА_1, представника позивача - ОСОБА_2, представника відповідача - Щербини О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ізмаїл справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення та зобов'язання вчинення певних дій, -

ВСТАНОВИВ:

10.01.2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом (з урахуванням уточнення), в якому просить суд: визнати протиправними дії Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області щодо відмови йому в призначенні та виплаті пенсії за віком на пільгових умовах; визнати протиправним та скасувати рішення №99 від 10.11.2016р. Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області про відмову у призначенні пенсії ОСОБА_1; зобов'язати Ізмаїльське об'єднане управління Пенсійного фонду України Одеської областіпризначити, нарахувати та виплатити йому пенсію за віком на пільгових умовах, згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення» за ст. 13 п. «в», з моменту звернення до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області, тобто з 07 вересня 2016 року. Свої вимоги мотивує тим, що він 07.09.2016 року звернувся до відповідача із заявою про призначення пенсії на пільгових умовах у відповідності до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Рішенням № 99 від 10 листопада 2016 року Ізмаїльським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Одеської областійому було відмовлено у призначені пенсії, в зв'язку з тим, що не підтверджені періоди роботи з 08.01.1982р. по 20.03.2005р. на посаді тракториста-машиніста відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки відсутні відомості про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду. Однак, позивач весь цей період працював трактористом-машиністом, що підтверджується належними письмовими доказами, а зайнятість його у виробництві сільськогосподарської продукції повний половий період можуть підтвердити свідки, з огляду на незбереження інших доказів цього. Також, з 21.03.2005р. по 24.11.2008р., з 01.04.2011р. по 23.08.2011р., з 22.04.2013р. по 27.05.2013р. він працював трактористом у ПП «Кубанське», де теж був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції протягом польового періоду. Таким чином, його пільговий стаж роботи складає 27 років 4 місяця 1 неділя 6 днів, а загальний стаж роботи складає 31 рік 6 місяців 4 дні, тобто він має необхідний загальний та пільговий стаж для призначення пенсії за віком на пільгових умовах та відмова у здійснення цього з боку відповідача є протиправною.

В судовому засіданні позивач та представник позивача підтримали уточнені позовні вимоги та просили задовольнити позов.

В судовому засіданні представник відповідача позов не визнав у повному обсязі, з підстав викладених у письмових запереченнях на позов, просив відмовити у його задоволенні мотивуючи тим, що відсутні документи, які б підтверджували пільговий характер роботи та безпосередню зайнятість позивача у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду, який працював в радгоспі «Озерний» (в подальшому КСП АФ «Озерний», СК «Озерне»). Крім того, у зв'язку з ліквідацією радгоспу «Озерний» (КСП АФ «Озерний», СК «Озерне»), можливість підтвердження періодів роботи на даному радгоспі ОСОБА_1 на посаді тракториста-машиніста розглядалась Комісією при Головному управлінні Пенсійного фонду України Одеської області. Однак, згідно Протоколу №10 від 28.10.2016р. відповідна Комісія прийняла Рішення відмовити ОСОБА_1 у підтвердженні періодів роботи з 08.01.1982р. по 20.03.2005р. на посаді тракториста-машиніста відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Також неналежним підтвердженням пільгового характеру роботи є довідка, видана ПП «Кубанське», з огляду на її невідповідність чинному законодавству. Представник відповідача зазначив, що на його думку, пільговий характер роботи не може бути підтверджений показами свідків.

У судовому засіданні 22.03.2017р. були допитані у якості свідків ОСОБА_4 (працювала з 1973-2004р.р. бригадиром бригади у радгоспі «Озерний» (в подальшому КСП АФ «Озерний», СК «Озерне») та з 2005р. бухгалтером в ПП «Кубанське»), ОСОБА_5 (з 1975р. до кінця 2000-х років виконувала обов'язки щодо обліку транспортної бригади у радгоспі «Озерний» (в подальшому КСП АФ «Озерний», СК «Озерне») та ОСОБА_6 (сумісно працював з позивачем на тракторі, був його напарником по роботі з 1992р.). Допитані у судовому засіданні свідки пояснили, що позивач протягом його роботи у радгоспі «Озерний» (в подальшому КСП АФ «Озерний», СК «Озерне», 1982-2005р.р.) та в ПП «Кубанське» був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду, був зайнятий усі пори року, здійснював роботи з орання землі, культивування, засівання полів різними культурами, сприскування полів, обробки та збору врожаю, інші польові роботи, в зимню пору року виконував роботи в сфері овочівництва в теплицях та парниках. Позивач приймав участь у процесі вирощування, збору пшениці, кукурудзи, ячменя, рапсу, перцю, помідор, баклажанів, та інших сільськогосподарських культур. Часто робочій день був ненормований та працював весь світловий день та до ночі. Не всі документи щодо велися в радгоспі «Озерний» збереглися до теперішнього часу, у зв'язку з чим неможливо надати письмові докази зазначеного. Трактористам-машиністам, у тому числі позивачу, роботодавцем видавалися нагороди, путівки у зв'язку із важкими умовами парці.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, заслухавши пояснення представників сторін, допитавши свідків, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що 07.09.2016 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, після досягнення 55 років, звернувся до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області із заявою про призначення йому пенсії на пільгових умовах відповідно до ст.13 п. "в" Закону України «Про пенсійне забезпечення» з додатками.

Рішенням комісії при Головному Управлінні ПФУ в Одеській області (протокол №10 від 28.10.2016р.) ОСОБА_1 відмовлено в підтверджені періодів роботи з 08.01.1982р. по 20.03.2005р. на посаді тракториста-машиніста відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки відсутні відомості про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду.

Рішенням № 99 від 10 листопада 2016 року Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської областіпозивачу було відмовлено у призначені пенсії, в зв'язку з тим, що не підтверджені періоди роботи з 08.01.1982р. по 20.03.2005р. на посаді тракториста-машиніста відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки відсутні відомості про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду. Та зазначено, що право на призначення пенсії за віком позивач матиме у 60 років.

Згідно п. «в» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Пунктом 1 Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою КМУ № 637 від 12 серпня 1993 року, встановлено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Лише за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Пунктом 20 Постанови № 637 передбачено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Відповідно до п. 2.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993року за № 110, до трудової книжки вносяться: відомості про працівника: прізвище, ім'я та по батькові, дата народження; відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення; відомості про нагородження і заохочення, про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи в роботі та інші заохочення, відповідно до чинного законодавства України; відомості про відкриття, на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв'язку з цим винагороди.

Згідно роз'яснення № 7 Міністерства соціального забезпечення України від 20 січня 1992 року «Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах трактористам машиністам, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах і на інших підприємствах сільського господарства» до трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, відносяться працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідне посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах на протязі повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві. Трактористам-машиністам, які відробили повний польовий період на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах, весь рік роботи зараховується до стажу, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення і в тому випадку, якщо в міжпольовий або міжсезонний період вони виконували інші роботи (на стаціонарних і причепних установках та агрегатах, по ремонту сільськогосподарської техніки, на тваринницьких фермах тощо).

Відповідно до архівної довідки КП Ізмаїльської районної раді «Об'єднаний трудовий архів» № 411/01-21 від 16.09.2016 року в документах по особовому складу радгоспу «Озерний» ОСОБА_1 значиться у якості тракториста-машиніста першого відділення з 08.01.1982 року (наказ №6-к від 08.01.1982р.) по 20.03.2005 року (наказ №13 від 20.03.2005р.). Нарахування заробітної плати за 1984р.-1990р.

На підставі додатку до довідки №411/01-28 від 16.09.2016р. (Відомості про кількість відпрацьованих трудоднів) зазначена кількість трудоднів, відпрацьована ОСОБА_1 у період з 1995р. по 2000р. складає 814 днів.

Згідно архівної довідки КП Ізмаїльської районної раді «Об'єднаний трудовий архів» № 117/01-28 від 10.03.2017 року прийом ОСОБА_1 до радгоспу «Озерний» як тракториста-машиніста 1-го відділення з 08.01.1982р. (наказ №6-к від 08.01.1982р.) по 20.03.2005р. (наказ №13 від 20.03.2005р.). До вказаної архівної довідки додані додатки із зазначенням нарахованої заробітної плати за вказані роки та данні про відпрацьовані людино-дні.

Як вбачається із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формуван, СК «Озерне» припинено за судовим рішенням 09.12.2008р.

Згідно довідок ПП «Кубанське» №2 від 18.11.2013р. та б/н від 15.03.2017р., ОСОБА_1 працював трактористом з 21.03.2005р. (Наказ №4 від 21.03.2005р.) по 24.11.2008р. (Наказ №24 від 24.11.2008р.); з 01.04.2011р. (Наказ №3 від 31.03.2011р.) по 23.08.2011р. (Наказ №9 від 23.08.2011р.); з 22.04.2013р. (Наказ №1/4-13 від 22.04.2013р.) по 27.05.2013р. (Наказ №2/5-13 від 27.05.2013р.); з 01.04.2016р. (Наказ №1 від 01.04.2016р.) по 10.05.2016р. (Наказ №2 від 10.05.2016р.) та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного періоду. Вказані періоди зараховуються в стаж роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення згідно п.«в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, згідно даних трудової книжки, а також з урахуванням розрахунку стажу, складеного відповідачем, довідок КП Ізмаїльської районної раді «Об'єднаний трудовий архів» та ПП «Кубанське», загальний стаж роботи позивача складає 31 рік 6 місяців 4 дня. До пільгового стажу роботи позивача на посаді тракториста-машиніста входять наступні періоди: - період роботи в радгоспі «Озерний» (в подальшому реорганізований в СВК АФ «Озерне», СК «Озерне») на посаді тракториста-машиніста з 08.01.1982 року по 20.03.2005 року, що складає: 23 роки 2 місяці 12 днів; - періоди роботи у ПП «Кубанське» трактористом з 21.03.2005р. по 24.11.2008р.; з 01.04.2011р. по 23.08.2011р.; з 22.04.2013р. по 27.05.2013р.; з 01.04.2016р. по 10.05.2016р., та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного періоду.

Таким чином, всього пільгового стажу - 27 років 4 місяця 1 неділя 6 днів пільгового стажу роботи на посаді тракториста-машиніста, тракториста.

Враховуючи, що стаж роботи позивача на посаді тракториста-машиніста, безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції складає 27 років 4 місяця 1 неділя 6 днів, відповідач протиправно відмовив позивачу у призначені пенсії на пільгових умовах.

Із довідки Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області про результати перевірки обґрунтованості видачі довідки для призначення (перерахунку) пенсії шляхом ознайомлення з архівними документами №1080 від 14.09.2016р., вбачається, що позивач працював на посаді тракториста-машиніста з 08.01.1982р. по 20.03.2005р., згідно наказів радгоспу «Озерний» №6-к від 08.01.1982р. про прийняття на посаду тракториста-машиніста 1-го відділення та за №13 від 20.03.2005р. про звільнення.

Законність наданих довідок не заперечується сторонами. Тобто факт того, що позивач працював вказаний період на посаді тракториста-машиніста не оспорюється відповідачем.

Неприйняття пільгового стажу, що був отриманий позивачем на ПП «Кубанське», взагалі не ставиться в основу Рішення № 99 від 10 листопада 2016 року із чого можна зробити висновки, що ця обставина не оспорюється відповідачем. Зазначення на невідповідності довідки, виданої ПП «Кубанське» як на одну з підстав відмови позивачу в призначення пенсії на пільгових умовах не приймається судом до у ваги, з огляду на те, що така підстава не була зазначена у рішенні про відмову в призначенні пенсії ОСОБА_7

Відповідно до п.17,п.19 Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливість їх одержання у зв'язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі. За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в пункті 17 цього Порядку, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

Допитані в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, підтвердили той факт, що позивач працював в радгоспі «Озерний» з 1982 по 2005 роки, в цей період позивач працював трактористом-машиністом, виконував виключно роботи пов'язані з виробництвом сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду, робочий день був ненормований. Вказана обставина також підтверджена і щодо працевлаштування позивача в ПП «Кубанське» трактористом.

Твердження відповідача, що показами свідків може бути підтверджений лише загальний стаж, та не можуть бути підтверджені пільгові умови праці не ґрунтуються на приписах чинного законодавства. На думку суду, позивач правомірно довів факт безпосередньої своєї зайнятості у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду за спірні періоди показами свідків. При цьому його працевлаштування трактористом-машиністом вбачається із трудової книжки та довідок.

Крім того, безпідставними є посилання представника відповідача на недоведеність пільгових умов праці позивача з огляду на відсутність доказів проведення з боку роботодавця на користь позивача будь-яких доплат, додаткових пільг (продуктами, грошами, допомогою). Така вимога не закріплена чинним законодавством. Та цей факт не може слугувати доказом наявності або відсутності пільгового характеру роботи.

Таким чином, вищезазначеними документами та показаннями свідків підтверджується факт роботи позивача трактористом, безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду.

Враховуючи, що позивач досяг 55 років, стаж його роботи на посаді тракториста-машиніста, безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду, складає більше ніж 20 років, а загальний стаж роботи - більше 30 років, відповідач протиправно відмовив позивачу у призначені пенсії на пільгових умовах.

За таких обставин, позов ОСОБА_1 до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст.9-11, 69 -71, 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення та зобов'язання вчинення певних дій задовольнити.

Визнати протиправними дії Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області щодо відмови ОСОБА_1 в призначенні та виплаті пенсії за віком на пільгових умовах.

Визнати протиправним та скасувати рішення №99 від 10.11.2016р. Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області про відмову у призначенні пенсії ОСОБА_1.

Зобов'язати Ізмаїльське об'єднане управління Пенсійного фонду України Одеської області призначити, нараховувати та виплачувати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, пенсію за віком на пільгових умовах згідно п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з моменту звернення до Ізмаїльського об'єднаного управління Пенсійного фонду Одеської області, тобто з 07.09.2016 року.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова або ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст рішення складено та підписано 23.03.2017р.

Суддя:

А.С.Адамов

Джерело: ЄДРСР 65531615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку