open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" березня 2017 р.

Справа № 916/112/17

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Ю.С.

при секретарі судового засідання: Кришталь Д.І.

за участю представників сторін:

прокурор Кузьмичов В.Г., посвідчення від 01.03.2017р. №046156

від позивача: Романюк Ю.Ю., довіреність від 27.11.2014р.

від відповідача: Пересунько О.Т., голова

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву: Заступника керівника Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області (68600, Одеська обл., м. Ізмаїл, вул. Дмитрівська, буд. 63) в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, буд. 1, код ЄДРПОУ 20029342) в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (65107, м. Одеса, вул. Канатна, буд. 83, код ЄДРПОУ ВП 20990849)

до відповідача: Фермерського господарства «Пересунько Олена Терентіївна» (66331, Одеська обл., Кілійський р-н, с. Трудове, вул. Гагаріна, буд. 3, код ЄДРПОУ 36264303)

про: стягнення 100000 грн., -

Суть спору: Заступник керівника Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Фермерського господарства «Пересунько Олена Терентіївна» про стягнення 100000 грн. боргу.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором №7 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству від 28.09.2010р. в частині повного та своєчасного повернення коштів фінансової підтримки (допомоги).

Ухвалою господарського суду Одеської області від 16.01.2017р. порушено провадження у справі та прийнято позовну заяву до розгляду; розгляд справи призначено на 08.02.2017р. об 11:00; витребувано додаткові документи.

Судове засідання 08.02.2017р. не відбулось у зв'язку з перебуванням судді Бездолі Ю.С. на лікарняному.

28.02.2017р. за вх.№2-1206/17 до суду від прокурора надійшло клопотання про продовження строку розгляду справи на 15 днів у зв'язку зі складністю справи.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.03.2017р. задоволено клопотання прокурора і продовжено строк розгляду справи №916/112/17 до 28.03.2017р.; розгляд справи призначено на 23.03.2017р. об 11:00; витребувано додаткові документи.

23.03.2017р. за вх.№6823/17 до суду від позивача надійшли додаткові документи, які залучено судом до матеріалів справи.

23.03.2017р. за вх.№6822/17 до суду від відповідача надійшли додаткові документи, які залучено судом до матеріалів справи.

У судовому засіданні прокурор та представник позивача підтримали позов в повному обсязі, просили суд його задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні наявність боргу не заперечував.

Відповідно до вимог ст. 85 ГПК України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши учасників процесу, господарський суд встановив:

28.09.2010р. між Українським державним фондом підтримки фермерських господарств (Укрдержфонд, позивач) та Фермерським господарством «Пересунько Олена Терентіївна» (Фермерське господарство, відповідач) укладений договір №7 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству, відповідно до якого Укрдержфонд в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств зобов'язався надати фінансову підтримку (допомогу) на поворотній основі фермерському господарству сумі 100000 (сто тисяч) гривень, а Фермерське господарство зобов'язалось використати її за цільовим призначенням і повернути фінансову підтримку (допомогу) у визначений даним договором строк.

Згідно з п.2 договору на підставі довідки №8, виданої згідно протоколу №1, відповідно до рішення комісії від 16 вересня 2010р. та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року №1102 (зі змінами), фінансова підтримка (допомога) на поворотній основі надається для провадження виробничої діяльності.

Пунктом 3.1.2 договору передбачено, що Укрдержфонд в особі Одеського відділення має право вимагати від Фермерського господарства повернення фінансової підтримки (допомоги) на поворотній основі відповідно до графіка.

Відповідно до п.3.4.2 договору Фермерське господарство зобов'язане повернути кошти фінансової підтримки (допомоги) на поворотній основі Одеському відділенню Укрдержфонду згідно з встановленим графіком: до 01 вересня 2015 року в сумі 100000 (сто тисяч) грн. на спеціальний рахунок державного бюджету України: отримувач: ГУДКУ в Одеській області, банк ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011, код ОКПО 23213460, р/р 31233460700008. В разі зміни платіжних реквізитів для повернення фінансової допомоги фермерському господарство буде повідомлено додатково. Кінцевий термін повернення заборгованості по фінансовій підтримки (допомозі) до 01 вересня 2015 року.

Пунктом 4.1 договору передбачено, що договір про надання фінансової підтримки (допомоги) набуває чинності з дати укладання та діє до часу повного погашення Фермерським господарським заборгованості (фінансової підтримки, пені).

На виконання умов договору позивач надав відповідачу фінансову підтримку на суму 100000 грн., про що свідчить відповідне платіжне доручення №6 від 29.09.2010р.

У встановлений договором строк відповідач суму фінансової підтримки за договором №7 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству від 28.09.2010р. позивачу не повернув.

Іншого відповідачем не доведено.

Неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором №7 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству від 28.09.2010р. в частині повного та своєчасного повернення коштів фінансової підтримки (допомоги) стало підставою для звернення позивача до господарського суду з відповідним позовом.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

За ст. 509 ЦК України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є, зокрема, договори та інші правочини (п.1 ч.2 ст. 11 ЦК України).

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про фермерське господарство» новоствореним фермерським господарствам у період становлення (перші три роки після його створення, а у трудонедостатніх населених пунктах - п'ять років), фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку Кабінетом Міністрів України, та іншим фермерським господарствам надається допомога за рахунок державного і місцевого бюджетів, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Кабінет Міністрів України щорічно в проекті Державного бюджету України передбачає кошти на підтримку фермерських господарств. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щорічно передбачають кошти в проектах місцевих бюджетів на підтримку фермерських господарств. Кошти Державного бюджету України спрямовуються на меліорацію земель, у тому числі їх зрошення та осушення, а також на консервацію та рекультивацію малопродуктивних сільськогосподарських угідь, на придбання сільськогосподарської техніки (комбайнів, тракторів, автомашин, бульдозерів, сівалок тощо). За рахунок місцевих бюджетів фермерським господарствам може надаватися допомога у будівництві об'єктів виробничого і невиробничого призначення, житла, проведенні заходів щодо землеустрою. Порядок використання коштів Державного бюджету України для надання підтримки новоствореним фермерським господарствам, фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку Кабінетом Міністрів України, та іншим фермерським господарствам установлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 6 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004р. №1102 (в редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що фінансова підтримка на конкурсних засадах на поворотній основі надається у розмірі, що не перевищує 100 тис. гривень, із забезпеченням виконання зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів: новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, - строком від трьох до п'яти років для виробництва, переробки і збуту виробленої продукції, провадження виробничої діяльності; іншим фермерським господарствам - строком до п'яти років для придбання техніки, обладнання, поновлення обігових коштів, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, будівництва та реконструкції виробничих і невиробничих приміщень, у тому числі житлових (загальною площею не більш як 125 кв. метрів), для закладення багаторічних насаджень, розвитку кредитної та обслуговуючої кооперації, у тому числі для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств, зрошення та меліорації земель.

За вимогами ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ч.1, ч.7 ст. 193 ГК України, які кореспондуються з вимогами ст. 526 ЦК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов1язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

У відповідності до ч.1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу вимог ст. 610, ч.2 ст. 615 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

Відповідно ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Виходячи з наявних матеріалів справи господарським судом встановлено, що відповідач не виконав належним чином свої зобов'язання за договором №7 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству від 28.09.2010р. в частині повного та своєчасного повернення коштів фінансової підтримки (допомоги), внаслідок чого у нього виник борг перед позивачем у розмірі 100000 грн.

Іншого відповідачем не доведено.

За таких обставин, позовні вимоги Заступника керівника Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств підлягають задоволенню в повному обсязі.

Інші наявні в матеріалах справи документи вищевикладених висновків суду не спростовують.

Відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32-34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Заступника керівника Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фермерського господарства «Пересунько Олена Терентіївна» (66331, Одеська обл., Кілійський р-н, с. Трудове, вул. Гагаріна, буд. 3, код ЄДРПОУ 36264303) на користь Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, буд. 1, код ЄДРПОУ 20029342) в особі Одеського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (65107, м. Одеса, вул. Канатна, буд. 83, код ЄДРПОУ ВП 20990849) 100000 (сто тисяч) грн. боргу.

3. Стягнути з Фермерського господарства «Пересунько Олена Терентіївна» (66331, Одеська обл., Кілійський р-н, с. Трудове, вул. Гагаріна, буд. 3, код ЄДРПОУ 36264303) на користь Прокуратури Одеської області (65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 3, код ЄДРПОУ 03528552) 1600 (одну тисячу шістсот) грн. судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Згідно з ч.5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Одеського апеляційного господарського суду через господарський суд Одеської області.

Повне рішення складено 27 березня 2017р.

Суддя Ю.С. Бездоля

Джерело: ЄДРСР 65509169
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку