open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2011 року Справа № 2а/2370/6280/2011

30.08.2011

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого-судді Чалої А.С., розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Золотоніської об’єднаної державної податкової інспекції Черкаської області до фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 про припинення підприємницької діяльності, що не пов’язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заявою звернулася Золотоніська об’єднана державна податкова інспекція Черкаської області, в якій просить припинити підприємницьку діяльність фізичної особи –підприємця ОСОБА_1.

На підставі вимог ч. 4 ст. 1832 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Ухвалою про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі від 28 липня 2011 року відповідачу було запропоновано в разі невизнання адміністративного позову у строк до 22 серпня 2011 року подати Черкаському окружному адміністративному суду заперечення проти позову та відповідні докази на підтвердження. Проте, відповідач у встановлений судом строк письмових заперечень проти позову не подав. Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 1832 КАС України справа розглядається судом не пізніше трьох днів –у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Фізична особа –підприємець ОСОБА_1, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб, зареєстрований виконавчим комітетом Золотоніської міської ради Черкаської області 17.01.2002 року та перебуває на обліку з 25.01.2002 року № 4 в Золотоніській об’єднаній державній податковій інспекції Черкаської області як платник податку, про що свідчить довідка позивача від 18.07.2011 року № 372.

Статтею 19 Господарського кодексу України передбачено обов'язок усіх суб'єктів господарювання здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Статтею 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»№755-IV від 15.05.2003р., що є спеціальним в частині регулювання відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, в свою чергу, визначено, що неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є однією з підстав для постановлення рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця, на підставі якого проводиться державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Згідно ч. 1 статті 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно підпункту 16.1.3. пункту 16.1 ст. 16 Податкового Кодексу від 02.12.2010 року № 2755 –VI, платник податків зобов'язаний: подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до Закону України Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” № 2181-ІІІ від 21.12.2000 року (який втратив чинність01.01.2011 року), а саме п.п. 4.1.4, п. 4.1, ст. 4 - податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

г) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) - до 1 квітня року, наступного за звітним.

Однак, як встановлено з матеріалів справи, в порушення п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України № 2181-ІІІ відповідач останній раз подав податкову звітність 09.01.2008 року. Дана обставина підтверджується довідкою від 18.07.2011 року.

Згідно довідки від 18.07.2011 року № 9600/24-031 фізична особа –підприємець ОСОБА_1 не має податкової заборгованості по сплаті податків, зборів та інших платежів.

На підставі викладеного, керуючись статтями 41, 86, 159, 162, 1832 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Золотоніської об’єднаної державної податкової інспекції Черкаської області –задовольнити повністю.

Припинити підприємницьку діяльність фізичної особи –підприємця ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, місце проживання: 19700, АДРЕСА_1.

Копію постанови надіслати виконавчому комітету Золотоніської міської ради Черкаської області для виконання обов’язків визначених ст. 49 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців».

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя А.С. Чала

Джерело: ЄДРСР 65441596
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку