open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/43865/16-ц

Провадження № 2-о/761/76/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2017 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Ющенко Я.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду подання Органу опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, заінтересовані особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2, про призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

09.12.2016 року Шевченківська районна в м.Києві державна адміністрація звернулась до суду з поданням про призначення ОСОБА_2, 26.06.1988 року, опікуном недієздатної ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Заінтересовані особи у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали, просили суд задовольнити її у повному обсязі.

Представник заявника у судове засідання не з'явився, однак через канцелярію суду подав письмову заяву, зі змісту якої вбачається, що останній заявлені вимоги підтримав, просив суд задовольнити їх у повному обсязі, а також розглянути справу за його відсутності.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Перевіряючи обставини справи судом встановлено, що рішенням Святошинського районного суду м.Києва від 20.02.2002 року в цивільній справі № 2-155-1/02 за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Шевченківської районної державної адміністрації м.Києва про визнання недієздатною, вказану заяву було задоволено, а саме ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, визнано недієздатною.

Також зазначеним рішенням суду встановлено, що ОСОБА_3 є інвалідом 1-ої групи з дитинства безстроково з 14.12.1981 року. Відповідно до акту амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 1266 від 22.11.2001 року, ОСОБА_3 страждає олігофренією в ступені імбецильності з епілептиформним синдромом, і не здатна розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з ч.3 ст. 61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Розпорядженням Органу опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації від 23.09.2002 року № 1648, ОСОБА_1 призначено опікуном своєї недієздатної дочки ОСОБА_3

Разом з тим, 10.11.2016 року ОСОБА_1, посилаючись на похилий вік та стан свого здоров'я, які не дозволяють їй належним чином виконувати обов'язки опікуна, звернулась до Органу опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації із заявою, у якій просить призначити ОСОБА_2 другим опікуном недієздатної ОСОБА_3

Також, 10.11.2016 року до Органу опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації із заявою звернувся ОСОБА_2, у якій просить призначити його опікуном своєї недієздатної тітки ОСОБА_3

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації від 05.12.2016 року № 109/02/35-9921, на засіданні опікунської ради 16.11.2016 року (протокол засідання № 12) розглянуто заяву ОСОБА_2 щодо призначення його опікуном недієздатної ОСОБА_3 Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення ОСОБА_2, який ознайомлений з правами та обов'язками опікуна, орган опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації не заперечує проти призначення ОСОБА_2 опікуном недієздатної ОСОБА_3

Згідно зі ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України передбачено, що опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 ЦК України), опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 ЦК України).

Враховуючи, що ОСОБА_3 за рішенням суду визнана недієздатною, оскільки внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, приймаючи до уваги похилий вік та стан здоров'я ОСОБА_1, яка її опікуном, а також, що ОСОБА_2 є племінником ОСОБА_3 та перебуває з нею у родинних відносинах, при цьому, відповідає усім необхідним вимогам визначеним законом щодо особи опікуна, суд вважає, що з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав і інтересів недієздатної ОСОБА_3 її другим опікуном необхідно призначити ОСОБА_2

Керуючись ст.ст. 60, 62-64 ЦК України, ст.ст. 3, 8, 10, 11, 57-60, 79, 88, 169, 208, 209, 212-215, 218, 293, 294, 296 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Подання Органу опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, заінтересовані особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2, про призначення опікуна - задовольнити.

Призначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, опікуном недієздатної ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м.Києва шляхом подачі апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м.Києва протягом 10 днів з дня проголошення рішення, а особами, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 65391819
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку