open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 444/2718/16-ц

Провадження № 2/444/204/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

06 березня 2017 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Зеліско Р. Й.,

при секретарі Мамедовій Г.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Жовква цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" до ОСОБА_1 про стягнення суми заборгованості за договором коплексного банківського обслуговування фізичних осіб-власників карткового продукту «Домовичок» (договір овердрафту) від 15.09.2014 року,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" звернулося в суд з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення суми заборгованості за договором коплексного банківського обслуговування фізичних осіб-власників карткового продукту «Домовичок» (договір овердрафту) від 15.09.2014 рокув розмірі 1774 грн. 81 коп., посилаючись на те, що позивач свої зобов’язання за договором виконав повністю, а відповідач 17.09.2016 року отримала кредитні кошти через банкомат, що підтверджується виписками по рахунках відповідача, однак порушила взяті на себе зобов’язання і на момент закінчення дії строку дозволеного овердрафту, а саме 14.09.2016 р. не повернула в повному обсязі отримані кредитні кошти, що призвело до виникнення заборгованості. Крім того просять стягнути судові витрати.

Представник позивача в судове засідання не з’явилася, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, однак надіслала на адрес суду клопотання в якому просить розглядати справу у її відсутності. Позовні вимоги викладені у позовній заяві підтримала повністю. Просить позов задоволити. Не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з’явилася, хоча про дату, час та місце проведення судового засідання була повідомлена належним чином за адресою реєстрації місця свого проживання, від неї не надійшло клопотань на адрес суду.

На підставі ч. 2 ст. 77 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов'язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що сторони та інші особи, які беруть у справі, не з'явилися в судове засідання без поважних причин.

У відповідності до вимог ст. 224 ЦПК України у разі неявки у судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені ним причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Згідно вимог ст. 169 ч. 4 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів ( постановляє заочне рішення).

А тому суд приходить до висновку про ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки представник позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Оскільки сторони в судове засідання не з’явились, відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з’ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 11, 13, 14 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов’язків є договори та інші правочини. Цивільні права і обов’язки особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов’язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Договір є обов’язковим для виконання сторонами, як це передбачено ст. 629 Цивільного кодексу України.

Відповідно до вимог ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Судом встановлено, що 15 вересня 2014 року відповідач ОСОБА_1 зголосилась на публічну пропозицію позивача АБ «УКРГАЗБАНК» та приєдналась до договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб - власників карткового продукту «Домовичок» шляхом подання Заяви-Анкети № BUI-2631-Ф/14-KRD на приєднання до договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб-власників карткового продукту «Домовичок».

На підставі договору та заяви-анкети позивач відкрив відповідачу картковий рахунок у національній валюті № 26259001347720, видав неперсоналізовану без чіпу платіжну картку № 5168 5319 9105 8067 та надав кредит у національній валюті України шляхом встановлення на цьому картковому рахунку ліміту дозволеного овердрафту у розмірі 3 000,00 (три тисячі) гривень строком дії 24 місяці, (п. 2.3 та 2.4 Договору), що підтверджується випискою за договором, а також розпискою про отримання платіжної картки.

Згідно із заявою-анкетою, а також додатком до заяви-анкети (програма кредитування) за користування дозволеним овердрафтом встановлюється процентна ставка:

-0,0001% протягом пільгового періоду;

- 32,9 % базова процентна ставка.

На суму простроченої заборгованості за дозволеним овердрафтом та суму заборгованості за овердрафтом (кредитом) нараховуються річних проценти в розмірі 48 % річних.

Згідно з умовами договору:

-погашення процентів за користування дозволеним овердрафтом та овердрафтом (кредитом) (в разі наявності) здійснюється за рахунок надходження коштів на картковий рахунок клієнта (п. 4.6.);

- повне погашення заборгованості за дозволеним овердрафтом здійснюється в кінці строку дії ліміту дозволеного овердрафту за рахунок надходження коштів на картковий рахунок клієнта (п. 4.11);

- сторони домовились, що при надходженні коштів на картковий рахунок клієнта, погашення заборгованості за дозволеним овердрафтом та овердрафтом (кредитом) (в разі наявності) здійснюється у наступній черговості: 1) прострочена заборгованість за нарахованими процентами за користування дозволеним овердрафтом та овердрафтом (кредитом) (якщо буде мати місце прострочення); 2) заборгованість за нарахованими процентами за користування дозволеним овердрафтом; 3) прострочена заборгованість за дозволеним овердрафтом та овердрафтом (кредитом) (якщо буде мати місце прострочення); 4) заборгованість за дозволеним овердрафтом (в т.ч. мінімальний платіж). Підписанням цього договору у відповідності із законодавством України, клієнт надає банку право самостійно приймати рішення щодо зміни черговості погашення заборгованості клієнта за цим договором. Банк інформує клієнта у письмовій формі на його запит про застосовану черговість погашення заборгованості. Погашення клієнтом заборгованості кожної наступної черги повинне відбуватися виключно після повного погашення заборгованості кожної попередньої черги. Сторони встановлюють, що банк має право самостійно зараховувати кошти, які направлені клієнтом на погашення заборгованості, згідно встановленої черговості, або змінювати черговість погашення, шляхом проведення відповідних бухгалтерських проводок по відповідних рахунках (п. 4.12)

Окрім того, відповідно до умов договору відповідач взяла на себе обов’язок, зокрема:

- не пізніше останнього дня строку дії ліміту дозволеного овердрафту в повному обсязі повернути банку отримані кредитні кошти (дозволений овердрафт ) (п. 6.2.12);

- сплачувати суми основного боргу за дозволеним овердрафтом (мінімальні платежі) та проценти за користування дозволеним овердрафтом в розмірі та в строки, передбачені цим договором та програмою кредитування (п. 6.2.13);

- за користування неповерненою у встановлені цим договором строки сумою дозволеного овердрафту (мінімального платежу) сплачувати проценти у розмірі, встановленому програмою кредитування (п. 6.2.14);

Відповідно до п. 1.18 Договору - дозволений овердрафт - кредит, який надається банком клієнту при проведенні держателем платіжної картки операцій по картковому рахунку понад залишок коштів на картковому рахунку клієнта в межах суми встановленого на картковому рахунку клієнта ліміту дозволеного овердрафту. Відповідно до п. 1.24 договору - овердрафт (кредит) - кредит, який виникає на картковому рахунку клієнта в разі перевищення суми операції по картковому рахунку клієнта над сумою встановленого на картковому рахунку клієнта ліміту дозволеного овердрафту.

17.09.2016 року відповідач отримала кредитні кошти через банкомат, що підтверджується виписками по рахунках відповідача (додаються), однак порушила взяті на себе зобов’язання і на момент закінчення дії строку дозволеного овердрафту (14.09.2016 р.) не повернула в повному обсязі отримані кредитні кошти, що призвело до виникнення заборгованості.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України.

Відповідач свої обов’язки за договором не виконує, заборгованості згідно умов вказаного договору не сплачує.

Згідно розрахунку заборгованості представленого позивачем вбачається, що відповідач станом на 09.11.2016 року заборгованість відповідача перед позивачем становить 1774,81 гривень, з яких:

1 446,22 гривень - заборгованість за овердрафтом;

328,59 гривень - заборгованість за нарахованими відсотками за користування овердрафтом та прострочені відсотки за користування дозволеним овердрафтом.

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання.

Внаслідок вищенаведеного, суд вважає, що вимоги позивача є цілком обґрунтовані та підлягають до задоволення.

Згідно ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Так як позивач при поданні до суду позовної заяви майнового характеру сплатив 1378,00 грн. судового збору, що вбачається з платіжного доручення № 6876-5072 від 13.12.2016 року, тому суд приходить до висновку, що дану суму потрібно стягнути в користь позивача із відповідача.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв'язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є підстави для задоволення позовних вимог Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк".

Керуючись ст.ст. 15, 30, 57, 58, 88, 208, 209, 212-215, 224-228, 294 ЦПК України, ст.ст 526, 625, 629 ЦК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстрована та проживаюча в ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт громадянина України серії КС № 753637, виданий Жовківським РВ ГУМВС України у Львівській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в користь Публічного акціонерного товариства акціонерний банк “Укргазбанк” (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280) 1774 (одна тисячу сімсот сімдесять чотири) грн. 81 коп. заборгованості станом на 09.11.2016 року за договором коплексного банківського обслуговування фізичних осіб-власників карткового продукту «Домовичок» (договір овердрафту) від 15.09.2014 року.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстрована та проживаюча в ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт громадянина України серії КС № 753637, виданий Жовківським РВ ГУМВС України у Львівській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в користь Публічного акціонерного товариства акціонерний банк “Укргазбанк” (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280) 1378,00 грн. судового збору, який був сплачений позивачем при поданні позовної заяви.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення суду, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через Жовківський районний суд Львівської області.

Одночасно роз’яснити відповідачу, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Зеліско Р. Й.

Джерело: ЄДРСР 65371986
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку