open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/264/17

Провадження №1-в/319/14/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 березня 2017 року смт Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Валігурського Г.Ю.

при секретарі Фінько Ю.В.

за участю прокурора Шипко Д.В.,

захисника ОСОБА_1,

лікаря-психіатра ОСОБА_2,

розглянувши подання лікаря-психіатра Більмацької центральної районної лікарні про продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2

в с т а н о в и в:

До Куйбишевського районного суду надійшло подання лікаря-психіатра Більмацької центральної районної лікарні ОСОБА_2 про продовження амбулаторної психіатричної медичної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Подання лікар просить розглядати за відсутності ОСОБА_3, обґрунтовуючи це тим, що його участь у судовому засіданні може сприяти погіршенню стану його здоров’я.

У відповідності до ч. 1 ст. 512 КПК України судовий розгляд здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, законного представника, захисника згідно із загальними правилами цього Кодексу. Участь особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, не є обов’язковою і може мати місце, якщо цьому не перешкоджає характер розладу психічної діяльності чи її психічного захворювання.

На підставі вказаної норми, враховуючи, що участь у судовому засіданні може сприяти погіршенню стану здоров’я ОСОБА_3, судовий розгляд здійснюється за відсутності останнього.

Прокурор та захисник подання лікаря підтримали.

Суд, заслухавши думку лікаря-психіатра, прокурора, захисника, які вважають можливим продовжити такі заходи, вивчивши матеріали справи, вважає подання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 з 1997 року знаходиться на диспансерному обліку в Куйбишевській ЦРЛ Запорізької області з діагнозом: легка розумова відсталість, виражена дебільність, не уточненого ґенезу без порушення поведінки.

ОСОБА_3 24.08.2006 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 121 КК України та постановою Куйбишевського районного суду Запорізької області від 05.04.2007 у справі №1-28 2007 рік до нього були застосовані примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з суворим типом нагляду.

З 23 травня 2007 року по 27 лютого 2013 рік ОСОБА_3 знаходився на примусовому лікуванні в Українській психіатричній лікарні м. Дніпропетровська.

Ухвалою Червоногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 06.11.2012 р. примусові заходи медичного характеру у формі стаціонарного лікування у психіатричній лікарні із суворим типом нагляду змінені на примусове лікування у психіатричній лікарні із посиленим наглядом.

ОСОБА_3 знаходився на примусовому лікуванні у Херсонській обласній психіатричній лікарні з 27 лютого 2013 року по 06 червня 2013 року.

Згідно ухвали Суворовського районного суду м. Херсона від 23 травня 2013 року у справі №668/5871/13-к примусові заходи медичного характеру у формі стаціонарного лікування в психіатричній лікарні із посиленим наглядом змінені на примусове лікування у психіатричній лікарні із звичайним наглядом за місцем проживання.

Згідно ухвали Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 29 квітня 2014 року у справі №333/3022/14-к відносно ОСОБА_3 примусові заходи медичного характеру у формі госпіталізації в психіатричну лікарню з звичайним наглядом змінено на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Ухвалами Куйбишевського районного суду Запорізької області від 05.04.2016 та від 27.09.2016 ОСОБА_3 продовжено амбулаторну психіатричну допомогу у примусовому порядку.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановлених Кримінальним, Кримінальним процесуальним кодексами України, цим Законом та іншими законами. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів.

У відповідності до Висновку комісії лікарів-психіатрів від 22.02.2017 відносно гр. ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, останній страждає легкою розумовою відсталістю (виражена дебільність) не уточненого ґенезу, стадія формування компенсації емоційно-вольових порушень. Для оцінки стабільності і якості компенсації емоційно-вольових порушень рекомендовано продовжити амбулаторне психіатричне примусове лікування.

Згідно із ч. 1 ст. 17 Закону України «Про психіатричну допомогу», перебування особи в психіатричному закладі в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію.

Згідно із ч. 3 ст. 514 КПК України, розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статтею 95 Кримінального кодексу України та статтею 512 цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно із ч 1 ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

За наведених обставин, суд вважає, подання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 512, 514 КПК України, ст.ст. 17, 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст. 95 КК України, суд

п о с т а н о в и в:

Подання лікаря-психіатра Більмацької центральної районної лікарні ОСОБА_2 про продовження амбулаторної психіатричної медичної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Продовжити застосування амбулаторної психіатричної медичної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до апеляційного суду Запорізької області через Куйбишевський районний суд Запорізької області.

Суддя Г.Ю. Валігурський

Джерело: ЄДРСР 65370687
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку