open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

14 березня 2017 р. № 820/614/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Зінченка А.В.

При секретарі - Абоян І.І.

За участі сторін:

Позивача - ОСОБА_1

Представника позивача - ОСОБА_2

Представника Відповідача - Кезля М.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області, за участі третьої особи : Борівського районного сектору Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області про визнання дій незаконними, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач , ОСОБА_5 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4, звернулась до суду з адміністративним позовом до Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області, в якому просить суд визнати дії відповідача - Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області щодо відмови в оформлені та видачі паспорта громадянина України її неповнолітньому сину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 - протиправними та зобов'язати відповідача оформити та видати її неповнолітньому сину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт громадянина України.

Позивач вважає дії відповідача протиправними, незаконними, а тому є такими, що порушують права неповнолітнього.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили суд позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні надав суду свої письмові заперечення та просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Представник ІІІ-особи в судове засідання не прибув, про час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, а тому суд приходить до висновку про розгляд справи за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали, вислухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

22 грудня 1994 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_6, уклали шлюб, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 22.12.1994 року зроблено запис № 66, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу НОМЕР_1, виданим Борівським районним відділом реєстрації актів громадянського стану Харківської області 22.12.1994 року.

28 червня 2000 року у них народився син - ОСОБА_4. Згідно свідоцтва про народження він народився в смт. Борова Борівського району, Харківської області Україна, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2, виданим відділом реєстрації актів громадянського стану Борівського районного управління юстиції Харківської області 25 липня 2000 року.

Згідно домової книги для прописки громадян, неповнолітній ОСОБА_4 зареєстрований 02.08.2000 року за адресою: АДРЕСА_1.

ІНФОРМАЦІЯ_5 року батько ОСОБА_4 - ОСОБА_6 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Борівського районного управління юстиції у Харківській області 20.03.2014 р.

На теперішній час неповнолітній ОСОБА_4 навчається у 11а класі ООЗ «Борівська ЗОШ1-111 ст. № 1 Борівської районної ради Харківської області», що підтверджується довідкою № 3 від 30.01.2017р.

На початку грудня 2016 року ОСОБА_4 звернувся з письмовою заявою про видачу йому паспорта до Борівського районного сектору Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області.

На своє письмову заяву ОСОБА_4 16.12.2016року отримав письмову відповідь Борівського РС ГУДМС в Харківській області, вих. № 26/1442, якою йому було відмовлено у видачі паспорта громадянина України. Підставою відмови вказано подання не в повному обсязі документів та інформації, необхідної для оформлення та видачі паспорта.

Перевіряючи обґрунтованість даної відмови судом встановлено наступне.

В судовому засіданні знайшло своє підтвердження, що дійсно, в грудні 2016 року до Борівського районного сектору Головного управління ДМС України в Харківській області з питання документування його паспортом громадянина України звернувся ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Судом також встановлено, що в свідоцтві про народження ОСОБА_4, зазначено, що його батьки - ОСОБА_6 та ОСОБА_1, на момент народження дитини, є громадянами Росії.

Відповідно до ст. 7 закону України «Про громадянство України» від 18.01.2001 року «Набуття громадянства України за народженням», - особа, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків, є громадянином України.

Згідно п.20 розділу II Указу Президента України від 27 березня 2001 року № 215 «Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень», - для оформлення набуття громадянства України за народженням особою, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України і не набула за народженням громадянства жодного з батьків, один з її батьків подає: а) заяву про оформлення набуття особою громадянства України за народженням; б) копію свідоцтва про народження особи; в) копії документів, які підтверджують факт перебування батьків особи у громадянстві іншої держави (інших держав) на момент її народження; г) копії документів, які підтверджують факт проживання на законних підставах батьків особи на території України на момент її народження; д) декларацію про не набуття особою за народженням громадянства жодного з батьків.

Відповідно до п.117 розділу V «Порядок виконання прийнятих рішень з питань громадянства», - у разі прийняття щодо особи рішення про встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України або оформлення набуття громадянства України головне управління міграційної служби в області...за місцем її проживання реєструють особу громадянином України.

Такій особі видається довідка про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

Судом також встановлено, що ОСОБА_1 не зверталась до органів міграційної служби для подання передбачених вищезазначеним Порядком документів та отримання довідки про реєстрацію особи громадянином України її сином, ОСОБА_8.

Відповідно до п.1.3. «Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України», затвердженого наказом МВС України від 13.04.2012 № 320, для оформлення паспорта особа, окрім зазначених у пункті документів, подає довідку про реєстрацію особи громадянином України або свідоцтво про належність до громадянства України, а в необхідних випадках, - інші документи, визначені ст.. 5 закону «Про громадянство України» (за необхідності.) Довідка про реєстрацію особи громадянином України при зверненні ОСОБА_4 до Борівського РС ГУ ДМС України в Харківській області не надавалась, про що йому і було зазначено Борівським РС ГУ ДМС України в Харківській області.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ГУ ДМС України в Харківській області та третя особа - Борівський районний сектор ГУ ДМС України в Харківській області права позивача, ОСОБА_4 не порушували та діяли виключно в межах діючого законодавства, що регулює питання громадянства України.

Суд вказує, що відповідно до ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

З врахуванням вищевикладеного, повно і всебічно з'ясувавши обставини, які мають значення для правильного вирішення справи, оцінюючи наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні на предмет належності, допустимості та достовірності кожного доказу окремо, а також достатності та взаємного зв'язку доказів у їх сукупності, як того вимагає процесуальне законодавство, проаналізувавши норми матеріального права, які належить застосувати до спірних правовідносини, суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 2, 6-14, 71, 94, 159-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області про визнання дій незаконними - відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанову у повному обсязі виготовлено 15 березня 2017 року.

Суддя А.В. Зінченко

Джерело: ЄДРСР 65313319
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку