open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

02 березня 2017 року

справа № 320/6361/16-а(2-а/320/234/16)

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого судді: Лукманової О.М.

суддів: Божко Л.А. Кругового О.О.

при секретарі: Сонник А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро апеляційну скаргу Мелітопольського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області на постанову Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 28 листопада 2016 року по справі № 320/6361/16-а (2-а/320/234/16) за позовом ОСОБА_1 до Мелітопольського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання протиправними дій щодо припинення виплати пенсії, зобов’язання відновити виплату пенсії за віком,-

в с т а н о в и л а:

У жовтні 2016 року ОСОБА_1 (далі по тексту – позивач) звернувся до суду з позовом до Мелітопольського об’єднаного УПФУ в Запорізькій області (далі по тексту – відповідач), в якому просив визнати протиправними дії відповідача щодо припинення виплати йому пенсії; зобов’язати відповідача відновити йому з 01.06.2015 року виплату пенсії за віком, призначеної у відповідності ОСОБА_2 України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Постановою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 28.11.2016 року, позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково, визнано протиправними дії Мелітопольського об’єднаного УПФУ в Запорізькій області щодо відмови у поновленні виплати раніше призначеної пенсії ОСОБА_1 з 01.06.2015 року; зобов’язано Мелітопольське об’єднане УПФУ в Запорізькій області відновити ОСОБА_1 виплату раніше призначеної пенсії за віком відповідно до загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 01.06.2015 року.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції Мелітопольське об'єднане УПФУ в Запорізькій області подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати постанову та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі. Свої вимоги обґрунтувало тим, що судом не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, висновки суду не відповідають обставинам справи, що призвело до прийняття невірного рішення. Апелянтом вказувалось, що призупинення виплати пенсії у 2015 та 2016 роках регулюється ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування», в якому передбачене призупинення виплати пенсії особам, які займають чим посади в органах місцевого самоврядування. Апелянт зазначив, що також ст. 47 ОСОБА_2 України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачене тимчасове призупинення виплати пенсії працюючим особам на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених, зокрема ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Апелянт вказував, що підставою для припинення виплати пенсії є факт роботи на посаді, яка дає право на призначення пенсії.

Справа розглянута згідно ч. 1 ст. 41 КАС України, за відсутності осіб, які беруть участь у її розгляді.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги частково, суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до п. 5 розділу III «Прикінцеві положення» ОСОБА_2 України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015року № 213-VIII, у разі неприйняття до 1 червня 2015 року закону щодо призначення всіх пенсій, у тому чисті спеціальних, на загальних підставах з 1 червня 2015 скасовуються норми щодо пенсійною забезпечення осіб, яким пенсії/щомісячне довічне грошове утримання призначаються відповідно до законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», «Про статус народних депутатів України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про судову експертизу», «Про Національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про дипломатичну службу», Податкового та Митного кодексів України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України. Вказаний закон щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах до 1 червня 2015 року не прийнятий, у зв'язку з чим з вказаної дати втратили чинність, зокрема, норми ОСОБА_2 України «Про державну службу», щодо пенсійного забезпечення і відповідно пенсії/щомісячне довічне грошове утримання за цими Законами не призначаються. Суд першої інстанції вказував, що саме з 01.06.2015 року позивачу можливо відновити виплату пенсії, оскільки саме з 01.06.2015 року пенсійний фонд втратив повноваження щодо зупинення виплати.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Мелітопольському об’єднаному УПФУ в Запорізькій області та отримує пенсію за віком відповідно до ОСОБА_2 України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до копії трудової книжки ОСОБА_1 з 11.11.2010 року перебуває на посаді Новенського сільського голови, з 09.11.2015 року повторно обраний на посаду Новенського сільського голови.

Згідно ст. 2 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Мелітопольському об’єднаному УПФУ в Запорізькій області з заявою, в якій просив пояснити припинення виплати пенсії. Листом від 19.09.2016 року за № 178/Б-7 Мелітопольське об’єднане УПФУ в Запорізькій області повідомило, що з 01.04.2015 року виплата пенсії призупинена у зв’язку з набранням чинності ОСОБА_2 України від 02.03.2015 року № 213-VIII, яким внесено зміни до ОСОБА_2 України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме працюючим пенсіонерам в органах місцевого самоврядування виплата пенсії призупиняється по 31.12.2016 року.

Згідно абз. 1 ч. 7 ст. 21 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування» пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше 10 років, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

Згідно ч. 4 ст. 37 ОСОБА_2 України «Про державну службу» (дійсним до 01.05.2016 року, до дати коли Закон втратив чинність у частині) тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року: особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 ОСОБА_2 України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах та на умовах, передбачених цим ОСОБА_2, законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються; у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особам відповідно до цієї статті (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 ОСОБА_2 України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до ч. 7 ст. 21 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування» тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 ОСОБА_2 України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період служби в органах місцевого самоврядування, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Таким чином, у період з 01.04.2015 року по 31.12.2015 року існувало законодавче обмеження щодо виплати пенсії, особам, що перебувають на посадах в органах місцевого самоврядування і отримували пенсію.

ОСОБА_2 України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року № 911-VIII передбачено обмеження щодо виплати пенсій, зокрема внесено зміни до статті 21 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування»: цифри і слова « 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року» замінено цифрами і словами « 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року». Таким чином стаття на 2016 рік мала нову редакцію: «Тимчасово, у період з 01 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 ОСОБА_2 України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період служби в органах місцевого самоврядування, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються».

ОСОБА_2 України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року № 911-VIII якою внесено зміни до статті 21 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування» не визнавалась неконституційною та не є скасованою. Так згідно п. 17 ОСОБА_2 України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року № 911-VIII внесено зміни та встановлено обмеження щодо виплати пенсії працюючим особам, обіймаючи посади в органах місцевого самоврядування на весь 2016 рік.

Варто вказати, що у статті 21 ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування» не передбачено поновлення виплати пенсій з 01.06.2015 року. Встановлено та не скасовано заборону виплати з 01.04.2015 року пенсій призначених відповідно до ОСОБА_2 України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за віком, особам які працюють на окремих посадах, у тому числі сільського голови відповідно до ОСОБА_2 України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Колегія суддів, проаналізувавши законодавчі норми, що регулюють спірні правовідносини зазначає, що підставою для призупинення виплати пенсії ОСОБА_1 є перебування його на посаді сільського голови. Таке обмеження щодо виплати пенсії законодавець передбачив на період роботи пенсіонера, виплата пенсії поновлюється після припинення перебування на посаді, це є єдиною підставою для поновлення виплати пенсії (у тому числі і по інвалідності) згідно чинного законодавства.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, постанову суду першої інстанції слід скасувати та прийняти нову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити.

Керуючись п.3 ч.1 ст.198, п.4 ч.1 ст.202, ст.ст. 205, 207 КАС України, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу Мелітопольського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області – задовольнити.

Постанову Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 28 листопада 2016 року по справі № 320/6361/16-а (2-а/320/234/16) – скасувати.

Прийняти нову постанову.

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Мелітопольського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання протиправними дій щодо припинення виплати пенсії, зобов’язання відновити виплату пенсії за віком – відмовити.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: О.М. Лукманова

Суддя: Л.А. Божко

Суддя: О.О. Круговий

Джерело: ЄДРСР 65089475
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку