open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/2416/16

№ 2/183/199/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2017 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого: судді Парфьонова Д.О., за участі: секретаря судового засідання Соловйової Т.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участі третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору: Військової частини НОМЕР_1 , Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Органу опіки та піклування Новомосковської районної державної адміністрації, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,

встановив:

У квітні 2016 року позивач звернувся з позовом, в якому просив визнати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням при в/ч НОМЕР_1 в АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову посилається на те, що ОСОБА_1 , та відповідачі по справі - ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровані при в/ч НОМЕР_1 в АДРЕСА_1 . 03 грудня 2015 року рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області шлюб між позивачем та ОСОБА_2 розірвано. ОСОБА_2 з донькою ОСОБА_3 виїхали проживати за адресою: АДРЕСА_2 . Фактично відповідачі не проживають при в/ч НОМЕР_1 в АДРЕСА_1 з квітня 2015 року по теперішній час. Відповідачі в добровільному порядку не знімаються з реєстрації з вказаної адреси. Факт не проживання відповідачів за спірною адресою понад шести місяців без поважних причин підтверджується документами, доданими до позовної заяви, а саме: актом ЖКП «Південь» від 15 травня 2015 року та довідкою про склад сім`ї ЖКП «Південь» від 26 травня 2015 року за № 47. Вказує, що відповідачі вважаються такими, що втратили право користування житловим приміщенням при в/ч НОМЕР_1 в АДРЕСА_1 з підстав, встановлених ст.71, 72 ЖК України.

Позивач надав суду заяву згідно з якою просив розглядати позов за його відсутності, наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач-1 самостійно, та як законний представник відповідача-2, представник відповідача-1 у судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Надавали в справу клопотання, заяви про відкладення розгляду справи у зв`язку із зайнятістю в іншому процесі, у зв`язку з необхідністю догляду за дитиною, перебування на стаціонарному лікуванні. Відповідно до вимог ст. 169 ЦПК України суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за її відсутності.

Також, з матеріалів справи вбачається, що відповідач-1 надала в справу заперечення проти позову, згідно з якими просили відмовити в задоволенні позову, вказуючи, що відсутня конкретизація майна, яке є предметом позову, не надано доказів на підтвердження позовних вимог, що позивач є користувачем житлового приміщення, не залучено до участі в справі власника майна, шлюб між сторонами не розірвано, позивач вигнав відповідачів з житлового приміщення, створив умови, за яких відповідач вимушена була виїхати з житлового приміщення, виїзд відбувся на час декретної відпустки відповідача, позов заявлено всупереч інтересам дитини, житлове приміщення має бути збережене за відповідачем в силу п.3 ч.3 ст.71 ЖК України. Позивач не сплачує аліменти на утримання доньки відповідача.

Представник військової частини НОМЕР_1 надав в справу заяву, згідно з якою просив розглянути справу у його відсутність, не заперечив проти задоволення позову.

Представник органу опіки та піклування Новомосковської районної державної адміністрації просив розглянути справу у відсутність представника, не заперечив проти задоволення позову.

Представник Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області надав суду заяву, згідно з якою просив розглянути справу у його відсутність.

У зв`язку з тим, що сторони в судове засідання не з`явились фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги з огляду на наступні обставини.

Як встановлено рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2016 року у справі № 183/3580/16, яке набрало законної сили 23 грудня 2016 року - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 09 жовтня 2011 року. Від шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , перебуває на обліку в БУ «Центр ПМСД», ОСОБА_2 разом з малолітньою дитиною мешкає по АДРЕСА_2 . Рішенням суду шлюб між сторонами розірвано.

З паспорту громадянина України ОСОБА_1 вбачається, що останній з 10 січня 2012 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до відповідей ГУДМС, УДМС України в Дніпропетровській області від 21 травня 2016 року вбачається, що ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 13 вересня 2012 року.

З довідки Виконавчого комітету Черкаської селищної ради № 175 від 20 квітня 2016 року вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований в АДРЕСА_4 . Склад сім`ї ОСОБА_2 (колишня дружина), ОСОБА_3 (донька).

Водночас, у відповідності до довідки КП «Південь» від 26 травня 2015 року вбачається, що ОСОБА_3 , ОСОБА_2 проживали за адресою: АДРЕСА_3 .

З акту комісії у складі головного інженера КП «Південь», майстра КП «Південь», паспортиста КП «Південь», сусідів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від травня 2015 року вбачається, що відповідачі проживають в квартирі за адресою: АДРЕСА_3 без реєстрації.

З повідомлення в.о. начальника Управління охорони здоров`я Камянець-Подільської міської ради за вих. № 528 від 22 вересня 2016 року вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , перебуває на обліку в БУ «Центр ПМСД».

З відповіді командира ВЧ НОМЕР_1 від 07 лютого 2017 року № 991ч вбачається, що на території в/ч НОМЕР_1 приміщень для проживання зареєстрованих при в/ч НОМЕР_1 військовослужбовців та членів їх сімей немає.

У відповідності довідки № 89 ТВО ВЧ пп НОМЕР_2 ( НОМЕР_1 ) вбачається, що в графі 18 особової справи ОСОБА_1 міститься запис: постійним або службовим житлом не забезпечений.

Також, з посвідчення офіцера позивача, довідки 89 ТВО ВЧ пп НОМЕР_2 ( НОМЕР_1 ) вбачається, що позивач є військовослужбовцем Збройних сил України.

За пунктами 2.2, 2.3 розділу 2 Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, для реєстрації місця проживання особа або її законний представник подає до територіального підрозділу ДМС, а після утворення центрів надання адміністративних послуг (далі - центр) - до відповідного центру: письмову заяву про реєстрацію місця проживання (додаток 5); документ, до якого вносяться відомості про місце проживання, крім випадків, установлених пунктом 2.8 цього розділу; квитанцію про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати; талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні (у разі зміни місця проживання в межах України). Талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні не подається у разі оформлення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання; документи, що підтверджують: право на проживання в житлі - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім`ї на реєстрацію місця проживання. У разі реєстрації місця проживання у центрі договір оренди житлового приміщення може бути засвідчено адміністратором центру; право на перебування або взяття на облік у закладі/установі - довідка про прийняття на обслуговування в спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи (додаток 6), копія посвідчення про взяття на облік бездомної особи, форма якого затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 28 грудня 2011 року № 574 "Про деякі питання діяльності центру обліку бездомних громадян", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 січня 2012 року за № 84/20397; проходження служби у військовій частині, адреса якої зазначається під час реєстрації, - довідка про проходження служби у військовій частині, видана командиром військової частини, зразок якої наведено в додатку 7 до цього Порядку; військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку); свідоцтво про народження або свідоцтво про належність до громадянства України, якщо реєструється місце проживання дитини, яка не досягла 16-річного віку; заява про зняття особи з реєстрації місця проживання, форма якої наведена в додатку 8 до цього Порядку (у разі здійснення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання). Відомості про дітей віком до 14 років, місце проживання яких реєструється з батьками, вносяться до заяви одного з них. Особа, яка досягла 14-річного віку, подає заяву про реєстрацію місця проживання особисто.

Згідно з п.1.3 Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями, забезпечення жилими приміщеннями здійснюється шляхом: надання службових жилих приміщень військовослужбовцям; надання жилих приміщень для постійного проживання військовослужбовцям та особам, звільненим з військової служби, які перебувають на квартирному обліку за останнім місцем проходження військової служби (крім випадків, визначених у пункті 1.4 цього розділу); надання жилої площі у гуртожитках курсантам і військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом і перебувають у шлюбі, працівникам ЗС України; надання місць у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі; оренди житла військовослужбовцям офіцерського складу.

П.1.10 Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями встановлює, що військовослужбовці та особи, звільнені з військової служби, і члени їх сімей за відсутності в них у даному населеному пункті житла в приватній власності мають право до одержання жилого приміщення зареєструватися у військовій частині за її місцезнаходженням, а в разі звільнення військовослужбовця з військової служби та розформування військової частини - за місцезнаходженням військового комісаріату.

За ст.121 ЖК України, порядок надання службових жилих приміщень установлюється законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР.

Ст.ст.123, 124 ЖК України встановлено, що порядок користування службовими жилими приміщеннями встановлюється законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР. До користування службовими жилими приміщеннями застосовуються правила про договір найму жилого приміщення, крім правил, передбачених статтями 73 - 76, 79 - 83, 85, 90, частиною шостою статті 101, статтями 103 - 106 цього Кодексу. Робітники і службовці, що припинили трудові відносини з підприємством, установою, організацією, а також громадяни, які виключені з членів колгоспу або вийшли з колгоспу за власним бажанням, підлягають виселенню з службового жилого приміщення з усіма особами, які з ними проживають, без надання іншого жилого приміщення.

Згідно ст. 71 Житлового кодексу України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ним зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом. Жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім`ї понад шість місяців у випадках: 1) призову на строкову військову службу або направлення на альтернативну (невійськову) службу, а також призову офіцерів із запасу на військову службу на строк до трьох років - протягом усього періоду проходження зазначеної військової служби; перебування на військовій службі прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби - протягом перших п`яти років перебування на дійсній військовій службі; 2) тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв`язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), у тому числі за кордоном, - протягом усього часу виконання цієї роботи або навчання; 3) влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо з будинку, квартири (їх частини) вибула дитина (діти) і членів її (їх) сім`ї не залишилося, це житло може бути надано за договором оренди іншому громадянину до закінчення строку перебування дитини (дітей) у дитячому закладі або до досягнення нею (ними) повноліття і повернення від родичів, опікуна чи піклувальника, в окремих випадках - до закінчення навчання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, а також в професійно-технічних чи вищих навчальних закладах або до закінчення строку служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях; 4) виїзду у зв`язку з виконанням обов`язків опікуна чи піклувальника, наданням батькам-вихователям житлового будинку або багатокімнатної квартири для створення дитячого будинку сімейного типу - протягом усього часу виконання таких обов`язків; 5) влаштування непрацездатних осіб, у тому числі дітей-інвалідів, у будинку-інтернаті та іншій установі соціальної допомоги - протягом усього часу перебування в них; 6) виїзду для лікування в лікувально-профілактичному закладі - протягом усього часу перебування в ньому; 7) взяття під варту або засудження до арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк чи довічне позбавлення волі - протягом усього часу перебування під вартою або відбування покарання, якщо в цьому будинку, квартирі (їх частині) залишилися проживати інші члени сім`ї. Якщо в будинку, квартирі (їх частині) не залишилися проживати інші члени сім`ї наймача, це житло може бути надано за договором оренди (найму) у встановленому законом порядку іншому громадянину до звільнення таких осіб з-під варти або до відбуття ними покарання. У випадках, передбачених пунктами 1 - 7 цієї статті, право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців з дня закінчення строку, зазначеного у відповідному пункті.

У відповідності до ст. 72 Житлового кодексу України, визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, проводиться в судовому порядку.

За таких обставин, оскільки матеріали справи містять докази реєстрації позивача та відповідачів у військовій частині за її місцезнаходженням з підстав перебування позивача, який на момент реєстрації проходив військову службу у означеній військовій частині, не містять доказів на підтвердження наявності у відповідачів та у позивача іншого зареєстрованого місця проживання, містять докази не проживання відповідачів за адресою місця реєстрації та фактичне проживання в іншому житловому приміщенні з 26 травня 2015 року, містять докази припинення шлюбних відносин між позивачем та відповідачем, не містять доказів проживання відповідача-2 з позивачем, не містять доказів перебування відповідача-1 на військовій службі за місцезнаходженням військової частини НОМЕР_1 , не містять доказів на підтвердження поважності причин не проживання відповідача-1 у житловому приміщенні за адресою місця реєстрації понад 6 місяців, а зібрані у справі докази та їх оцінка свідчать про фактичне таке не проживання - наявні підстав для визнання відповідачів, такими, що втратили право користування житловим приміщенням за вищезазначеною адресою.

Вирішуючи при ухваленні рішення питання про розподіл судових витрат між сторонами, суд бере до уваги, що позивач сплатив при зверненні до суду судовий збір в розмірі 580,00 грн., тому відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача у розмірі 551,20 грн.

Керуючись ст. ст. 10,11,57,60,88,209, 212-215,224,226 ЦПК України суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участі третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору: Військової частини НОМЕР_1 , Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Органу опіки та піклування Новомосковської районної державної адміністрації, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням при в/ч НОМЕР_1 в АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору у розмірі 551 (п`ятсот п`ятдесят одну) гривню 20 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Д.О. Парфьонов

Джерело: ЄДРСР 65001490
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку