open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 645/5465/16-а

Провадження № 2-а/645/11/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2017 року Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого-судді Шевченко Г.С.,

за участю секретаря судових засідань – ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу запозовом Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Фрунзенського району Харківської міської радидо ОСОБА_2 про зобов’язання повернути надміру виплачені кошти,

в с т а н о в и в:

Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Фрунзенського району Харківської міської ради (надалі УПСЗНА Фрунзенського району ХМР) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про зобов’язання повернути надміру виплачені кошти, в якому просить зобов'язати відповідача повернути виплачену суму субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 6 749,03 грн.

У судовому засіданні представник позивача вважала можливим закриття провадження у справі, оскільки справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Представник відповідача просив відмовити у задоволенні позову УПСЗНА Фрунзенського району ХМР.

Суд, заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, перевіривши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до частини четвертої статті 50 КАС України громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, їх об’єднання, юридичні особи, які не є суб’єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб’єкта владних повноважень: 1) про тимчасову заборону (зупинення) окремих видів або всієї діяльності об’єднання громадян; 2) про примусовий розпуск (ліквідацію) об’єднання громадян; 3) про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства з України; 4) про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо); 5) в інших випадках, встановлених законом.

У цій нормі процесуального права наведено вичерпний перелік випадків, за наявності яких фізичні чи юридичні особи можуть бути відповідачами в адміністративному процесі за позовами суб’єктів владних повноважень.

У пункті 5 частини четвертої статті 50 КАС України зазначено, що в інших випадках, встановлених законом, фізичні чи юридичні особи можуть бути відповідачами у адміністративній справі за позовом суб’єктів владних повноважень.

Разом з цим, позивач не вказав закон, у якому зазначено про можливість звернення суб’єкта владних повноважень з таким адміністративним позовом до фізичної особи, а перелічені у пунктах 1 – 4 цієї норми випадки, коли особа може бути відповідачем у адміністративній справі за позовом суб’єкта владних повноважень, до предмета спору у справі, що розглядається, не відносяться.

На виконання п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 року N1050 "Про заходи щодо подальшого вдосконалення надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива" наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України від 29 грудня 1997 року N39/283/90/5, затверджено Порядок повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями (далі - Порядок №1050).

Так, відповідно до п. 2 Порядку №1050, в разі виявлення при перевірках подання громадянами свідомо документів із неправильними відомостями, органи соціального захисту населення вживають таких заходів: припиняють надання субсидії; повідомляють рекомендованим листом отримувачів житлової субсидії про припинення надання житлової субсидії, необхідність і терміни повернення надміру виплачених коштів (додаток 1); подають позовні заяви до суду (додаток 2) про стягнення надміру виплачених коштів (при неповерненні їх добровільно у встановлені терміни); повідомляють надавачів послуг про припинення надання субсидії.

Додатком № 2 до Порядку № 1050 є "Зразок позовної заяви", який розроблений відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Водночас за змістом статті 177 Цивільного кодексу України гроші є об’єктами цивільних прав.

Отримавши допомогу, ОСОБА_2 набула право власності на неї та їй, як власникові цих грошових коштів, належать правомочності щодо володіння, користування та розпорядження.

Отже, оскільки у справі, що розглядається, спір виник щодо правомірності набуття ОСОБА_2 права власності на виплачену позивачем державну матеріальну допомогу у розмірі 6 749,03 грн. та стягнення цієї суми з неї, як з недобросовісного набувача, то цей спір має приватно-правовий, а не публічний характер, а, відтак, його вирішення не належить до юрисдикції адміністративних судів.

Зазначене узгоджується із правовою позицією, яка викладена у постанові Верховного Суду України від 22 вересня 2015 року у справі № 21-2209а15.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

На підставі викладеного, керуючись ст. 112, 128, 136,157 КАС України, суд

у х в а л и в :

Провадження за адміністративним позовом Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Фрунзенського району Харківської міської ради до ОСОБА_2 про стягнення надмірної виплачених коштів за призначеною державною допомогою - закрити.

Роз'яснити позивачу право на звернення з до суду із позовом у порядку цивільного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення, шляхом подачі апеляційної скарги протягом п’яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено без особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Г.С. Шевченко

Джерело: ЄДРСР 64969372
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку