open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 617/276/16-а

Провадження № 2-а/617/3/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2017 Вовчанський районний суд Харківської області

у складі: судді - Уханьової І.С., при секретарі - Пінчук К.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області , про скасування рішення ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області , про скасування рішення, в обґрунтування якого зазначив, що на час складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянину ОСОБА_1 в оренду для сінокосіння, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, навпроти його присадибної ділянки було виявлено, що на земельній ділянці, яка пропонується до відведення йому в оренду рішенням ІІІ сесії ІІІ скликання Рубіжненської сільської ради від 20.06.2006 року за даними публічної кадастрової карти України: земельна ділянка АДРЕСА_2 (НОМЕР_1) та земельна ділянка без номера ( НОМЕР_2) виділені громадянину ОСОБА_2. Дана земельна ділянка надана ОСОБА_2 на підставі рішення ХІІ сесії VI скликання Рубіжненської сільської ради за № 51- VI від 27.04.2012 року «Про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». Вважає, що рішення Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області суперечать нормам права та порушують його права. Тому звертається до суду та просить визнати дії Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області незаконними та скасувати рішення Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області № 51-VI від 27.04.2012 року ХІІ сесії VI скликання «Про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд».

В судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, просив задовольнити, посилався на обставини викладені у позові.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, проти їх задоволення заперечував. В наданих запереченнях зазначив, що рішення Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області є законними та не порушують прав ОСОБА_1. Не має жодної підстави стверджувати, що Рубіжненська сільська рада надала рішення на виготовлення відповідної документації із землеустрою ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на одну і ту ж земельну ділянку. Просив у задоволенні позову відмовити, надавши до суду письмове заперечення ( а.с.29-31)

Представник третьої особи в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1, зазначив, що рішення Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області постановлені відповідно до закону. Також в запереченнях вказав, що рішення, якими надано дозвіл гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_3 на розробку проекту землеустрою щодо відведення різних земельних ділянок. Тому просив відмовити у задоволенні позову в повному обсязі. ( а.с.33-37)

Суд, вислухавши пояснення представників сторін та дослідивши матеріали справи, вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що згідно Рішення ІІІ сесії ІІІ скликання Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області від 20.06.2006 року ОСОБА_1 надано згоду на передачу в оренду земельну ділянку площею 0,5 га для сінокосіння. Надано згоду на розробку проекту землеустрою щодо встановлення зовнішніх меж земельної ділянки, яка знаходиться в АДРЕСА_1 навпроти присадибної ділянки , яка належить ОСОБА_1.

На момент звернення до суду ОСОБА_1 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області з 27.04.2012 року, тобто з моменту прийняття рішення, проект землеустрою на погодження не надходив, межі земельної ділянки за результатами геодезичного вишукування не встановленні, кадастровий номер не присвоєний.

Рішення Рубіжненської сільської ради від 27 квітня 2012 року «Про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель житлової та громадської забудови» ОСОБА_2 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель житлової та громадської забудови, розташованої по АДРЕСА_2

Виготовлений проект погоджено та затверджено рішенням ХVIII сесії VI Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області від 15.02.2013 року згідно з Детальним планом території планувальної організації житлової забудови по пров. Радянському в с.Рубіжне, Вовчанського району Харківської області.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України сільська рада має повноваження із надання земельних ділянок у власність або у користування.

Стаття 123 Земельного Кодексу України встановлює, що особа, зацікавлена в одержанні у власність або користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради Кабінету Міністрів України, Ради міністрів АРК, місцевої державної адміністрації. У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та орієнтовний розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядуванні; в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою для відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно - правових актів, а також генеральних планів населених пунктів іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко - економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно - територіальний утворення проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст.125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Враховуючи викладене, та також те що рішення на розробку проекту землеустрою надані Рубіжненською сільською радою Вовчанського району Харківської області на дві різні земельні ділянки: ОСОБА_1 - земельна ділянка за адресою АДРЕСА_1 в оренду для сінокосіння, ОСОБА_2 - земельна ділянка по АДРЕСА_2 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Тому суд приходить до висновку, що рішення прийняті Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області відповідають вимогам закону та права та законні інтереси позивача не порушують.

Виходячи з викладеного позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню.

Крім того , відповідно до ч. 2 ст. 99 КАС України встановлено, що для звернення до

адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Представник позивача звернувся до суду з пропуском установленого законом

строку і не ставить питання про поновлення пропущеного строку, не зазначає причини пропуску строку звернення до суду.

На підставі вищевикладеного, керуючись На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 6,10, 11, 159, 160, 163 КАСУкраїни, ст.ст.81,116,118 ,121 Земельного Кодексу України Закону України „Про місцеве самоврядування в України", суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні адміністративного позову представника позивача ОСОБА_1 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області , про скасування рішення , а саме визнання дії місцевого самоврядування в особі Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області № 51-У1 від 27.04.2012 року ХХ11 сесіїУ1 скликання) "Про надання дозволу на розробку проекту із зелеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку , господарських будівель і споруд" ; скасування рішення Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області № 51-У1 від 27.04.2012 року ( Х11 сесії У1 скликання) "Про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд".

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку , через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення , апеляційної скарги .

СУДДЯ -

Джерело: ЄДРСР 64930199
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку