open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 584/218/17

Провадження № 3/584/35/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.02.2017 року м. Путивль

Суддя Путивльського районного суду Сумської області Токарєв С.М., розглянувши справу про адміністративне правопорушення, яка надійшла від Путивльського ВП Глухівського ВП ГУНП в Сумській області, про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України, не працюючої, проживаючої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2,

за ч.1 ст. 184 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

До Путивльського районного суду надійшла справа про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч. 1ст. 184 КУпАП.

Відповідно до ст. 278 КУпАП орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує питання про те, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Згідно ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення серії АА № 584317 від 14.02.2017, ОСОБА_1 вчинила правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 184 КУпАП, суть якого, відповідно до змісту вказаного протоколу, полягає в тому, що остання, маючи на вихованні та утриманні 5 малолітніх дітей, не слідкує за вихованням дітей, а саме: 18.01.2017 громадянка ОСОБА_1 разом з громадянкою ОСОБА_2 вживала спиртні напої, а 13.02.2017 при рейді громадянка ОСОБА_1 була встановлена як така, що знаходилась з дітьми, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння.

Об’єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 КУпАП полягає в ухиленні батьків або осіб, які їх заміняють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Закон України «Про охорону дитинства» визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріоритет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основні засади державної політики у цій сфері.

Зокрема, ст. 6 вказаного Закону встановлює право дитини на життя та охорону здоров’я, ст. 8 цього ж Закону встановлює право дитини на достатній життєвий рівень, а ст. 12 зазначеного Закону визначає права, обов’язки та відповідальність батьків дитини за виховання та розвиток дитини.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про охорону дитинства» особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів України.

Крім того, права та обов’язки батьків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей регулюються нормами Сімейного кодексу України.

Зокрема, ст. 150 Сімейного кодексу України встановлено обов’язки батьків щодо розвитку та виховання дитини.

Таким чином, у складеному протоколі про адміністративне правопорушення серії АА № 584317 від 14.02.2017 не зазначено суті адміністративного правопорушення, а саме відсутнє посилання на положення нормативно-правових актів, які встановлюють обов’язки батьків, або осіб що їх заміняють, щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, вимоги яких було порушено ОСОБА_1

Крім того, як вбачається зі змісту вказаного протоколу, ОСОБА_1 має на утриманні 5 малолітніх дітей.

При цьому вказаний протокол не містить відомостей про те, по відношенню до яких саме дітей порушниця ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків.

Більш того, ні протокол, ні додані до нього матеріали взагалі не містять відомостей про наявність у ОСОБА_1 дітей (П.І.Б. дітей, дати їх народження, копії свідоцтв про народження).

Між тим, відповідно до ст.ст. 251, 279, 280 КУпАП перш за все саме на основі даних, які містяться у протоколі про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність особи у його скоєнні, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

У зв’язку з цим вказані обставини унеможливлюють всебічний, повний і об’єктивний розгляд справи про адміністративне правопорушення, а тому вважаю за необхідне дану справу повернути для належного оформлення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 278, 280 КУпАП ,-

ПОСТАНОВИВ:

Справу про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 184 КУпАП повернути для належного оформлення до Путивльського відділення поліції Глухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Постанова оскарженню не підлягає

Суддя

/підпис/

З оригіналом згідно:

Суддя

Путивльського районного суду ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 64928041
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку