open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 468/959/16-ц

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

23.02.2017 року Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого по справі судді - Янчук С.В., при секретарі - Медведєву Д.В., розглянувши у судовому засіданні в залі суду міста Баштанка справу за позовною заявою Органу опіки і піклування при виконкомі Добренької сільської ради Баштанського району Миколаївської області до ОСОБА_1, третя особа Органі опіки і піклування Баштанської райдержадміністрації про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав. На обґрунтування вимог в заяві та в судовому засіданні зазначили, що відповідач ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2. Батько малолітнього записаний за вказівкою матері. ОСОБА_1 схильна до вживання спиртних напоїв, вихованням дитини не займається. Сім'я проживає у власному будинку, в кімнатах брудно, все розкидано, присутній стійкий неприємний запах. Відповідачка не задовольняє матеріальні та інші потреби своєї дитини, завжди відсутній запах продуктів харчування, дитина повністю не забезпечена взуттям відповідно до вікових потреб та пори року, дитина брудна та неохайна. Крім цього, ОСОБА_1 злісно порушує права своєї дитини щодо здобуття обов'язкової повної загальної середньої освіти. На відповідачку неодноразово поліцією було складено адміністративні протоколи. З нею було проведено численні бесіди по вихованню дитини. Мати взагалі не виконує своїх батьківських обов'язків по вихованню дитини, не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, навчання та підготовки дитини до самостійного життя, не забезпечує дитину харчуванням, медичним оглядом та лікуванням, що негативно впливає на розвиток дитини як складову виховання, не спілкується з дитиною в повній мірі для нормального розвитку. Таким чином, ОСОБА_1 повністю самоусунулася від виховання дитини, що свідчить про те, що вона свідомо ухиляється від виконання обов'язків щодо піклування про фізичний і духовний розвиток малолітньої дитини.

В судове засідання представник позивача не з'явилася, надавши заяву про підтримання позовних вимог у повному обсязі та розгляд справи без її участі.

Відповідачка в судове засідання не з'явилася, хоча про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений вчасно та належним чином рекомендованим повідомленням. Заяв про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Представник служби у справах дітей в судове засідання не з`явилася, надавши заяву про розгляд справи у її відсутність та підтримання позову.

Дослідивши письмові докази (копію свідоцтва про народження ОСОБА_2, характеристика від 26.08.2016р. на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, довідку Добренської сільської ради від 26.08.2016р., акт обстеження житлово-побутових умов проживання від 25.08.2016р,рішення Добренської сільської ради від 30.12.2015р. №3, висновок Баштанської райдержадміністрації від 15.07.2016р. №01-17, 34-16 про доцільність відібрання дитини від матері), суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про охорону дитинства" №-2402-111, сім"я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім"ї разом з батьками або в сім"ї одного з них та на піклування батьків. Право дитини на отримання належного сімейного виховання виникає у неї з моменту народження.

При розгляді справи також встановлено, що відповідачка є матір'ю - неповнолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, але свідомо ухиляється від виконання своїх обов'язків по його вихованню та матеріальному забезпеченню сина. Відповідачка протягом тривалого часу не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не проводить підготовку до самостійного життя, в тому числі: не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, що негативно впливає на розвиток сина як складову виховання; не спілкується в достатній мірі з ним; не надає їй доступу до культурних та інших духовних цінностей; не виявляє інтересу до їхнього внутрішнього світу. Мати не приймає участь в його матеріальному забезпеченні уже тривалий час та умисно ухиляється від виконання батьківських обов'язків.

Відповідно до вимог ст.ст.150,180 СК України, батьки зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про здоров'я дитини, фізичний, духовний та моральний розвиток останньої, що є найважливішими обов'язками матері і батька, а також повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст.12 Закону України "Про охорону дитинства" від 26 квітня 2001р. передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ч.4 ст.155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

В судовому засіданні не встановлено поважності причин невиконання матір'ю обов'язків щодо виховання її дитини. Зазначені фактори, враховуючи винну поведінку матері ОСОБА_1 суд розцінює як ухилення від виховання її малолітньої дитини.

На думку суду, діями відповідачки тривалий час порушуються права її сина на отримання належного виховання та матеріального забезпечення. Зокрема, мати дитини може бути позбавлений батьківських прав, якщо вона навмисно ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Зазначений захід сімейно-правової відповідальності є надзвичайною мірою впливу на осіб, які порушують батьківські обов'язки.

За таких обставин суд вважає, що відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав відповідача буде відповідати інтересам його доньки. Зазначені обставини є підставою для задоволення позову.

Враховуючи вищенаведене, оцінюючи зібрані докази у справі, вислухавши думку сторін суд приходить до висновку, що факт ухилення відповідачки ОСОБА_1 без поважних причин від виконання своїх обов'язків по вихованню та утриманню сина знайшов своє підтвердження в судовому засіданні. Інших доказів, які б спростовували вищенаведене суду не надано.

В силу статті 180 Сімейного кодексу України, батьки (а не лише мати) зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

В силу ст.. 181 СК України кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються за рішенням суду у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

А тому враховуючи вищевикладене і те, що відповідачка не надає матеріальну допомогу, з неї необхідно стягнути аліменти на утримання неповнолітньої дитини в розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку (доходу) відповідачки, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно до повноліття дитини та в силу ст.ст. 180,182 Сімейного кодексу України та згідно ст. 88 ЦПК України судовий збір на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 62, 212, 213, 215, 218, ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву Органу опіки і піклування при виконкомі Добренької сільської ради Баштанського району Миколаївської області до ОСОБА_1, третя особа Органі опіки і піклування Баштанської райдержадміністрації про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Відібрати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 у матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 року народження в розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно до повноліття дитини починаючи з 06 вересня 2016 року.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 1102 (одна тисяча сто дві) гривні 40 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана апеляційному суду Миколаївської області через Баштанський районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 64923701
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку