open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 323/294/17

№ провадження 2/323/242/17

РІШЕННЯ

іменем УКРАЇНИ

21.02.2017 м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Смоковича М.В., при секретарі судового засідання Безштанківській О.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області про стягнення невиплаченої індексації заробітної плати за 2015 рік, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом в якому вказує, що вона працює на посаді заступника директора в КЗ «Мирненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені воїна-інтернаціоналіста ОСОБА_2» Оріхівської районної ради Запорізької області . За період робити за 2015 рік йому була не виплачена індексація в сумі 3252,35 грн.

В листі відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області зазначено, що індексація виплачувалася позивачу не в повному обсязі у зв’язку з наступним. Відповідно до рішення сесії Мирненської сільської ради від 22.01.2015 року № 9 «Про передачу нерухомого майна та індивідуального визначеного майна для організації роботи Мирненської ОСОБА_3 ст. у безоплатне користування, яке знаходиться за адресою:село ОСОБА_4 вул. Яссана, 4 Оріхівського району Запорізької області» та акта-передачі від 23.01.2015 року в січні 2015 року до відділу освіти було передано на утримання будівлю і земельну ділянку Мирненської ОСОБА_3 ст. Оскільки, ні в рішенні сесії сільської ради, ні в акті передачі не було вказано базового місяця, року та суми фіксованої індексації по кожному працівнику закладу, тому що вона не нараховувалась сільською радою і на момент передачі була відсутня заборгованість по індексації, то січень 2015 року став базовим місяцем для нарахування індексації по кожному працівнику.

Вважає, що дії відповідача суперечать діючому законодавству, а саме Закону України «Про оплату праці», Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», Закону України «Про освіту».

Просить стягнути з відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області на його користь невиплачену індексацію заробітної плати за 2015 рік в сумі 3252,35 грн.

В судове засідання позивач не з’явився. До суду надав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі. Позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що позивач дійсно в 2015 році працювала в КЗ «Мирненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені воїна-інтернаціоналіста ОСОБА_2» Оріхівської районної ради Запорізької області на посаді заступника директора, що підтверджується довідкою КЗ «Мирненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені воїна-інтернаціоналіста ОСОБА_2» Оріхівської районної ради Запорізької області вих. № 74 від 14 грудня 2016 року.

Відповідно до перерахунку індексації по Мирненській ОСОБА_3 ст., позивачу за 2015 рік нарахована індексація в розмірі 3832,36 грн., виплачено – 580,01 грн., різниця складає – 3252,35 грн.

Як вбачається з листа відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області від 08.12.2016 року № 01-24/2084, індексація заробітної плати за 2015 рік позивачу була виплачена не в повному обсязі в зв’язку з тим, що при передачі на утримання будівлі і земельної ділянки Мирненської ОСОБА_3 ст. з Мирненської сільської ради Оріхівського району Запорізької області до відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області ні в рішенні сесії сільської ради, ні в акті передачі не було вказано базового місяця, року та суми фіксованої індексації по кожному працівнику закладу, тому що вона не нараховувалась сільською радою і на момент передачі була відсутня заборгованість по індексації, то січень 2015 року став базовим місяцем для нарахування індексації по кожному працівнику.

Стаття 2 Закону України «Про оплату праці» визначає структуру заробітної плати. Основна заробітна плата це - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. Додаткова заробітна плата це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 року № 5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 січня 2004 р. за № 114/8713 до додаткової заробітної плати належать, зокрема, суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати працівників (пп. 2.2.7).

Відповідно до ч.5 ст. 95 КЗпП України, заробітна плата підлягає індексації у встановленому порядку.

Стаття 33 Закону України «Про оплату праці» передбачає, що у період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати, індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Індексація заробітної плати здійснюється на підставі Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

Згідно ст.1 цього Закону, індексація грошових доходів населення це встановлений законом та іншими нормативними актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Як зазначає ч.2 ст.5 вказаного Закону, підприємства, установи та організації, що фінансуються з Державного бюджету України, підвищують розміри оплати праці у зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів і коштів Державного бюджету України. Частина 3 ст.6 Закону визначає, що порядок проведення індексації грошових доходів населення визначається Кабінетом Міністрів України.

На час виникнення та існування спірних правовідносин чинним є Порядок проведення індексації грошових доходів населення затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 року № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Згідно якого, зокрема, передбачено, що цей Порядок визначає правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення і поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, що використовують працю найманих працівників. Підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.

Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101 відсотка.

Індекс споживчих цін обчислюється Держстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, це, зокрема, оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Виплата сум індексації грошових доходів здійснюється за рахунок джерел, з яких провадяться відповідні грошові виплати населенню, зокрема, підприємства, установи та організації підвищують розміри оплати праці у зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів; підприємства, установи та організації, що фінансуються чи дотуються з державного бюджету, підвищують розміри оплати праці (грошового забезпечення) у зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів і коштів державного бюджету.

Спори з питань індексації грошових доходів підлягають розгляду в судовому порядку.

Таким чином, жоден з чинних нормативних актів, який регулює питання нарахування та виплати заробітної плати, не звільняє роботодавця від обов'язку виплати індексації заробітної плати, як складової частини заробітної плати.

Вирішуючи питання щодо суми, яка підлягає стягненню, суд приходить до наступного.

Згідно перерахунку індексації по Мирненській ОСОБА_3 ст., позивачу за 2015 рік нарахована індексація в розмірі 3832,36 грн., виплачено – 580,01 грн., різниця складає – 3252,35 грн.

Зазначений розрахунок сторони не оспорюють, а тому у суду відсутні підстави визнавати його не допустимим.

Таким чином, нарахована, але не виплачена, позивачу індексація заробітної плати за 2015 рік в сумі 3252,35 грн. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст..ст. 15, 34, 57-60, 154, 208, 212-215 ЦПК, Законом України «Про оплату праці», Законом України «Про індексацію грошових доходів населення», постановою КМУ від 17.07.2003 року № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення», суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області про стягнення невиплаченої індексації заробітної плати за 2015 рік - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з відділу освіти Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, код ЄДРПОУ 02136241, юридична адреса: Запорізька область, Оріхівський район, м. Оріхів, вул. Покровська, 58, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1,ідентифікаційний № НОМЕР_1, нараховану індексацію заробітної плати за 2015 рік в сумі 3252 (три тисячі двісті п’ятдесят дві) гривні 35 копійок.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Запорізької області через Оріхівський районний суд Запорізької області протягом десяти днів з дня його проголошення, а у разі, якщо рішення було ухвалене без участі особи, яка його оскаржує,- протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Оріхівського районного суду

Запорізької області ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 64883125
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку