open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 419/524/17

Провадження № 1-кс/419/118/2017

УХВАЛА

21 лютого 2017 року Слідчий суддя Новоайдарського районного суду Луганської області Лободюк В.А, при секретареві Махортовій В.В., за участю слідчого Табунщикової Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с.м.т. Новоайдар клопотання старшого слідчого СВ Новоайдарського ВП ГУНП майора поліції ОСОБА_1 в межах кримінального провадження № 42016131370000006 від «28» січня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення виїзної позапланової документальної ревізії, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Новоайдарського ВП ГУНП майор поліції ОСОБА_1 звернулась до слідчого судді з зазначеним клопотанням, яке погоджено з прокурором Новоайдарського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури ОСОБА_2, посилаючись на те, що 30.12.2010 року ухвалено рішення № 2/28 другої сесії Новоайдарської районної ради Луганської області 6 скликання «Про виключення квартир, що знаходяться у спільній власності територіальних громад району, з числа службових», яким виключено з числа службових та залишено за мешканцями квартири в с.м.т. Новоайдар Луганської області за наступними адресами: кв. МируАДРЕСА_1; кв. Миру, буд.19 кв.5; кв. МируАДРЕСА_2; кв. МируАДРЕСА_3, АДРЕСА_4, всупереч вимогам законодавчих актів за відсутності клопотань уповноважених установ (осіб). Вказане рішення прийнято з посиланням на п. 20 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», але питання про зняття з жилого приміщення статусу службового регулюється іншим законодавчим актом – ОСОБА_3 Міністрів УРСР від 04 лютого 1998 року № 37 «Про службові жилі приміщення». В п.6 зазначеного Положення зазначено: «Виключення жилого приміщення з числа службових провадиться на підставі клопотання підприємства, установи, організації…». В ході досудового розслідування встановлено, що клопотання ні від мешканців службових квартир, ні від організацій, за якими вони враховувались, до Новоайдарської районної ради не надходили, у зв’язку з чим підстави для розгляду цього питання на засіданнях постійних комісій та сесії районної ради були відсутні.

26 січня 2011 року було проведено засідання житлової комісії та складений протокол, в якому вказано, що комісія вирішила на виконання рішення №2/28 від 30.12.2010 року другої сесії районної ради «Про виключення квартир, що знаходяться у спільній власності територіальних громад району з числа службових», внести зміни до журналу обліку службових жилих приміщень та виключити з числа службових квартири, розташовані за наступними адресами: Луганська область, с.м.т. Новоайдар кв. МируАДРЕСА_1; кв. Миру, буд.19 кв.5; кв. МируАДРЕСА_2; кв. МируАДРЕСА_3, АДРЕСА_4, та вилучити ордера на службові квартири у громадян ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, видати ордера на право на зайняття вказаних жилих приміщень.

27 січня 2011 року виконкомом Новоайдарської селищної ради прийнято рішення № 10 «Про затвердження протоколу № 1 засідання житлової комісії від 26.01.2011 року «Про виконання рішення №2/28 від 30.12.2010 року другої сесії районної ради та інші питання».

28.04.2011 року керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8 було винесено розпорядження № 1785 про задоволення прохання наймача ОСОБА_9 про передачу у приватну власність квартири, розташованої за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, кв. Миру АДРЕСА_5, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири.

17.06.2011 року керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8 винесено розпорядження № 1787 про задоволення прохання наймача ОСОБА_10 про передачу у приватну власність квартири, розташованої за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, кв. Миру АДРЕСА_6, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири.

03.10.2012 року керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8 винесено розпорядження № 1803 про задоволення прохання наймача ОСОБА_5 про передачу у приватну власність квартири, розташованої за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, кв. Миру АДРЕСА_7, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири.

04.10.2012 року керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8 винесено розпорядження № 1804 про задоволення прохання наймача ОСОБА_7 про передачу у приватну власність квартири, в якій він проживає, розташованої за адресою: Луганська область с.м.т. Новоайдар, кв. Миру АДРЕСА_8, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири.

Крім цього, встановлено, що ОСОБА_6 приймав участь в приватизації житлового фонду Новоайдарського району Луганської області, згідно розпорядження керівника органу приватизації - голови Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_11, від 30.12.1998 року № 1376 за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, вул. Банківська, буд. 34, та є власником 1/3 частини домоволодіння, що розташоване за вказаною адресою.

З довідки № 732 від 24.09.2012 року, виданої ТОБО № 10012/021 Філіалу-Луганського обласного управління АТ «Ощадбанк», вбачається, що приватизація житла здійснювалась та житловий чек видавався на ім’я ОСОБА_5, проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, з 10.11.2006 року по 26.04.2007 року на суму 4,20 грн., залишку не має. 03.10.2012 року в порушення ч. 5 ст. 5 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду», винесено розпорядження № 1803 керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8 про задоволення прохання наймача ОСОБА_5 про передачу у приватну власність квартири, в якій він проживає: Луганська область, с.м.т. Новоайдар кв. Миру АДРЕСА_9, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири. 04 жовтня 2012 року Новоайдарською районною радою видано свідоцтво про право власності на житло за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, кв. Миру АДРЕСА_7, на ім’я ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_2, який є сином ОСОБА_5

В подальшому з балансу КП «Новоайдарський СКП», засновником якого є Новоайдарська селищна рада Луганської області, були зняті квартири за наступними адресами: Луганська область, с.м.т. Новоайдар кв. Миру буд.9, кв.8; кв. Миру буд.19 кв.5; кв. Миру буд.19, кв.10; кв. Миру АДРЕСА_10, АДРЕСА_11, що перебували у комунальній власності.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні Управлінням північно-Східного офісу Державної аудиторської служби у Луганській області позапланової документальної ревізії в Новоайдарській районній раді Луганської області (код ЄДРПОУ 25373156), з одночасним проведенням зустрічних звірок з Новоайдарською селищною радою Луганської області (код ЄДРПОУ 04335571) та Комунальним підприємством «Новоайдарський СКП», засновником якого являється Новоайдарська селищна рада Луганської області, (код ЄДРПОУ 33484802) щодо відповідності прийнятого рішення № 2/28 від 30.12.2010 року другої сесії Новоайдарської районної ради Луганської області 6 скликання «Про виключення квартир, що знаходяться у спільній власності територіальних громад району, з числа службових» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Житловому Кодексу УРСР, щодо відповідності прийнятих рішень керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8, про передачу у приватну власність квартир, розташованих в с.м.т. Новоайдар Луганської області, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», а також відповідності вимогам діючого законодавства України процесу зняття з балансу Комунального підприємства «Новоайдарський СКП», засновником якого є Новоайдарська селищна рада Луганської області, квартир за наступними адресами: Луганська область, с.м.т. Новоайдар кв. Миру АДРЕСА_12; кв. Миру буд.19 кв.5; кв. Миру буд.19, кв.10; кв. Миру АДРЕСА_10, АДРЕСА_11, та передачі їх в приватну власність.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали додані слідчим до клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання зважаючи на те, що у ході розгляду клопотання встановлено існування законних підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 364 КК України, під час проведення передачі житлових квартир в с.м.т. Новоайдар Луганської області з комунальної у приватну власність були порушені норми діючого законодавства, що призвело до суттєвої шкоди суспільним інтересам.

Акти перевірок та ревізій в межах кримінального провадження мають доказове значення.

Згідно з ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених законом.

Ревізії та перевірки призначаються у порядку, визначеному ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні».

Статтею 11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» передбачено, що за зверненням правоохоронного органу для забезпечення розслідування під час кримінального провадження орган державного фінансового контролю проводить позапланову виїзну ревізію.

Позапланова виїзна ревізія як підконтрольної установи (державного сектору економіки) так і суб'єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені до підконтрольних установ, може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.

Ревізія є законним способом збирання стороною обвинувачення доказів, відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України.

Державна аудиторська служба України (Держаудитслужба) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України та який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю.

Одним з основних завдань Держаудитслужби є здійснення державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів.

Відповідно до Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою інспекцією, її міжрегіональними територіальними органами, інспектування полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності об'єкта контролю і проводиться у формі ревізії, яка повинна забезпечувати виявлення фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб, шляхом документальної перевірки, що передбачає контроль за установчими, фінансовими, бухгалтерськими (первинними і зведеними) документами, статистичною, фінансовою та бюджетною звітністю, господарськими договорами, розпорядчими та іншими документами об'єкта контролю, пов'язаними з плануванням і провадженням фінансово-господарської діяльності, веденням бухгалтерського обліку, складенням фінансової звітності.

Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

З огляду на вищенаведене вважаю, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, зважаючи на наявність законних підстав.

Керуючись ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання» від 22.07.2014 року №1600-VII, Законом України від 28.12.2014 року № 71, ОСОБА_3 КМУ від 13.08.2014 року № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», ст. ст. 40, 93, 110 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Новоайдарського ВП ГУНП майора поліції ОСОБА_1 в межах кримінального провадження № 42016131370000006 від «28» січня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення виїзної позапланової документальної ревізії - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення виїзної позапланової документальної ревізії Новоайдарської районної ради Луганської області в Новоайдарській районній раді Луганської області (код ЄДРПОУ 25373156) за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, вул. Незалежності - 2, з одночасним проведенням зустрічних звірок з Новоайдарською селищною радою Луганської області (код ЄДРПОУ 04335571) за адресою: Луганська область, с.м.т. Новоайдар, вул. Дружби - 1, та Комунальним підприємством «Новоайдарський СКП», засновником якого є Новоайдарська селищна рада Луганської області, (код ЄДРПОУ 33484802), розташованому в с.м.т. Новоайдар Луганської області, кв. Миру буд. 8а, в межах кримінального провадження № 42016131370000006 від 28.01.2016 року, проведення якої доручити Управлінню північно-Східного офісу Державної аудиторської служби у Луганській області, що розташоване за адресою: 93400, м. Сєвєродонецьк Луганської області, бульвар Дружби народів - 32а, з питань відповідності прийнятого рішення № 2/28 від 30.12.2010 року другої сесії Новоайдарської районної ради Луганської області 6 скликання «Про виключення квартир, що знаходяться у спільній власності територіальних громад району, з числа службових» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Житловому Кодексу УРСР; відповідності прийнятих рішень керівником органу приватизації - головою Новоайдарської районної ради Луганської області ОСОБА_8, про передачу у приватну власність квартир, розташованих за наступними адресами: Луганська область, с.м.т. Новоайдар кв. Миру АДРЕСА_6; кв. Миру АДРЕСА_13; кв. Миру АДРЕСА_14; кв. Миру АДРЕСА_10, АДРЕСА_15, затвердження розрахунку безоплатно приватизованої площі, вартості надлишків загальної площі квартири, Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», а також відповідності вимогам діючого законодавства України процедури зняття з балансу Комунального підприємства «Новоайдарський СКП» квартир за наступними адресами: Луганська область с.м.т. Новоайдар кв. Миру буд.9, кв.8; кв. Миру буд.19 кв.5; кв. Миру буд.19, кв.10; кв. Миру АДРЕСА_10, АДРЕСА_11, що перебували у комунальній власності та передачу їх в приватну власність.

Встановити строк проведення позапланової ревізії - 15 робочих днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: В.А. Лободюк

Джерело: ЄДРСР 64874432
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку