open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14 лютого 2017 р. Справа № 918/1372/16

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В. розглянувши справу

за позовом Квасилівського професійного ліцею Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Міністерство освіти і науки України; Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації

до відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства "Рівнесільмаш"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Квасилівська селищна рада

про визнання права власності на нерухоме майно

В засіданні приймали участь:

від позивача : ОСОБА_2

від третьої особи (Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації): не з'явився;

від третьої особи (Міністерство освіти і науки України): не з'явився;

від відповідача : не з'явився:

від третьої особи (Квасилівська селищна рада): не з'явився.

Статті 20, 22 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав визначених статтею 20 ГПК України відсутні.

ВСТАНОВИВ:

Квасилівський професійний ліцей Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації (надалі – Позивач або Квасилівський професійний ліцей Управління освіти і науки Рівненської ОДА), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Міністерство освіти і науки України; Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, звернувся в господарський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 акціонерного товариства "Рівнесільмаш" (надалі – Відповідач або ПАТ "Рівнесільмаш"), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Квасилівська селищна рада, в якому просить визнати за державою Україна в особі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (орган управління) право державної власності на будівлю гуртожитку загальною площею 3124,3 м.кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 28Б, будівлю Спортивного комплексу № 2, загальною площею 264,9 м. кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 30, що знаходяться у господарському віданні Квасилівського професійного ліцею (ідентифікаційний код 21083042).

Свої вимоги Позивач обґрунтовує тим, що 13 січня 1989 року вищезазначене майно було передано від заводу "Рівнесільмаш" до СПТУ № 16 і з того часу безперервно перебувало на балансі училища. 30.06.2002 року наказом Міністерства освіти і науки України № 498 Професійно - технічне училище № 16 смт. Квасилів реорганізоване у Квисилівський професійний ліцей. Реорганізація була проведена без будь - яких змін в частині володіння майном ПТУ, тобто об’єкти залишились у володінні правонаступника ПТУ - Квасилівського професійного ліцею.

20.01.2017 року від третьої особи - Міністерства освіти і науки України надійшло письмове пояснення, відповідно до якого останнє заявлені позовні вимоги підтримує повністю, вважає їх обґрунтованими та такими, що відповідають вимогам законодавства.

23.01.2017 року від третьої особи - Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації до суду надійшло пояснення в якому останнє підтримує позовні вимоги та просить суд позов Квасилівського професійного ліцею Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації про визнання права власності на нерухоме майно майно задоволити.

До винесення рішення зі спору представник позивача подав заяву від 24.01.2017 р. про уточненя позовних вимог в якій просить суд визнати за державою Україна в особі Міністерства освіти і науки України (орган управління) право державної власності на будівлю гуртожитку загальною площею 3124,3 м. кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 28Б, будівлю Спортивного комплексу № 2, загальною площею 264,9 м. кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 30, що знаходяться в користуванні Квасилівського професійного ліцею (ідентифікаційний код 21083042). Дії позивача не суперечать законодавству та не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, а відтак суд приймає дану заяву до розгляду.

Відповідач 09.02.2017 року надав суду письмовий відзив на позов в якому позовні вимоги визнав в повному обсязі, пославшись на те, що з моменту передачі і по даний час будівлі та споруди постійно використовуються Позивачем для забезпечення навчального процесу, ПАТ "Рівнесільмаш" на вказанні об'єкти не претендує. У зв’язку з вищевикладеним, позовні вимоги визнає в повному обсязі та просить суд задовольнити позовні вимоги Квасилівського професійного ліцею, розгляд справи провести без участі представника відповідача.

09.02.2017 року від третьої особи - Квасилівської селищної ради до суду надійшов відзив, відповідно до якого остання заперечень щодо предмету позову немає, позовні вимоги визнає в повному обсязі та просить задовольнити вимоги Квасилівського професійного ліцею. Разом з тим, третя особа у відзиві на позов (в якому остання позовні вимоги визнає в повному обсязі) просить розгляд справи провести без участі представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Крім того, до суду 13.02.2017 року надійшло клопотання від третьої особи - Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, відповідно до якого останнє просить суд розглядати справу без участі його уповноваженого представника.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками судового процесу, заслухавши пояснення представника позивача, давши належну оцінку доказам, які мають значення для справи, господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню. При цьому господарський суд керувався наступним.

У 1980 році за погодженням з Держпланом СРСР та Держбудом СРСР, Міністерством машинобудування для тваринництва та кормовиробництва СРСР було затверджено проектно - кошторисну документацію по розширенню заводу "Квасилівферммаш" (в деяких інших документах та на печатці значиться назва - "Ровенський дослідний завод сільськогосподарського машинобудування "Ровносільмаш" ім. XXVI з'їзду КПРС") шляхом будівництва профтехучилища.

Рішенням Виконавчого комітету Квасилівської сільської ради народних депутатів № 93 від 11 вересня 1980 року "Про відведення земельної ділянки під будівництво ПТУ заводу "Квасилівферммаш", надано дозвіл заводу "Квасилівферммаш" на будівництво ПТУ на землях колгоспу "Перемога" (а.с. 15).

Протягом 1981-1988 рр. на базі заводу проведено будівництво комплексу ПТУ в складі суспільно - побутового корпусу на 720 учнів, навчально-виробничих майстерень, трьох гуртожитків та інших допоміжних приміщень.

Актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 30.12.1987 року, затвердженим рішенням Рівненського райвиконкому № 392 від 31.12.1987р., вказаний комплекс ПТУ на 720 учнів було прийнято в експлуатацію (а.с. 21-22).

Після завершення будівництва та прийняття вказаного вище об’єкта в експлуатацію керівництво заводу "Ровносільмаш" листом № 1074 від 01.02.1989 року звернулось до Державного виробничого об'єднання по машинах та обладнанню для тваринництва (ГПО "Укрживмаш"), яке входило до складу Міністерства сільськогосподарського та тракторного машинобудування СРСР, з проханням передати з балансу заводу на баланс СПТУ-16 (а.с. 25).

У відповідь на лист № 1074 від 01.02.1989 Державне виробниче об'єднання по машинах та обладнанню для тваринництва (ГПО "Укрживмаш") листом № 576 від 07.03.1989 р. повідомило, що не заперечує проти передачі заводом "Рівнесільмаш" з балансу на баланс СПТУ-16 вищевказаного майна, яке з того часу безперервно перебувало на балансі училища.

Відповідно до витягу з протоколу загальних зборів акціонерів ВАТ "Рівнесільмаш" від 27.10.1998 року, акціонери ВАТ "Рівнесільмаш", розглянувши клопотання Квасилівської селищної ради № 43, не заперечили в передачі земельної ділянки площею 3,71 га, яка знаходиться під забудовою споруд та будівель профтехучилища в постійне користування Квасильському ПТУ № 16.

Факт перебування комплексу у володінні ПТУ та правомірність такого володіння підтверджується також тим, що рішенням Квасилівської селищної ради № 03 від 01.04.1999 р. "Про дозвіл на виготовлення державного акту" за попереднім погодженням ВАТ "Рівнесільмаш" на вилучення земельної ділянки училищем, листа - клопотання СПТУ - 16 про надання дозволу на виготовлення державного акту на право постійного користування земельною ділянкою площею 3,71 га для обслуговування будівель училища, надано СПТУ - 16 дозвіл на виготовлення Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою площею 3,71 га (із земель ВАТ "Рівнесільмаш") для обслуговування будівель училища (а.с. 30).

Рішенням Квасилівської селищної ради № 118 від 26.12.2000 року "Про вилучення і надання земельноїділянки та видачу державного акту на право постійного користування землею Квасилівському СПТУ-16" вилучено земельну ділянку площею 3,71 га за рахунок земель ВАТ "Рівнесільмаш" та надано земельну ділянку Квасилівському СПТУ № 16 в постійне користування для обслуговування будівель і споруд в смт. квасилів площею 3,71 га за рахунок ВАТ "Рівнесільмаш" (землі промисловості) (а.с. 31).

12 лютого 2001 року відповідно до рішення Квасилівської селищної Ради народних депутатів від 26 грудня 2000 року № 118 право користування землею Квасилівському СПТУ № 16 було оформлено державним актом на право постійного користування землею (серія І-РВ № 000689, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 242 (а.с. 32-33).

Наказом Міністерства освіти і науки України від 30.08.2002 року № 498 "Про вдосконалення професійно-технічних навчальних закладів Рівненської області" реорганізовано професійно - технічне училище № 16 смт. Квасилів - у Квасилівський професійний ліцей (а.с. 38-39).

Реорганізація була проведена без будь - яких змін в частині володіння майном ПТУ, тобто об'єкти залишились у володінні правонаступника ПТУ - Квасилівського професійного ліцею.

Згідно довідки № 169 від 19.01.2011 року виданої виконкомом Квасилівської селищної ради згідно копії акту державної комісії по прийняттю в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту від 30.12.1987 року, затвердженого рішенням Рівненського райвиконкому № 392 від 31.12.1987 року, яким введено в експлуатацію комплексу ПТУ на 720 місць, в т. ч. 2 гуртожитки - присвоєна адреса: вул. Молодіжна 28А, 28Б, та учбовий корпус, спортзал № 2, виробничі майстерні, гараж - присвоєна адреса: вул.Молодіжна, 30. (а.с. 40).

Відповідно до п. 1.1. Статуту Квасилівського професійного ліцею, зареєстрованого Розпорядженням Голови Рівненської районної державної адміністрації від 24.01.2003 року, та затвердженого заступником державного секретаря Міністерства освіти і науки України (далі - Статут) (а.с. 42-57), Квасилівський професійний ліцей (далі - ліцей) є державним професійно - технічним навчальним закладом другого атестаційного рівня, що забезпечує реалізацію права громадян на здобуття професійно - технічної та повної загальної середньої освіти. Ліцей здійснює підготовку робітників високого рівня кваліфікації, як правило, з числа випускників загальноосвітніх навчальних закладів на основі базової чи повної загальної середньої освіти, а також підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення. Ліцей може здійснювати допрофесійну підготовку учнів загальноосвітніх навчальних закладів, проваджувати діяльність щодо розвитку здібностей молоді та поглиблення знань з окремих навчальних предметів професійного спрямування.

Пунктом 6.8 Статуту передбачено, що для забезпечення підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації робітничих кадрів ліцей має:

- навчальний корпус загальною площею 7400 кв.м., де знаходяться навчальні кабінети та лабораторії, обладнані відповідними засобами навчання;

- навчально-виробничі майстерні загальною площею 1310 кв.м., обладнаних необхідною навчальною технікою, верстатами, машинами та іншими засобами навчання;

- два спортивних зали - 400 кв.м.;

- актовий зал - 200 кв.м.;

- бібліотеку з читальним залом - 40 кв.м.;

- їдальню на 145 місць;

- п’ять гаражів загальною площею - 140 кв.м.;

- два гуртожитки загальною площею - 5500 кв.м. на 440 місць.

Загальна земельна площа ліцею складає 3 га. Приміщення і споруди ліцею обладнані відповідно до діючих нормативів та санітарних норм та експлуатуються згідно вимог охорони праці, правил пожежної безпеки і санітарно-гігієнічних норм.

Тобто, безпосередньо Статутом вже було передбачено належність майна, щодо якого заявлено позовні вимоги позивачу, зокрема два гуртожитки загальною площею - 5500 кв.м. на 440 місць та два спортивних зали - 400 кв.м.

У відповідності до п. 6.9. Статуту об'єкти права власності: навчально-виробничі, побутові, культурно- освітні, оздоровчі, спортивні будівлі та споруди, житло, комунікації, обладнання, засоби навчання, транспортні засоби та інше майно ліцею є державною власністю, закріпленою Міністерством освіти і науки України за ліцеєм і перебуває у користуванні ліцею. Функції управління майном, закріпленим за ліцеєм, контроль за ефективністю його використання і збереження здійснює Міністерство освіти і науки України.

Згідно п. 6.1. Статуту, порядок фінансування та матеріально - технічного забезпечення ліцею визначаються Законами України "Про освіту", "Про професійно - технічну освіту", "Про загальну середню освіту", іншими законодавчими актами України. Фінансування професійно-технічної підготовки робітників, соціальний захисту учнів, слухачів та педагогічних працівників у ліцеї, в межах обсягів державного замовлення, здійснюються на нормативній основі за рахунок коштів Державного бюджету України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України та ст. 321 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Частиною 1 ст. 317 ЦК України встановлено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

У державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади. Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватися іншими суб'єктами (ст. 326 ЦК України).

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За змістом ст. 16 ЦК України та ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України (діла - ГК України), кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Кожна особа має право на захист своїх прав та законних інтересів, зокрема, шляхом визнання права.

Частинами 1 та 3 ст. 136 ГК України встановлено, що право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами. Щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності. Суб'єкт підприємництва, який здійснює господарську діяльність на основі права господарського відання, має право на захист своїх майнових прав також від власника.

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про управління об’єктами державної власності" (далі - Закон) управління об'єктами державної власності - здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб'єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, пов'язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Суб'єктами управління об'єктами державної власності є, зокрема, міністерства, інші органи виконавчої влади та державні колегіальні органи (далі - уповноважені органи управління) (ч. 1 ст. 4 вищезазначеного Закону).

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 43 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обгрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

У відповідності до пункту 4 частини 2 статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору (ст. 32 ГПК України).

Ст. 33 ГПК України передбачено, що Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно із ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З матеріалів справи вбачається, що майно щодо якого заявлено вимогу про визнання права власності, позивачем набуте правомірно, що підтверджується поясненнями сторін, вказаними вище та наявними в матеріалах справи документами.

Слід також зазначити, що рішенням господарського Рівненської області від 28 серпня 2012 року у справі №5019/1023/12 визнано за державою Україна в особі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України право державної власності на об'єкти нерухомого майна, що знаходяться у господарському віданні Квасилівського професійного ліцею, а саме: приміщення навчального корпусу загальною площею 4 651,5 м кв., та приміщення виробничої майстерні загальною площею 1 693,5 м кв., які знаходяться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 30.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог, а тому, керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позов Квасилівського професійного ліцею Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації задоволити.

2. Визнати за державою Україна в особі Міністерства освіти і науки України (01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10, код ЄРПОУ 38621185) (орган управління) право державної власності на будівлю гуртожитку загальною площею 3 124,3 м. кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 28Б, будівлю Спортивного комплексу № 2, загальною площею 264,9 м. кв., яка знаходиться за адресою: 35350, Рівненська область, Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 30, що знаходяться в користуванні Квасилівського професійного ліцею Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації (35350, Рівненська обл., Рівненський район, смт. Квасилів, вул. Молодіжна, 30, код ЄДРПОУ 21083042).

Повний текст рішення підписано "16" лютого 2017 року.

Суддя Марач В.В.

Джерело: ЄДРСР 64761051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку