open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 523/16809/16-а

Провадження №2-а/523/160/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" лютого 2017 р. Суворовський районний суд м. Одеси у складі

головуючого судді - Аліна С.С.

при секретарі - Максименко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі адміністративну справу за позовом Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради до ОСОБА_2 про демонтаж металевої споруди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради звернулася до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_2 про зобов'язання за власний рахунок демонтувати металеву споруду, яка експлуатується без відповідних дозвільних документів за адресою: АДРЕСА_1.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що відповідно до доповідної записки №141/вих. від 05.04.2016 року ОСОБА_2, який проживає по АДРЕСА_1, самовільно зайняв земельну ділянку площею 4,4 кв.м та самочинно встановив на неї металеву споруду.

05.04.2016 року спеціалістами дільниці №1 КП „ЖКС „Пересипський" було вручено припис ОСОБА_2 та запропоновано демонтувати самочинно встановлену споруду.

05.04.2016 р. спеціалістами дільниці №1 КП „ЖКС „Пересипський" складено протокол № 005752, про порушення ст. 152 КпАП України відносно ОСОБА_2

Припис та протокол ОСОБА_2 проігноровані.

04.05.2016 р. Суворовською районною адміністрацією було винесено розпорядження № 358р. про демонтаж самочинно встановленої металевої споруди за адресою: АДРЕСА_1, яким зобов'язала ОСОБА_2 демонтувати самочинно встановлену металеву споруду за адресою: АДРЕСА_1 у десятиденний термін.

Зазначені вимоги ОСОБА_2 не виконані. Проектно-правові документи правопорушником ОСОБА_2 не представлені, припис не виконано, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду з цим позовом.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, звернувся до суду з письмовою заявою про розгляд справи у його відсутність (а.с.37);

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, звернувся до суду з письмовою заявою про визнання позовних вимог, про розгляд справи у його відсутність.

Вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтовані, є доказані, тому підлягають задоволенню, з таких підстав.

Судом встановлено, про те, що відповідно до акту перевірки №7, складеного уповноваженими особами КП ЖКС «Пересипський» від 05.04.2016 року, встановлено, що ОСОБА_2, який проживає по АДРЕСА_1, самовільно зайняв земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, площею 4,4 кв.м та самочинно встановив на неї металеву споруду (а.с.13);

Відповідно до доповідної записки №141/вих. від 05.04.2016 року ОСОБА_2, який проживає по АДРЕСА_1, самовільно зайняв земельну ділянку площею 4,4 кв.м та самочинно встановив на неї металеву споруду (а.с.11);

05.04.2016 року спеціалістами дільниці №1 КП „ЖКС „Пересипський" було вручено припис ОСОБА_2 та запропоновано демонтувати самочинно встановлену споруду (а.с.15);

05.04.2016 р. спеціалістами дільниці №1 КП „ЖКС „Пересипський" складено протокол № 005752, про порушення ст. 152 КпАП України відносно ОСОБА_2 (а.с.14);

04.05.2016 р. Суворовською районною адміністрацією було винесено розпорядження № 358р. про демонтаж самочинно встановленої металевої споруди за адресою: АДРЕСА_1, яким зобов'язала ОСОБА_2 демонтувати самочинно встановлену металеву споруду за адресою: АДРЕСА_1 у десятиденний термін (а.с.8);

Відповідно до письмового плану-схеми, який складений спеціалістами дільниці №1 КП „ЖКС „Пересипський", ОСОБА_2, самовільно зайняв земельну ділянку площею 4,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1. та самочинно встановив на неї металеву споруду (а.с.16);

Згідно з письмовою довідкою про склад сім'ї та прописку КП ЖКС «Пересипський», за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано: ОСОБА_2 - основний квартиронаймач, ОСОБА_3- дружина, ОСОБА_4 - син (а.с.18).

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло, яке видано Департаментом міського господарства Одеської міської ради від 23 грудня 2013 року, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 є власниками кімнат АДРЕСА_1, загальною площею 48,90 кв.м. (а.с.23-25);

Статтею 12 Закону України «Про основи містобудування» передбачено, що компетенція органів місцевого самоврядування у сфері містобудівельної діяльності на їх території належить право затвердження місцевих правил забудови, внесення змін у зазначенні документи за поданням спеціально уповноважених органів містобудування та архітектури відповідно до законодавства.

Рішенням Одеської міської ради від 17.04.2001 року № 2153-ХХІІІ затверджено «Положення про порядок реконструкції вбудованих, вбудовано-прибудованих та прибудованих приміщень в м. Одесі» (далі за текстом Положення). Зазначене Положення регламентує порядок отримання дозволу та збирання вихідних даних для проектування, здійснення проектних робіт, узгодження, експертизи за затвердження проектів реконструкції вбудованих, вбудовано-прибудованих та прибудованих приміщень зі зміною та без зміни функціонального призначення, здійснення будівельних робіт та прийняття в експлуатацію. «Положення» обов'язкове для усіх суб'єктів містобудівної діяльності-фізичних та юридичних осіб, незалежно від форм власності, організаційно-правової форми та підпорядкованості і поширюється на всю територію м. Одеси.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об'єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації , державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Згідно статті 116 Земельного кодексу України, рішення про передачу земельної ділянки, що входить до складу державної (комунальної) власності в користування, є виключним правом органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Статтею 12 Земельного Кодексу України, розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність та користування громадян чи юридичних осіб відноситься до повноважень міської ради.

Відповідно до статті 125 Земельного Кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим Законом.

Суворовська районна адміністрація є виконавчим органом Одеської міської ради і створена нею для виконання чітко визначених функцій місцевого самоврядування. В своїй діяльності районна адміністрація зобов'язана керуватись «Положенням про Суворовську районну адміністрацію Одеської міської ради» затвердженого рішенням Одеської міської ради від 13.02.2014 року № 4586-VI, в якому визначені всі повноваження райадміністрації.

У відповідності з Положенням, районна адміністрація здійснює контроль за недопущенням самочинного будівництва у районі і звертається з відповідним позовом до суду.

Відповідно до ст. 3 КАС України, спір за участю суб'єкта-владних повноважень, що виникає при виконанні ним у спірних відносинах наданих чинним законодавством владних управлінських функцій, підлягає розгляду за правилами КАС.

Статтею 2 КАС України, передбачено, що суб'єкти владних повноважень в адміністративних справах, в основному, виступають як відповідачі. Однак, відповідно до вимог ч. 2, 4 ст. 50 КАС України, суб'єкти владних повноважень можуть бути позивачами в адміністративних справах, якщо таке право на звернення до суду визнано законним.

Притаких обставинах позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 9, 69-71, 158-163 КАС України, ст. 116,125 ЗК України, ст.5,12 Закону України „Про основи містобудування", ст. 10 Закону України „Про місцеве самоврядування", суд-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради до ОСОБА_2 про демонтаж металевої споруди - задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН: НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1) за власний рахунок демонтувати металеву споруду, яка експлуатується без відповідних дозвільних документів за адресою: АДРЕСА_1.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН: НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1) на користь Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (ЄДРПОУ:26303235, МФО 828011, р/рах №35417001034212, банк платника - ГУДКСУ в Одеській області) судовий збір у розмірі 1 378 гривень.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання до Суворовського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови.

Суддя Аліна С.С.

Джерело: ЄДРСР 64687710
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку