open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/14124/16-ц

Провадження № 2/638/1035/17

26.01.2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

26.01.2017 р. Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді – Шестака О.І.,

при секретарі – Вільховик С.О.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом Публiчного акціонерного товариства Комерцiйний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованостi, -

встановив:

01.09.2016 р. позивач ПАТ КБ «ПриватБанк» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1, в якому просив стягнути з вiдповiдача на користь позивача: заборгованість в розмiрi 36539,07 грн. за кредитним договором № б/н вiд 20.09.2012 р., яка складається з: заборгованостi за кредитом – 13758,60 грн., заборгованостi по процентам за користування кредитом – 7229,41 грн., заборгованості за пенею і комісією – 12107,48 грн., штрафiв – 3443,58 грн.; судовi витрати в розмiрi 1378,00 грн.; в разі неявки в судове засідання відповідача, позивач не заперечував проти розгляду справи за відсутності його представника і винесення судом заочного рішення.

В обґрунтування заявленого позову позивач посилається на те, що вiдповiдно до укладеної Генеральної угоди про реструктуризацію заборгованості та приєднання до Умов та Правил надання продукту кредитних карт № б/н вiд 20.09.2012 р. ОСОБА_1 отримав кредит в розмірі 19040,20 грн. в виглядi встановленого кредитного лiмiту на платiжну картку зi сплатою вiдсоткiв за користування кредитом в розмiрi 18,00% на рiк на суму залишку заборгованостi за кредитом. Погашення заборгованості повинно здійснюватись з 1 по 25 число кожного місяця шляхом надання відповідачем банку грошових коштів (щомісячного платежу) для погашення заборгованості за кредитом. Взятi на себе зобов'язання по договору і угоді банк виконав своєчасно i повнiстю, надавши ОСОБА_1 кредит в розмірі, встановленому договором. Вiдповiдач зобов'язання за вказаним договором належним чином не виконував, в зв’язку з чим виникла заборгованість перед позивачем, загальна сума якої станом на 14.08.2016 р. становить 36539,07 грн.

В судове засідання представник позивача не з’явився, при зверненні до суду з позовною заявою зазначив, що не заперечує проти розгляду справи за його відсутності і винесення судом заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засiдання не з'явився, причину неявки суду не повідомив, про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином, що підтверджується його особистим підписом в повідомленні про вручення поштового відправлення від 12.12.2016 р.

Зі згоди позивача суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ч.1 ст.224 ЦПК України.

Суд, дослідивши надані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

11.02.2008 р. ОСОБА_1 звернувся до ПАТ КБ «ПриватБанк» з заявою про надання кредитної карти.

З зазначеної заяви вбачається, що ОСОБА_1 ознайомлений і згоден з Умовами та Правилами надання банківських послуг, Правилами надання послуг (виконання робіт), а також Тарифами банку, які були надані йому для ознайомлення в письмовому вигляді. Своїм підписом ОСОБА_1 підтвердив факт отримання повної інформації про умови кредитування в ПриватБанку. ОСОБА_1 виразив згоду з тим, що ця заява разом із Пам’яткою клієнта, Умовами і Правилами надання банківських послуг, а також Тарифами складає між ним і банком договір про надання банківських послуг. Також ОСОБА_1 своїм підписом засвідчив згоду з тим, що банк має право в будь-який момент збільшити, зменшити або анулювати кредитний ліміт.

Відповідно до Генеральної угоди про реструктуризацію заборгованості та приєднання до Умов та Правил надання продукту кредитних карт № б/н вiд 20.09.2012 р., укладеної між ПАТ КБ «ПриватБанк» і ОСОБА_1, банк надав ОСОБА_1 строковий кредит в сумі 19040,20 грн. на строк 36 місяців – з 20.09.2012 р. по 30.09.2015 р. шляхом встановлення кредитної лінії на платіжну карту 4405885008421676 на споживчі цілі в сумі 19040,20 грн. в обмін на зобов’язання ОСОБА_1 з повернення кредиту, уплати процентів в розмірі 1,5% в місяць на суму залишку заборгованості по кредиту в зазначені в заяві, Умовах и Правилах строки. Погашення заборгованості повинно здійснюватись з 1 по 25 число кожного місяця шляхом надання ОСОБА_1 банку грошових коштів (щомісячного платежу) в сумі 690,78 грн. для погашення заборгованості за кредитом, яка складається з заборгованості по кредиту, процентів, а також інших витрат в відповідності з Умовами і Правилами. Дата останнього погашення заборгованості має бути не пізніше 30.09.2015 р.

Пунктом 2.2 вказаної Генеральної угоди визначено, що заборгованість по кредиту, починаючи з 32-го дня порушення, вважається простроченою. ОСОБА_1 сплачує банку штраф в розмірі 3443,58 грн.

Відповідно до п. 2.5 Генеральної угоди, ОСОБА_1 зобов’язався повернути суму кредиту, процентів, винагороди відповідно до Генеральної угоди і Умов і Правил.

З тексту зазначеної Генеральної угоди вбачається, що ОСОБА_1 ознайомився і згоден з Умовами і правилами. Своїм підписом він підтвердив факт надання повної інформації про умови кредитування в ПАТ КБ «ПриватБанк». ОСОБА_1 погодився, що вказана Генеральна угода разом з запропонованими ПАТ КБ «ПриватБанк» Умовами і правилами, Тарифами складає між ним і банком кредитний договір.

Вiдповiдно до п. 2.1.1.2.3 Умов i правил надання банкiвських послуг, пiсля отримання банком вiд клієнта необхiдних документiв, а також заяви, банк проводить перевiрку наданих документiв i приймає рiшення про можливiсть встановлення кредитного лiмiту на кредитну карту. Клiєнт дає свою згоду на те, що кредитний лiмiт встановлюється за рiшенням банку, i клієнт дає право банку в будь-який момент змiнити (зменшити, збiльшити або анулювати) кредитний лiмiт.

Вiдповiдно до п. 2.1.1.2.4 Умов i правил надання банкiвських послуг, пiдписання цього договору є прямою i безумовною згодою клiєнта вiдносно прийняття будь-якого розмiру кредитного лiмiту, встановленого банком.

Вiдповiдно до п. 2.1.1.4.5 Умов i правил надання банкiвських послуг, банк залишив за собою право встановлювати, знімати, змінювати фінансовий ліміт на бонусних рахунках клієнта.

Вiдповiдно до п. 2.1.1.7.6 Умов i правил надання банкiвських послуг, при порушенні клієнтом строків платежів за будь-яким з грошових зобов’язань, передбачених цим договором більш ніж на 30 днів, клієнт зобов’язаний сплатити банку штраф в розмірі 500 грн. + 5% від суми заборгованості по кредитному ліміту з урахуванням нарахованих і прострочених процентів і комісій.

Згідно умов вказаного кредитного договору, відповідач зобов’язався здійснювати щомісячне погашення суми кредитного зобов’язання і сплачувати проценти за користування кредитними коштами.

Позивачем прийняті на себе зобов’язання за кредитним договором було виконано в повному обсязі, надано відповідачці кредит.

Однак, відповідачем прийняті на себе зобов’язання за кредитним договором не виконано, систематично не проводилось повернення належних до сплати частин кредиту та нарахованих процентів за його користування.

Невиконання відповідачем своїх зобов’язань призвело до виникнення заборгованості, загальна сума якої станом на 20.09.2012 р., на підставі наданого позивачем розрахунку заборгованості, становить 36539,07 грн., яка складається з: заборгованості за кредитом – 13758,60 грн., заборгованості за процентами – 7229,41 грн., нарахованої комісії – 12107,48 грн., штрафів – 3443,58 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 1054 ЦК України передбачено, що за кредитним договором банк зобов’язується надати кредит позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Ч. 1 ст. 1049 ЦК України передбачає, що позичальник зобов’язаний повертати позикодавцеві позику в строк та в порядку, встановлені договором.

Ст.ст. 526, 530 ЦК України передбачено, що зобов’язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк їх виконання.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання.

Крім того, ст.ст. 610, 611 ЦК України передбачено сплату неустойки, як правовий наслідок порушення чи неналежного виконання зобов’язань, встановлених укладеним договором.

Відповідач не надав суду доказів, які спростовують виниклі у нього зобов’язання за укладеним договором та розмір заборгованості перед позивачем по передбачених договором платежах. Тому суд вважає ці обставини доведеними, а позов таким, що підлягає задоволенню.

Таким чином, з відповідача ОСОБА_1 повинно бути стягнуто суму заборгованості за кредитним договором, яка складається з заборгованості за наданим кредитом, заборгованості за вiдсотками, нарахованої комісії, штрафів, а всього становить 36539,07 грн.

Згідно ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Ч. 1 ст. 79 ЦПК України встановлює, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи, а частина 3 тієї ж статті вказує, що до витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать: витрати на правову допомогу; витрати сторін та їх представників, що пов'язані з явкою до суду; витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз; витрати, пов'язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи; витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача.

На підтвердження понесених судових витрат позивачем та його представником було надано платіжне доручення №PROM2BFTX7 від 22.08.2016 р. про сплату судового збору на суму 1378,00 грн.

Таким чином, стягненню з вiдповiдача підлягає сплачена позивачем при зверненні до суду сума судового збору в розмірі 1378,00 грн.

На підставі ст.ст. 3, 11, 15, 16, 22, 509, 525, 526, 530, 536, 610, 611, 625, 1049, 1050, 1054 Цивільного кодексу України, керуючись ст.ст. 8, 10, 11, 15, 57, 58, 60, 88, 209, 212 – 215, 218, 224-226 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Публiчного акціонерного товариства Комерцiйний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованостi, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, IПН: НОМЕР_1, паспорт серiї МR №613485, зареєстрований за адресою: м. Харкiв, АДРЕСА_1) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» 37917 (тридцять сім тисяч дев’ятсот сімнадцять) грн. 07 грн.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції апеляційної скарги протягом десяти днів після проголошення рішення, а особами, які були відсутні в судовому засіданні – в той же строк з моменту отримання копії рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 64640554
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку