open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.02.2017

Справа № 904/10760/16

За позовом: публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпро

до комунального підприємства "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради, м. Дніпро

про зобов'язання вчинити певні дії

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 682/1001 від 14 грудня 2016 року, провідний юрисконсульт відділу з правового забезпечення продаж крупним споживачам

Від відповідача: ОСОБА_2, довіреність від 03 січня 2017 року, юрисконсульт

С У Т Ь С П О Р У :

Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Дніпрообленерго" звернулося до господарського суду із позовом, яким просить зобов'язати комунальне підприємство "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради надати безперешкодний доступ ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" до електроустановок для здійснення їх відключення та опломбування за наступними адресами: вул. Богданова, 1, м. Дніпро; вул. Шмідта, 22, м. Дніпро; вул. Кавалерійська, 9, м. Дніпро; вул. Виборзька, 5, м. Дніпро; вул. Громова, 7, м. Дніпро; вул. Щепкіна, 39, м. Дніпро; пр. Пушкіна, 67, м. Дніпро; вул. ОСОБА_3 (кол. Свердлова), 64, м. Дніпро; вул. ОСОБА_4 (кол. Чичерина), 30, м. Дніпро; вул. Уральська, 30, м. Дніпро; вул. Виборзька, 33А, м. Дніпро.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 12.02.1998 між Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" та Комунальним підприємством "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради укладено договір про постачання електричної енергії №499/21-18, за умовами якого енергопостачальник постачає електричну енергію, а споживач оплачує її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами договору. Споживач зобов’язується сплачувати енергопостачальнику вартість спожитої у розрахунковому періоді електричної енергії. Оплата здійснюється на підставі самостійно отриманого у постачальника рахунка протягом доби після подання акту про використану електричну енергію відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії. Згідно з актами про використану електричну енергію за січень – липень 2016 року споживачу було надано рахунки для сплати на загальну суму 272 297,00грн за активну електроенергію та на суму 314 444,82грн. за недораховану електричну енергію, які споживачем сплачені не були. У зв'язку з виникненням заборгованості, відповідно до вимог ст. 24 Закону України "Про електроенергетику", абзацу 10 пункту 8.5 Правил користування електричною енергією, пункту 3.1.2. договору на електропостачання, споживачу позивачем направлені попередження про припинення енергопостачання від 15.06.2016 та 19.07.2016. За умовами договору споживач зобов'язаний забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред’явленням службового посвідчення до електричних мереж, засобів обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії. Проте, представники позивача не були допущені до об’єктів споживача для здійснення вибіркового відключення об’єктів, про що складені акти про порушення. Представник відповідача, обмежуючи доступ до електроустановок споживача, вказав про відсутність особи, відповідальної за електрогосподарство. Викладене свідчить про порушення зобов'язання споживачем в частині надання безперешкодного доступу до всіх електроустановок для здійснення їх відключення та опломбування, яке передбачено Законом України "Про електроенергетику", Правилами користування електричною енергією та умовами укладеного договору про постачання електричної енергії.

Відповідач не погоджується з вимогами позивача та зазначає, що жодним чином не перешкоджає ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" у доступі до електроустановок для здійснення відключення та опломбування. Крім того, на даний час на підприємстві не має фахівця електрика, оскільки відбулося скорочення штату працівників, що ускладнює виконання вимог позивача щодо доступу до електроустановок. З грудня 2016 року комунальні послуги за вказаними позивачем у позовній заяві адресами надає КП "Жилсервіс-1" ДМР.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 24.11.2016 порушено провадження у справі №904/10760/16, розгляд справи призначено на 12.12.2016.

У судовому засіданні 12.12.2016 розгляд справи відкладено на 11.01.2017.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.01.2017 строк розгляду справи продовжено на 15 днів, розгляд справи відкладено на 07.02.2017.

У судовому засіданні 07.02.2017 оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

29 серпня 2008 року між Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (яке в подальшому змінило назву на Публічне акціонерне товариство "ДТЕК "Дніпрообленерго") (постачальник) та Комунальним виробничо житловим ремонтно-експлуатаційним підприємством Красногвардійського району (споживач) укладена Додаткова угода №2/02/1850 до Договору про постачання електричної енергії від 12.02.1998 №499/21-18, якою договір про постачання електричної енергії викладено в новій редакції.

За умовами п.1 Додаткова угода №2/02/1850 від 29.08.2008 (далі - Договір) постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 146,265 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії визначається (визначаються) за додатком "Загальна схема електропостачання" , який є невід'ємною частиною даного Договору.

Постачальник зобов’язується постачати споживачу електроенергію як різновид товару:

1) в обсягах, визначених відповідно до розділу 5 та з урахуванням умов розділу 6 цього договору за додатком "Обсяги постачання електричної енергії Споживачу та субспоживачам";

2) згідно з категорією струмоприймачів споживача відповідно до Правил улаштування електроустаткування (ПУЕ) та гарантованого рівня надійності електропостачання схем електропостачання, визначених додатком "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін";

3) із дотриманням граничних показників якості електричної енергії;

4) забезпечити отримання споживачем електричної енергії в межах дозволеної потужності 146,265 кВт.(п. 2.2.2).

Споживач зобов’язується оплачувати Постачальникові вартість електричної енергії згідно з умовами Додатку "Порядок розрахунків" та Додатку "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" (п.2.3.3. Договору).

Відповідно до п.1 Додатку "Порядку розрахунків", розрахунковим періодом встановлюється місяць з 17 числа попереднього місяця до такого ж числа розрахункового місяця.

Споживач здійснює повну оплату вартості обсягу використаної в розрахунковому періоді електричної енергії на підставі самостійно отриманого у Постачальника рахунка протягом доби після подання Акту про використану електричну енергію відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії, згідно з п.2.2. цього Додатку, або за остаточним рахунком нарахованим згідно з п.2.3. цього Додатку, протягом п’яти операційних банківських днів з дня отримання рахунку (п.4 Додатку "Порядок розрахунків").

Кількість використаної відповідачем електричної енергії підтверджується актами про використану електричну енергію за період з березня 2016 року по жовтень 2016 року, які місяться в матеріалах справи (а.с.109-111, 114-117, 120- 123, 126-129, 132-135).

Згідно з актами про використану електричну енергію споживачу були надані рахунки на оплату на загальну суму 272 297,00грн. за активну електроенергію та на суму 314 444,72грн. за недораховану електричну енергію, які споживачем не було оплачено.

Постачальник, відповідно до п.3.1.2. договору, має право обмежувати або припиняти постачання електричної енергії споживачу згідно з умовами розділу 6 цього договору відповідно до порядку, передбаченого Правилами користування електричною енергією.

Порядок обмеження та припинення електропостачання врегульовано розділом 6 цього договору.

Відповідно до підпункту 3 пункту 6.1.4. договору постачальник обмежує або припиняє електропостачання споживача з повідомленням споживача не пізніше ніж за три робочих дні у разі несплати рахунків, відповідно до умов цього договору, та договорів, укладених між сторонами цього договору, наявність яких передбачена Правилами користування електричною енергією.

За змістом статті 24 Закону України "Про електроенергетику" енергопостачальники мають право за умови неповної оплати споживачем спожитої електричної енергії обмежити його електроспоживання до рівня екологічної броні електропостачання або за відсутності такої повністю припинити електропостачання споживачу.

Попередження про припинення повністю або частково постачання електричної енергії оформляється після встановлення факту наявності підстав для вчинення вказаних дій та надається окремим письмовим повідомленням, у якому зазначаються підстава, дата і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено (абзац 10 п.7.5. ПКЕЕ, затверджені постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики, від 31.07.1996, № 28).

У зв'язку з неналежним виконанням споживачем своїх зобов’язань з оплати за спожиту електричну енергію, наявністю заборгованості, Публічне акціонерне товариство "ДТЕК "Дніпрообленерго" направило на адресу споживача попередження про припинення енергопостачання:

№499/21-18/1016146576/2016 від 15.06.2016 про припинення постачання електричної енергії з 29.06.2016,

№499/21-18/1016146576/2016 від 15.06.2016 про припинення постачання електричної енергії з 06.07.2016,

№499/21-18/1016146576/2016 від 15.06.2016 про припинення постачання електричної енергії з 11.07.2016,

№499/21-18/1017149668/2016 від 19.07.2016 про припинення постачання електричної енергії з 27.07.2016,

№499/21-18/1017149668/2016 від 19.07.2016 про припинення постачання електричної енергії з 01.08.2016,

№499/21-18/1017149668/2016 від 19.07.2016 про припинення постачання електричної енергії з 03.08.2016,

№499/21-18/1017149668/2016 від 19.07.2016 про припинення постачання електричної енергії з 08.08.2016,

№499/21-18/1017149668/2016 від 19.07.2016 про припинення постачання електричної енергії з 10.08.2016.

Попередження про припинення постачання електроенергії отримані споживачем (повідомлення отримала інженер ОСОБА_5І).

Обов’язок споживача забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред’явленням службового посвідчення до електричних мереж, засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії передбачений пунктом 2.3.5 договору.

Відповідно до п.4.4. договору, у разі виявлення однією із сторін договору порушень умов договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. У разі відмови відповідальної сторони від підписання акта в акті робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо його на місці складання підписали не менше трьох повноважних представників сторони договору, що складала акт.

Постачальник електричної енергії має право на безперешкодний доступ (за пред'явленням службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки обліку та технічної перевірки засобів обліку споживача відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору (підпункт 5 пункту 8.1. Правил).

Згідно п.п.3 п.10.2. Правил споживач зобов'язаний за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію обмежити власне електроспоживання до рівня екологічної броні або повністю його припинити у разі відсутності такої, а згідно п.п. 15 п.10.2 Правил споживач зобов'язаний забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників постачальника електричної енергії та/або відповідальних представників підприємства, що здійснює передачу електричної енергії, до власних електричних установок для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору про постачання електричної енергії.

За визначенням, наведеним у п.3.1. Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, які затверджені наказом Міністерства палива та енергетики, від 25.07.2006, № 258 "Про затвердження Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, особа, відповідальна за електрогосподарство, - електротехнічний працівник, у обов'язки якого входить безпосереднє виконання функцій щодо організації технічної та безпечної експлуатації електроустановок споживача, призначення якого здійснюється розпорядчим документом споживача.

Для безпосереднього виконання функцій щодо організації експлуатації електроустановок керівник споживача своїм розпорядчим документом повинен призначити особу, відповідальну за електрогосподарство, та особу, яка буде її заміщати у разі відсутності (відпустка, хвороба) (п.1.4. Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів).

У разі економічної недоцільності створення електротехнічної служби (відділу, групи) у споживача, який має електроустановки II та III категорій з надійності електропостачання на напругу до 1 кВ, електроустановки споживача передаються за договором на обслуговування спеціалізованій організації (п.1.6. Правил).

У споживачів, які відносяться до населення і є власниками електроустановок на напругу понад 1 кВ, особа, відповідальна за електрогосподарство, не призначається. Експлуатація цих електроустановок проводиться відповідно до вимог пункту 1.9 цієї глави (п.1.7. Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів).

У вказані у попередженнях про відключення дні представники енергопостачальника прибули за адресами розміщення об’єктів споживача для здійснення вибіркового відключення об’єктів споживача, однак не були допущені до цих об’єктів.

Обмежуючи доступ енергопостачальника до електроустановок споживач вказав про відсутність особи, відповідальної за електрогосподарство.

У зв'язку з не допуском представників Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", енергопостачальником були складені акти про порушення, що виявилось у не допуску повноважних представників останнього на територію споживача для проведення відключення від енергопостачання.

Позивач просить зобов’язати відповідача надати безперешкодний доступ до електроустановок (за адресами, переліченими у позовній заяві) для здійснення їх відключення та опломбування, що і є причиною спору.

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Законом України "Про електроенергетику" та Правилами користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ №910 від 17.10.2005 (надалі - Правила).

Статтею 26 Закону України "Про електроенергетику" та пунктом 1.3. Правил користування електричною енергією встановлено, що споживання електричної енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії, споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною енергією згідно із законодавством України.

Стаття 27 Закону України "Про електроенергетику" передбачає, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку, пошкодження приладів обліку, порушення правил користування енергією.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 ГК України).

Стаття 526 ЦК України встановлює вимогу щодо виконання зобов'язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Умовами договору передбачено обов’язок споживача забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред’явленням службового посвідчення до електричних мереж, засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії (п.2.3.5. договору на електропостачання) та право постачальника електроенергії припинити електропостачання з повідомленням не пізніше ніж за три робочих дні у разі несплати споживачем рахунків, відповідно до умов цього договору.

Відповідач доказів оплати виниклої заборгованості за спожиту активну електроенергію та нараховану реактивну енергію за січень-липень 2016 року не надав, доводи позивача щодо наявності боргу не спростував.

Наявність заборгованості відповідача перед позивачем за спожиту електричну енергію за спірним договором підтверджується також рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 31.01.2017 у справі 904/11243/16 за позовом публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" до комунального підприємства "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради про стягнення заборгованості за поставлену з червня 2015року по жовтень 2016року активну електроенергію у розмірі 302 036,98 грн. (з урахуванням уточнення - 301757,80 грн.).

З урахуванням встановлених фактичних обставин справи, положень чинного законодавства, суд вбачає підстави задовольнити позовні вимоги.

Відповідно до частини другої статті 84 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову в резолютивній частині рішення вказуються найменування сторони, на користь якої вирішено спір, і сторони, з якої здійснено стягнення грошових сум або яка зобов'язана виконати відповідні дії, строк виконання цих дій.

З огляду на значну кількість об’єктів, де розташовані електроустановки споживача (11 об'єктів), суд вважає за необхідне встановити шестимісячний строк для забезпечення безперешкодного доступу позивача до електроустановок відповідача з метою здійснення дій по їх відключенню та опломбуванню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача у справі.

Керуючись статтями 1, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Комунальне підприємство "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради (49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд.22, код ЄДРПОУ 03341240) надати Публічному акціонерному товариству "ДТЕК Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосу,22, код ЄДРПОУ 23359034) безперешкодний доступ до електроустановок для здійснення їх відключення та опломбування за наступними адресами: вул. Богданова, 1, м. Дніпро; вул. Шмідта, 22, м. Дніпро; вул. Кавалерійська, 9, м. Дніпро; вул. Виборзька, 5, м. Дніпро; вул. Громова, 7, м. Дніпро; вул. Щепкіна, 39, м. Дніпро; пр. Пушкіна, 67, м. Дніпро; вул. ОСОБА_3 (колишня Свердлова), 64, м. Дніпро; вул. ОСОБА_4 (колишня Чичерина), 30, м. Дніпро; вул. Уральська, 30, м. Дніпро; вул. Виборзька, 33А, м. Дніпро у шестимісячний строк з дня набрання рішенням законної сили, про що видати наказ.

Стягнути з Комунального підприємства "Житлове господарство Красногвардійського району" Дніпропетровської міської ради (49006, м. Дніпро, вул. Шмідта, буд.22, код ЄДРПОУ 03341240) на користь Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосу,22, код ЄДРПОУ 23359034) витрати, пов'язані зі сплатою судового збору, у сумі 1 378,00грн., про що видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено, - 09.02.2017

Джерело: ЄДРСР 64621255
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку