open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 524/7642/16-а

Провадження № 2-а/524/40/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.2017 року Автозаводський районний суд м.Кременчука в складі: головуючого судді Кривич Ж.О., секретаря судових засідань – ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, третя особа Головне Управління Національної поліції в Полтавській області, про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язати перерахувати пенсію, -

ВСТАНОВИВ:

В жовтні 2016 року до Автозаводського районного суду м. Кременчука звернувся ОСОБА_2 з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, третя особа Головне Управління Національної поліції в Полтавській області, про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язати перерахувати пенсію.

Позовні вимоги обґрунтовував тим, що він є пенсіонером органів внутрішніх справ з 04 листопада 2002 року та отримує пенсію відповідно до вимог Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

15 серпня 2016 року звернувся до відповідача із заявою про прийняття рішення про перерахунок пенсії згідно з набувших законної сили правових норм.

26 серпня 2016 року відповідач відмовив у прийняття рішення про здійснення відповідних пенсійних перерахувань.

ОСОБА_2 вважає вищевказане рішення протиправним та просить суд:

визнати бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області щодо не проведення йому перерахунку пенсії з 01 січня 2016 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей» № 900 від 23 грудня 2015 року, ст.. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», постанов Кабінету Міністрів України № 988 від 11 листопада 2015 року «Про грошове забезпечення поліцейських національної поліції» № 947 від18 листопада 2015 року «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 березня 2016 року № 268 протиправною т зобов’язання здійснити перерахунок та виплату його пенсії відповідно до вищевказаних правових норм та встановити судовий контроль за виконанням рішення суду, шляхом зобов’язання відповідача подати до суду звіт про виконання рішення.

Представник відповідача – ОСОБА_3 проти позову заперечував з підстав зазначених у письмових запереченнях.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув, про слухання справи повідомлявся належним чином.

Суд вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали адміністративного позову встановив наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є пенсіонером органів внутрішніх справ України з 04 листопада 2002 року, пенсія призначена відповідно до вимог Закону України «Про пенсійне забезпечення, осіб звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

У зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей» від 23.12.2015 року № 900-VIII та постановою КМ України від 11.11.2015 року № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» позивач 15 серпня 2016 року звернувся до ГУ ПФУ в Полтавській області з інформаційним запитом про проведення перерахунку раніше встановленої пенсії (а.с.10-13).

Листом від 26.08.2016 року № 326/В-03 ГУ ПФУ в Полтавській області зазначило про відсутність підстав для проведення перерахунку, адже Кабінетом Міністрів України не приймалося рішення (постанова) про перерахунок пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували, зокрема, на службі в міліції та отримують пенсію за Законом № 2262-ХІІ, визначено цим Законом.

Відповідно до статті 49 Закону № 2262-ХІІ пенсію згідно з цим Законом призначають органи ПФУ.

Документи про призначення пенсії розглядає орган ПФУ і не пізніше ніж у 10-денний строк з дня їх надходження приймає рішення про призначення або про відмову в призначенні пенсії.

Документом, який підтверджує призначення пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом ПФУ.

Повідомлення про відмову в призначенні пенсії із зазначенням причини орган ПФУ видає (надсилає) заявникові не пізніше ніж протягом 5 днів після прийняття відповідного рішення.

Згідно зі статтею 63 Закону № 2262-ХІІ перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей у зв'язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію зазначеного Закону.

Перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45 затверджено Порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі - Порядок проведення перерахунку).

Цим нормативно-правовим актом визначено процедуру перерахунку пенсії та належні для цього підстави.

Питання щодо подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 2262-ХІІ, крім пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, урегульовано Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженим постановою правління ПФУ від 30 січня 2001 року № 3-1 (далі - Порядок подання документів).

Відповідно до пункту 4 Порядку подання документів заява про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії подається до органу, що призначає пенсію, заявником за місцем проживання, а при необхідності - його законним представником за місцем проживання.

Системний аналіз зазначених норм права дозволяє дійти висновку, що підставою для вчинення дій, спрямованих на перерахунок раніше призначених пенсій, може бути як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабінетом Міністрів України, про що державні органи, визначені Порядком проведення перерахунку, повідомляють орган ПФУ.

За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів пенсійний орган ухвалює рішення про перерахунок чи про відмову у перерахунку раніше призначеної пенсії.

Рішення про відмову із зазначенням причини орган ПФУ видає (надсилає) заявникові протягом 5 днів з дня його прийняття.

Як вбачається з матеріалів справи рішення про відмову в перерахунку пенсії відповідачем не приймалося.

Суд зазначає, що відповідно до статей 49 та 63 Закону № 2262-ХІІ підставою для повідомлення про відмову у перерахунку пенсії може бути виключно рішення, прийняте з цього питання.

Такий висновок суду ґрунтується на правовій позиції, викладеній в постанові Верховного суду України від 22 квітня 2014 року

За приписами статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно бути законним та обґрунтованим. Законним є рішення , ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, а саме в частині визнання протиправної бездіяльності ГУ ПФУ в Полтавській області щодо неналежного розгляду заяви позивача від 15.08.2016 про перерахунок пенсії та зобовязання відповідача розглянути заяву про перерахунок пенсії належним чином, а в іншій частині позовнх вимог слід відмовити.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 – задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Головного Управління Пенсійного фонду України в Полтавській області щодо неналежного розгляду заяви позивача від 15 серпня 2016 року про перерахунок пенсії.

Зобовязати Головне Управління Пенсійного фонду України в Полтавській області розглянути заяву ОСОБА_2 про перерахунок пенсії від 15 серпня 2016 року.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на постанову може бути подана до Харківського апеляційного адміністративного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області протягом десяти днів з дня її проголошення, а особою, яка не брала участь у справі, з моменту отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги або розгляду справи апеляційним судом, якщо постанову не скасовано.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 64615272
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку