open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2017 року м. Чернігів Справа № 825/100/17

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Падій В.В.,

за участю секретаря Кондратенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Кредитної спілки «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» про стягнення штрафу,

В С Т А Н О В И В:

11.01.2017 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі - Нацкомфінпослуг) звернулась до суду з адміністративним позовом до Кредитної спілки «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» (далі - КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО») про стягнення штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 34000,00 грн. Свої вимоги мотивує тим, що постановою від 01.07.2016 № 525/15-2, за ненадання до Нацкомфінпослуг звітних даних за 1 квартал 2016 року в паперовій та електронній формах, до КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» застосовано штраф у розмірі 34000,00 грн. Вказану постанову відповідач, в установленому чинним законодавством України порядку, не оскаржував, штраф до Державного бюджету України добровільно не сплатив.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідач у судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, судові документи повернулись до суду з відміткою «за вказаною адресою не значиться».

У свою чергу, у відповідності до пункту 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Оскільки, судові документи направлялись відповідачу за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (вул. Щорса 4, м. Чернігів, 14000), останній вважається належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення справи, суд, у відповідності до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав можливим проводити розгляд справи на підставі наявних у ній доказах.

Судове засідання здійснювалося в порядку, передбаченому статтею 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що 13.06.2016 посадовими особами Нацкомфінпослуг складено акт № 525/15-2 про правопорушення, вчинені КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» на ринку фінансових послуг, яким встановлено порушення КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» вимог статті 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», у частині обов'язковості надання фінансовою установою звітності відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, та абзацу 3 підпункту 2.2.2. пункту 2.2. Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у частині подання проміжних звітних даних не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом (а.с.7).

01.07.2016 заступником директора департаменту - начальником відділу нормативно-правового регулювання, контролю, та аналізу виконання заходів впливу на ринку кредитних установ та бюро кредитних історій департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами та бюро кредитних історій Нацкомфінпослуг Невінчаним І.С. винесено постанову № 525/15-2, якою, за ненадання КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» до Нацкомфінпослуг звітних даних за 1 квартал 2016 у паперових та електронній формах, застосовано штраф у розмірі 34000,00 грн. (а.с.11).

Даючи правову оцінку обставинам вказаної справи, суд зважає на наступне.

Так, загальні правові засади у сфері надання фінансових послуг, здійснення регулятивних та наглядових функцій за діяльністю з надання фінансових послуг визначаються Законом України від 12.07.2001 № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі - Закон № 2664-III).

У відповідності до положень статті 39 Закону № 2664-III у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Згідно з частиною 2 статтею 41 Закону № 2664-III уповноважений орган застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У свою чергу, у відповідності до статті 14 Закону № 2664-III фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Згідно з підпунктами 2.2.2, 2.2.3, 2.2.4. пункту 2.2. Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 25.12.2003 № 177 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.01.2004 за № 69/8668 проміжні звітні дані складаються щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного періоду станом на кінець останнього дня кварталу. Звітні дані за рік складаються кредитними спілками станом на 31 грудня року, за який подаються звітні дані.

Проміжні звітні дані подаються не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, звітні дані за рік - не пізніше 9 лютого року, наступного за звітним роком.

У разі надання кредитною спілкою великого кредиту кредитна спілка зобов'язана подати до Нацкомфінпослуг нерегулярні звітні дані. Кредитні спілки подають нерегулярні звітні дані у електронній або паперовій формі згідно з додатком 9 до Порядку протягом трьох робочих днів після дати укладання кредитного договору, відповідно до якого надано великий кредит.

Звітні дані подаються в електронній та паперовій формах та обсязі, які встановлені цим Порядком у форматі, визначеному Нацкомфінпослуг.

Звітні дані в електронній формі складаються та подаються кредитними спілками через web-інтерфейс на офіційному сайті Нацкомфінпослуг у режимі on-line.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем виявлено порушення вимог чинного законодавства, а саме: ненадання КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» до Нацкомфінпослуг звітних даних за 1 квартал 2016 у паперових та електронній формах та застосовано штраф у розмірі 34000,00 грн.

У свою чергу, постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 01.07.2016 № 525/15-2 було 02.07.2016 направлено позивачем на юридичну адресу КС «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО», яка вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що підтверджується копією конверта, який повернувся з відміткою «неповна адреса» (а.с.40).

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що у відповідності до частини 1 статті 18 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Разом з тим, з матеріалів справи вбачаться, що на час вирішення справи зазначена сума штрафу у розмірі 34000,00 грн. відповідачем не сплачена.

Окрім того, доказів оскарження відповідачем вказаної постанови про застосування штрафу за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг суду не надано.

За таких обставин, суд вважає, що адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг - задовольнити повністю.

Стягнути з Кредитної спілки «ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО» (код ЄДРПОУ 36823467) до Державного бюджету України штраф за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг у розмірі 34000 (тридцять чотири тисячі) грн. 00 коп. на рахунок, відкритий в Територіальному управлінні Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника, за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова суду набирає законної сили в порядку статей 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя В.В. Падій

Джерело: ЄДРСР 64590247
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку