open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 14005, м. Чернігів, вул. Київська, 23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2010 р. № 2а-2123/10/2570 Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Скалозуб Ю.О., при секретарі Грузновій О.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справуза позовом ОСОБА_1 довійськової частини НОМЕР_1 прозобов`язання вчинити дії ВСТАНОВИВ:До Чернігівського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до військової частини НОМЕР_1 , в якому позивач просить зобов`язати відповідача сплатити на його користь грошове забезпечення за 2008 рік у вигляді надбавки за виконання особливо важливих завдань в сумі 51,31 грн. та стягнути з відповідача на його користь всі судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору, мотивуючи позовні вимоги тим, що відповідач порушив вимоги ст.9 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей».

Позивач в судове засідання не з`явився, у позовні заяві просив розглядати справу без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, на адресу суду від відповідача надійшла заява, в якій відповідач просить розглядати справу без участі представника.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач проходив службу у військовій частині НОМЕР_1 м. Прилуки та у період проходження військової служби відповідачем не виплачено позивачу грошове забезпечення за 2008 рік у вигляді надбавки за виконання особливо важливих завдань.

Як вбачається з довідки військової частини НОМЕР_1 № 1300 від 03.03.2010 року, позивачу нараховане але не виплачене військовою часиною НОМЕР_1 грошове забезпечення за 2008 рік у сумі 1352,43 грн. в тому числі надбавка за виконання особливо важливих завдань в сумі 51,31 грн.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», ніхто не вправі обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах і свободах, визначених законодавством України.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Приписами ч.3 ст.2 КАС України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази та вищезазначені правові норми, суд приходить до висновку про неправомірність дій з боку відповідача щодо несплати позивачу грошового забезпечення на яке він має право.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги ОСОБА_1 до військової частини НОМЕР_1 про зобов`язання відповідача сплатити на його користь грошове забезпечення за 2008 рік у вигляді надбавки за виконання особливо важливих завдань в сумі 51,31 грн. та стягнення з відповідача на його користь всі судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 87 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат пов`язаних з розглядом справи, належать: витрати на правову допомогу, витрати сторін та їхніх представників, що пов`язані із прибуттям до суду, витрати, пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз, витрати, пов`язані з проведенням огляду доказів на місці та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

Відповідно до ч.1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Оскільки позивачем при подачі адміністративного позову сплачено судовий збір в сумі 3,40 грн., а адміністративний позов задоволено, то відповідно до ст.94 КАС України сплачений судовий збір підлягає стягненню з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 97, 158-163, 156 КАС України, Чернігівський окружний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Зобов`язати військову частину НОМЕР_1 сплатити на користь ОСОБА_1 грошове забезпечення за 2008 рік у вигляді надбавки за виконання особливо важливих завдань в сумі 51,31 грн.

3. Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору в сумі 3,40 грн.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження

<Текст >

Суддя підписЮ.О.Скалозуб

З оригіналом згідно:

суддя Чернігівського окружного

адміністративного суду Ю.О.Скалозуб

Джерело: ЄДРСР 64468841
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку