open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2017 р. Справа № 918/1260/16

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р., розглянувши матеріали справи

за позовом ОСОБА_1

до Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненській економіко-гуманітанрний та інженерний коледж"

про визнання недійсним рішення загальних зборів

В засіданні приймали участь:

Від позивача: ОСОБА_1 (НОМЕР_1 від 04.07.1959 р.);

Від позивача: ОСОБА_2 (угода від 23.12.2016 р.);

Від відповідача: ОСОБА_3

Від відповідача: ОСОБА_4

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 (далі - Позивач) звернувся до господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненській економіко-гуманітарний та інженерний коледж" (далі - Відповідач) про визнання недійсним рішення загальних зборів.

Свої вимоги Позивач мотивує тим, що його не було повідомлено про скликання загальних зборів Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненській економіко-гуманітарний та інженерний коледж" у встановлений Статутом та Законом України "Про господарські товариства" способом, а також тим що відсутній кворум.

Ухвалою господарського суду від 30 листопада 2016 року позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 918/1260/16.

Ухвалою господарського суду від 12 грудня 2016 року розгляд справи відкладено в судовому засіданні на 26 грудня 2016 року.

26 грудня 2016 року від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній позовні вимоги заперечує.

Від представника позивача 26 грудня 2016 року надійшла заява про збільшення позовних вимог, в якій останні просить суду збільшити розмір позовних вимог, а саме: визнати недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" від 17 вересня 2016 року затверджене протоколом № 1; скасувати державну реєстрацію змін від 20 вересня 2016 року до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі про обрання виконуючим обов`язки директора ОСОБА_5

У відповідності до частини 4 статті 22 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України) позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Враховуючи те, що заява про збільшення розміру позовних подана в передбачений ГПК України порядок та спосіб, а тому заява прийнята судом до розгляду.

В судовому засіданні 26 грудня 2016 року оголошено перерву в судовому засіданні до 12 січня 2017 року.

11 січня 2017 року до канцелярії суду від представника відповідача надійшла заява про долучення до матеріалів справи наступних документів: копії рішення засновників ПВНЗ "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" від 06 січня 2017 року; копії листа Національного університету водного господарства та природокористування № 001-1263 від 30 серпня 2016 року.

В судовому засіданні 12 січня 2017 року оголошено перерву в судовому засіданні до 30 січня 2017 року.

27 січня 2017 року від представника відповідача надійшли додаткові письмові пояснення по справі.

Крім того, 30 січня 2017 року до канцелярії суду від позивача надійшла заява, в якій останній відмовляється від позову в частині скасування державної реєстрації змін від 20 вересня 2016 року до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі про обрання виконуючим обов`язки директора ОСОБА_5

У відповідності до частини 4 статті 22 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України) позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Відповідно до вище вказаного, суд приймає відмову від позову в частині скасування державної реєстрації змін від 20 вересня 2016 року до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі про обрання виконуючим обов`язки директора ОСОБА_5

В судовому засіданні 30 січня 2017 року позивач позовні вимоги підтримав з підстав зазначених у позові.

Представники відповідача судовому засіданні 30 січня 2017 року позовні вимоги заперечили з підстав зазначених у відзиві.

На виконання вимог ст. 81-1 ГПК України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 82 ГПК України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих позивачем та витребуваних судом.

У судовому засіданні 30 січня 2017 року відповідно до ст. 85 ГПК України судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно зясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, обєктивно оцінивши докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

У 2002 році ОСОБА_1, відповідно до законодавства України, виступив співзасновником Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж", взявши участь у створенні статутного фонду товариства у розмірі 10 % від загального статутного фонду при заснуванні.

Іншими засновниками товариства виступили громадяни України: ОСОБА_6 - 10 %; ОСОБА_7 - 10 %; ОСОБА_8 - 30 %; ОСОБА_9 - 30 % та Міжнародний університет "Рівненський Економіко-гуманітарний інститут" імені академіка ОСОБА_10 - 20 %.

17 вересня 2016 року відбулися загальні збори учасників Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненській економіко-гуманітарний та інженерний коледж", рішення яких оформлено протоколом загальних зборів № 1 від 17 вересня 2016 року.

Згідно протоколу 17 вересня 2016 року на позачергових загальних зборах учасників Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" були присутні: ПВНЗ "Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка ОСОБА_11" в особі директора ОСОБА_12 який діє на підстав статуту - 20 % у статутному капіталі; ОСОБА_1 - 10 % у статутному капіталі; ОСОБА_13 - 30 % у статутному капіталі - а разом 60 % у статутному капіталі.

Відповідно до протоколу загальних зборів учасників Товариства обмеженою відповідальністю "Приватний вищий навчальний заклад "Рівненській економіко-гуманітарний та інженерний коледж" № 1 від 17 вересня 2016 року прийнято наступні рішення, щодо: визнання незадовільною роботу директора коледжу ОСОБА_1; звільнення з посади директора ОСОБА_1О у зв`язку із закінченням терміну дії контракту та призначення виконувати обов`язки ОСОБА_14 з 20 вересня 2016 року та надання йому всі прав в тому числі і підписання усіх документів від імені коледжу; проведення ревізії фінансово-господарської діяльності коледжу.

Вищевказані зміни затверджені протоколом № 1 загальних зборів учасників товариства від 17 вересня 2016 року, після чого проведено їх державну реєстрацію.

Пунктом 4.4. Статуту Приватного вищого навчального закладу "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" (у формі товариства з обмеженою відповідальністю) встановлено, що вищим органом управління Коледжу є збори Засновників, які відбуваються не раніше, ніж один раз на рік. Збори вважаються дійсними, коли на них присутні Засновники, які володіють у сукупності більш як 60 % загальної кількості голосів. Кількість голосів кожного із Засновників визначається на загальних зборах у відповідності до розміру його частки.

Згідно ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" (далі - Закон) вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Відповідно до ст. 145 ЦК України, вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить: визначення основних напрямів діяльності товариства, затвердження його планів і звітів про їх виконання, внесення змін до статуту товариства, зміна розміру його статутного капіталу, створення та відкликання виконавчого органу товариства, визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів, затвердження річних звітів та бухгалтерських балансів, розподіл прибутку та збитків товариства, вирішення питання про придбання товариством частки учасника, виключення учасника із товариства, прийняття рішення про ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу. Черговість та порядок скликання загальних зборів встановлюються статутом товариства і законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу.

Згідно із ч. 4, 5 ст. 61 Закону учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників.

Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

Згідно із ч. 4 ст. 43 вказаного Закону загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного.

Відповідно до ч. 1 ст. 100 Цивільного кодексу України право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі.

Відповідно до п. 19 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів від 24 грудня 2008 року № 13 суди мають враховувати, до для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства.

На думку суду згаданим рішенням загальних зборів, порушено права позивача, оскільки усі прийняті на зборах рішення торкаються безпосередньо його діяльності на посаді директора, а тому останній має право звернення до суду за захистом своїх інтересів.

Відповідно до п. 2.13 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25 лютого 2016 року № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з порушенням прямих вказівок закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму (статті 59 та 60 Закону України "Про господарські товариства", статті 41 та 42 Закону України "Про акціонерні товариства", стаття 15 Закону України "Про кооперацію").

Судом встановлено, що Позивач на вищевказаних зборах учасників товариства не був присутнім, оскільки збори не відбулися у зв`язку із відсутністю кворуму, про що стало відомо після реєстрації учасників 17 вересня 2016 року о 11 год. в кабінеті № 478 по вул. Біла, 5а, м. Рівне, в листі реєстрації засновників, так як на той час були присутні лише два засновники - ОСОБА_1 та представник ПВЗН "Міжнародний економіко-гуманітарний університет ім. ак. ОСОБА_11" ОСОБА_12.

Указані обставини підтверджуються реєстром учасників (засновників) Приватного вищого навчального закладу "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" (а.с. 18).

Відтак, у зв'язку з відсутністю Позивача на зборах присутні могли бути учасники, які складають лише 50 % статутного капіталу від указаної кількості, при необхідній умові більше 60 % статутного капіталу.

Відповідно до частини 1 статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з положеннями частин 1, 2 статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Вказаною статтею також визначені способи захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, визнання правочину недійсним.

Частиною 2 статті 20 ГК України встановлено, що права та законні інтереси суб'єктів захищаються шляхом, зокрема, визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів, а також визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом.

Пунктом 6 Постанова № 13 визначено, що усі спори між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, пов'язані зі здійсненням ними корпоративних прав та виконанням обов'язків учасника господарського товариства, на підставі пункту 4 частини першої статті 12 ГПК підвідомчі (підсудні) господарським судам незалежно від суб'єктного складу учасників спору.

З сукупного аналізу норм діючого законодавства, враховуючи наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача визнання недійсним рішення загальних зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" зафіксованих протоколі зборів засновників № 1 від 17 вересня 2017 року, а саме про визнання незадовільною роботу директора коледжу ОСОБА_1, звільнення з посади директора ОСОБА_1О у зв`язку із закінченням терміну дії контракту та призначення виконувати обов`язки ОСОБА_14 з 20 вересня 2016 року та надання йому всіх прав в тому числі і підписання усіх документів від імені коледжу, проведення ревізії фінансово-господарської діяльності коледжу - є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно із ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, судовий збір згідно вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи вище викладене та керуючись статтями 32 - 34, 43, 44, 49, 81-1, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Визнати недійсним рішення зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж", оформлене протоколом № 1 від 17 вересня 2016 року.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж" (33027, м. Рівне, вул. ОСОБА_11, 4, код. 32171210) на користь ОСОБА_1 Перта Олександровича (35342, Рівненська обл, Рівненський р-н, с. Біла Криниця, вул. Коцюбинського, 5) 1 378 (одна тисяча триста сім десят вісім) грн. 00 коп. судового збору.

4. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 02 лютого 2017 року.

Суддя Войтюк В.Р.

Віддруковано 3 примірники:

1 - до справи;

2 - позивачу рекомендованим (35342, с. Біла Криниця, вул. Коцюбинського, 5);

3 - відповідачу рекомендованим (33027, м. Рівне, вул. С. Дем'янчука, 4).

Джерело: ЄДРСР 64467226
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку