open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №705/169/17

2/705/667/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2017 року м. Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Мазуренко Ю.В. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, «…Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк»…» про примусове виконання обов’язку в натурі та визнання права, -

В С Т А Н О В И В:

В січні 2017 року ОСОБА_1 звернулась до Уманського міськрайонного суду з позовною заявою про примусове виконання обов’язку в натурі та визнання права. В якості відповідачів в позові вказано: ОСОБА_2, «…ПАТ «Державний ощадний банк України» в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк»….».

В позові ставиться питання: «…1. Зобов’язати Публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк» видати ОСОБА_1:

- засвідчену печаткою ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк» та підписом уповноваженої особи ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк» копію Договору про іпотечний кредит № 8/13 від 20 грудня 2013 року, укладеного між ОСОБА_2 та Публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України», в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк» з усіма додатками, додатковими договорами, які є його невід’ємною частиною;

- Примірник Іпотечного договору №8/13 від 20 грудня 2013 року, укладеного між ОСОБА_2 та Публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України», в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк»;

- Договір купівлі-продажу квартири за адресою: АДРЕСА_1, посвідчений приватним нотаріусом Уманського міського нотаріального округу ОСОБА_3 за № 4775;

- Технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_2 (інвентаризаційна справа № 215);

- Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №12420103 від 07.12.2013р.

2. Визнати ОСОБА_1 іпотекодержателем у правовідносинах за Іпотечним договором №8/13 від 20 грудня 2013 року, укладеним між ОСОБА_2 та Публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України», в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк», зареєстрованим у реєстрі за №2361, згідно з яким предметом іпотеки є двокімнатна квартира №36, що знаходиться за адресою: вул. Тищика,9 м. Умань, загальною площею 43,9 кв.м., житловою – 30,6 кв.м., яка належить ОСОБА_2 на праві власності.

3. Стягнути на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати….»

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з положеннями ч.1 ст. 15 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до ст. 95 ЦК України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Власною юридичною правосуб'єктністю і правоздатністю вони не наділені.

Відповідно до ч.2 ст. 30 ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно ч. 2 ст. 109 ЦПК України позови до юридичних осіб пред’являються в суд за їхнім місцезнаходженням.

Відповідно до ч.7 ст. 110 ЦПК України, позови, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред’являтися також за їх місцезнаходженням.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 121 ЦПК України позовна заява повертається у випадках, коли справа не підсудна цьому суду.

Крім того, прохальна частина позову фактично звучить як клопотання про витребування доказів. При цьому, в ст.134 ЦПК України окремо визначено, що для витребування доказів необхідно подавати окрему заяву про забезпечення доказів. У заяві про забезпечення доказів повинні бути зазначені: докази, які необхідно забезпечити; обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами; обставини, які свідчать про те, що подання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим, а також справа, для якої потрібні ці докази або з якою метою потрібно їх забезпечити. Відповідно до п.п.1 п .13 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» ( з послідуючими змінами та доповненнями), за подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір - 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу – 320 грн..

Також, позивачем не було сплачено судовий збір та до матеріалів справи не було додано квитанції про сплату судового збору.

Відповідно до положень Закону України «Про судовий збір » від 08.07.2011 року (з наступними змінами та доповненнями) ставки судового збору станом на 01.01.2017 року встановлюються: для вимог немайнового характеру – 640 грн., за подачу до суду позовних заяв майнового характеру сплачується 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу ( 640 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

При цьому, звертаючись до Уманського міськрайонного суду з позовом про примусове виконання обов’язку в натурі та визнання права, позивач мав врахувати необхідність дотримання вимог ЗУ «Про судовий збір» щодо сплати судового збору за розгляд його скарги та відповідним чином завчасно узгоджувати свої дії з цього приводу, отже в даному випадку не може йти мова про наявність перешкод у позивача у доступі до правосуддя, так як суду не було доведено таких обставин, з урахуванням яких необхідно прийти до висновку про те, що сплата судового збору є непосильною для особи та сама по собі завадить отримати розгляд справи цієї особи в суді.

Беручи до уваги викладене, позовна заява підлягає поверненню позивачу.

Керуючись п.4 ч.3 ст. 121 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, «…Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі ТВБВ № 10023/0349 1-а типу філії – Черкаського обласного управління АТ «Ощадбанк»…» про примусове виконання обов’язку в натурі та визнання права, повернути позивачу.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Черкаської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі якщо ухвалу було постановлено без учать особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5-ти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Ю.В. Мазуренко

Джерело: ЄДРСР 64385854
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку