open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2а-4932/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Комка про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В :

22.09.2010 року Чернігівська міжрайонна державна податкова інспекція (далі – Чернігівська МДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Комка (далі – ТОВ ім. Комка) про стягнення за рахунок активів податкового боргу по податку на додану вартість в розмірі 452,44 грн., по податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів в розмірі 6911,71 грн., по податку на прибуток приватних підприємств в розмірі 1096 грн., по орендній платі за землю в розмірі 2199,07 грн., на загальну суму 10659,22 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до п.п. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені законом строки, визнається сумою податкового боргу. Відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі сплачує податки до бюджету.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, судові документи повернулись з відміткою «за зазначеною адресою не знаходиться».

Відповідно до ч. 3 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 року №755-IV передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Частина 11 ст. 35 КАС України передбачає, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Оскільки, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, суд дійшов висновку про можливість подальшого розгляду адміністративної справи за його відсутності.

Судове засідання здійснювалось в порядку передбаченому ст. 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ ім. Комка (ідентифікаційний код 03799972) зареєстровано Чернігівською районною державною адміністрацією Чернігівської області 11.03.2001 року та взято на податковий облік в Чернігівській МДПІ.

Місце реєстрації підприємства відповідача станом звернення Чернігівської МДПІ до суду є: 15552, Чернігівська область, Чернігівській район, с. Левовичі, вул.. Першотравнева,7.

Відповідно до ст. 4, п. 2.3. ст. 9 Закону України від 25.06.1991 року № 1251-XII «Про систему оподаткування» (далі – Закон № 1251-XII) суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів), сплачувати належні суми податків і зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законами терміни. Згідно ст. 11 Закону № 1251-XII, відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів та додержання законів про оподаткування несуть платники податків відповідно до законів України.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ ім. Комка є платником податку на додану вартість та відповідно до п. п. 4.1.1. п. 4.1. ст. 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі – Закон № 2181-III) платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації. В свою чергу відповідно до п. п. 4.1.4. п. 4.1. ст. 4 Закону № 2181-III податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом “г” підпункту 4.1.4 цього пункту, — протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року; г) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), — до 1 квітня року, наступного за звітним.

Згідно п.п. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181- III у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі десяти відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі двадцяти відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

За результатами перевірок своєчасності сплати узгодженої суми податкових зобов’язань Чернігівською МДПІ прийнято податкове повідомлення - рішення від 13.08.2010 року № 0000611640/0 на суму 2,80 грн.

Вказане податкове повідомлення - рішення було отримано платником податку, що підтверджується підписом посадової особи на корінці рішення.

На підставі п.п.5.2.1 п.5.2 ст. 5 Закону № 2181-Ш податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3. статті 4 Закону № 2181-III, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків оскарження.

Згідно ст.16 Закону 2181- III після закінчення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. За несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов'язання нарахована пеня у розмірі 0,44 грн.

Відповідно до п. 5.1 ст.5 Закону 2181- III податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

Також, судом встановлено, що ТОВ ім. Комка не було сплачено податок на додану вартість відображений в деклараціях за березень, травень 2010 року в розмірі 296 грн.

Враховуючи часткову сплату відповідачем суми заборгованості по податку на додану вартість за березень 2010 року в розмірі 16,80 грн., загальна сума заборгованості ТОВ ім. Комка за березень, травень 2010 року складає 279,20 грн.

Згідно п.п. 17.1.1 п. 17.1. ст. 17 Закону 2181- III платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку. Податковим повідомленням - рішенням від 27.07.10р. № НОМЕР_1 до відповідача застосована штрафна санкція у розмірі 170 грн.

Вказане податкове повідомлення – рішення було направлено рекомендованою кореспонденції на адресу відповідача, однак в зв'язку з відсутністю платника податків за юридичною адресою лист з податковим повідомленням - рішенням був повернений до Чернігівської МДПІ і 30.07.2010 року складений акт № 23 про неможливість вручення повідомлення - рішення платнику податків та вказане податкове повідомлення - рішення було розміщено на дошці податкових оголошень.

Отже, загальна сума заборгованості ТОВ ім. Комка по податку на додану вартість, штрафним санкціям та пені складає 452,44 грн.

Згідно ст. 1 Закону України від 11.12.1991 року № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» (далі – Закон № 1963-XII) платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до цього Закону є об’єктами оподаткування.

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів згідно ст. 5 Закону № 1963-XII сплачується юридичними особами — щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Також згідно ч. 2 ст. 6 зазначеного Закону № 1963-XII юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Згідно поданого розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на 2010 рік, ТОВ ім. Комка самостійно визначено суму податку з власників транспортних засобів за перший квартал 2010 року в розмірі 3455,71 грн. та за другий квартал 2010 року в розмірі 3456,00 грн.

Отже, загальна сума боргу ТОВ ім. Комка з податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів складає 6911,71 грн.

Згідно п. 16.4. ст. 16 Закону України від 28.12.1994 року № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі – Закон № 334/94-ВР) податок за звітний період сплачується його платником до відповідного бюджету у строк, визначений законом для квартального податкового періоду. Платники податку у строки, визначені законом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний період, розраховану наростаючим підсумком з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів у разі його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 Закону № 334/94-ВР. При цьому за звітні квартал, півріччя та три квартали платники податку подають спрощену декларацію, а за результатами звітного року - повну.

Відповідно до абзацу «б» п.п 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181-III податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Згідно поданого розрахунку суми податку на прибуток за півріччя 2010 року та за 3 квартали 2010 року, ТОВ ім. Комка самостійно визначено суму податку на прибуток розмірі 1096,00 грн. Вказана сума податкового зобов’язання відповідачем сплачена не була.

Стаття 14 Закону України від 09.07.1992 року № 2535-XII «Про плату за землю» (далі – Закон № 2535-XII) передбачає, що платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Відповідно до статті 17 Закону № 2535-XII податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно поданої відповідачем до Чернігівської МДПІ декларації з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності на 2010 рік від 01.03.2010 року ТОВ ім. Комка задекларовано щомісячні нарахування плати за землю в розмірі 448,44 грн., однак не сплачено орендної плати за березень-липень 2010 року 2009 року в розмірі 2242,00 грн. Однак, з урахуванням існуючої у відповідача переплати в розмірі 87,82 грн., загальна сума податкового боргу становить 2154,38 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, Чернігівською МДПІ 07.05.2010 року було проведено невиїзну документальну перевірку своєчасності сплати ТОВ ім. Комка податкових зобов’язань. За результатами перевірки був складений акт перевірки від 07.05.2010 року № 162/15-019. На підставі акту перевірки Чернігівською МДПІ прийнято податкове – повідомлення – рішення від 21.05.2010 року № 0002931540/0 за несвоєчасну сплату орендної плати за землю за січень 2010 року, яким визначено суму податкового зобов’язання в розмірі 44,69 грн. Вказане податкове повідомлення – рішення було отримано відповідачем, що підтверджується його підписом на корінці податкового повідомлення – рішення.

Отже, загальна сума заборгованості ТОВ ім. Комка з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності становить 2199,06 грн.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Закону № 2181-III у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідачу було надіслано першу податкову вимогу від 21.04.2010 року № 1/150 та другу податкову вимогу від 21.05.2010 року № 2\163.

Вказані податкові вимоги були отримані відповідачем, що підтверджується його підписом на податкових вимогах, однак борг в добровільному порядку не сплачено.

У відповідності до п. п. 5.2.1 п.5.2 ст. 5 Закону № 2181-III податкове зобов’язання вважається узгодженим у день отримання платником податків повідомлення-рішення, окрім випадку коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив податкове зобов’язання та на протязі десяти днів звертається до такого органу зі скаргою про перегляд відповідного рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, пояснень позивача, податкові повідомлення-рішення та податкові вимоги, відповідачем в межах подальшої процедури апеляційного оскарження чи в судовому порядку не оскаржені, а податковий борг не сплачено.

Згідно п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 Закону № 2181- III у разі коли інші, передбачені цим Законом, заходи з погашення податкового боргу не дали позитивного результату, податковий орган здійснює за платника податків та на користь держави заходи щодо залучення додаткових джерел погашення суми податкового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а за їх недостатності - шляхом продажу інших активів такого платника податків. Продаж інших активів здійснюється на підставі рішення податкового органу, підписаного його керівником та скріпленого гербовою печаткою податкового органу.

Заступником начальника Чернігівської МДПІ було прийнято рішення від 21.06.2010 року про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

У відповідності до п. 1.3 ст. 1 Закону № 2181-III, податковий борг (недоїмка) - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

У відповідності до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 2181-III активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Комка є обґрунтованими та підлягають задоволенню, а податкова заборгованість стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Комка про стягнення податкового боргу за рахунок активів - задовольнити повністю.

Стягнути за рахунок активів з товариства з обмеженою відповідальністю ім. Комка (ідентифікаційний код 03799972) податковий борг в розмірі 10659,22 грн:

- з податку на додану вартість в сумі 452 (чотириста п’ятдесят дві) грн. 44 коп. на р/р 31117029700522, код 14010100. Одержувач: Державний бюджет України, код 22826386. Банк: ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592;

- по податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів в сумі 6911 (шість тисяч дев’ятсот одинадцять) грн. 71 коп. на р/р 33217807700545, код 12020100. Одержувач: місцевий бюджет Левковицької сільської ради, код 22826386. Банк: ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592;

- з податку на прибуток приватних підприємств 1096 (одна тисяча дев’яносто шість) грн. на р/р 31112002700522, код 11021000. Одержувач: Державний бюджет України, код 22826386. Банк: ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592;

- по орендній платі за землю в сумі 2199 (дві тисячі сто дев’яносто дев’ять) грн. 07 коп. на р/р 33214811700545. Одержувач: місцевий бюджет Левковицької сільської ради, код 22826386. Банк: ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592;

Порядок апеляційного оскарження постанови суду, передбачений ст.. 185-186 КАС України.

< Поле для вводу тексту >

Суддя Падій В.В.

Джерело: ЄДРСР 64371371
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку