open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2а-2412/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Прилуцької об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по земельному податку, -

В С Т А Н О В И В :

13.05.2010 року Прилуцька об'єднана державна податкова інспекція (далі – Прилуцька ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 (далі – ОСОБА_1А.) про стягнення земельного податку з фізичних осіб в розмірі 12 грн. 39 коп. Свої вимоги обґрунтовують тим, що у відповідача знаходиться земельна ділянка

розміром 0,10 га для будівництва і обслуговування житлового будинку (житловий фонд) та 0,0094 га – для ведення особистого селянського господарства (різновидність – рілля), однак в порушення вимог Закону України «Про плату за землю» та Закону України «Про систему оподаткування» своєчасно не сплачує земельний податок з фізичних осіб до місцевого бюджету у сумі 12,39 грн.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідач в судове засідання повторно не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся в установленому порядку, що підтверджується зворотнім повідомленням з відміткою про отримання, наявним в матеріалах справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4, ст. 9 Закону України від 25.06.1991 року № 1251-XII «Про систему оподаткування» (далі – Закон № 1251-XII) платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі). Платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Згідно довідки Прилуцької ОДПІ від 22.04.2010 року № 213/17-306 ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) має у користуванні земельну ділянку розміром 0,10 га для будівництва і обслуговування житлового будинку (житловий фонд) та 0,0094 га – для ведення особистого селянського господарства (різновидність – рілля).

Відповідно до ст.2 Закону України від 03.07.1992 року № 2535-XII «Про плату за землю» (далі – Закон № 2535-XII) використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель та площі земельної ділянки, що використовується.

Земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності громадянами сплачується рівними частками до 15 серпня і 15 листопада кожного року.

Відповідно до ст. 27 Закону № 2535-XII контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється органами державної податкової служби.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 своєчасно не сплатила земельний податок з фізичних осіб, а тому сума заборгованості складає 12,39 грн.

Відповідно до п. 6.1 ст. 6 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-III “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами» у разі коли сума податкового зобов'язання розраховується контролюючим органом відповідно до статті 4 Закону 2181-III, такий контролюючий орган надсилає платнику податків податкове повідомлення, в якому зазначаються підстава для такого нарахування, посилання на норму податкового закону, відповідно до якої був зроблений розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань, сума податку чи збору (обов'язкового платежу), належного до сплати, та штрафних санкцій за їх наявності, граничні строки їх погашення, а також попередження про наслідки їх несплати в установлений строк та граничні строки, передбачені законом для оскарження нарахованого податкового зобов'язання.

На виконання вимог чинного законодавства Прилуцькою ОДПІ було направлено відповідачу податкове повідомлення – рішення від 22.05.2009 року № НОМЕР_2 про наявну заборгованість по платі за землю, але вказана заборгованість відповідачем сплачена не була.

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не надано жодних належних доказів щодо сплати заборгованості по земельному податку з фізичних осіб до Прилуцької ОДПІ як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про визнання обґрунтованими та законними позовних вимог Прилуцької об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по земельному податку.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Прилуцької об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 – задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) заборгованість з земельного податку з фізичних осіб у сумі 12 (дванадцять) грн. 39 коп. до Державного бюджету м. Прилуки на р/р 33212813700006, банк отримувач: УДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 22822145.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі, а якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то з дня отримання нею копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата виготовлення постанови в повному обсязі - 05.07.2010 року.

< Поле для вводу тексту >

Суддя Падій В.В.

Джерело: ЄДРСР 64371286
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку