open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 740/4654/16-а

Провадження № 2-а/740/41/17

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 січня 2017 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

в складі: головуючого - судді Ковальової Т.Г.,

за участю секретаря - Кононяко С.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Ніжинського об»єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання неправомірними дій та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із зазначеним адміністративним позовом, у якому просить визнати неправомірними дії Ніжинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України щодо відмови у перерахунку пенсії та зобов'язати відповідача здійснити перерахунок її пенсії, призначеної відповідно до ст. 37 Закону України та постанови Кабінету міністрів України від 31.05.2000 № 865 у зв'язку з підвищенням заробітної плати працюючим державним службовцям згідно постанови КМУ від 09.12.2015 №1013 як непрацюючому державному службовцю у розмірі 90 відсотків від заробітної плати державного службовця на відповідній посаді.

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що вона з 15 жовтня 2008 року перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію згідно закону України «Про державну службу» у розмірі 90% від заробітної плати.

На її звернення від 01 грудня 2016 року щодо перерахунку призначеної пенсії у зв»язку з підвищенням посадових окладів працюючим державним службовцям відповідач листом від 06 грудня 2016 року відмовив у перехунку пенсії, що не відповідає вимогам чинного законодавства і порушує її право на соціальний захист.

В запереченнях на адміністративний позов відповідач зазначає про правомірність своїх дій щодо відмови позивачу у перерахунку призначеної пенсії, так як законом України "Про державну службу", який діє з 01 травня 2016 року, не передбачено перерахунку раніше призначених пенсій у зв"язку з підвищенням окладів. На час звернення позивача положення ст.37-1 закону України "Про державну службу" від 16 грудня 1993 року втратили чинність, дії відповідача відповідають установленій практиці Вищого адміністративного суду України. Згідно клопотання до даного заперечення в.о. начальника управління Богданович Л.Є. просить розглянути справу за відсутності їх представника.

В судове засідання позивач не з'явилася, надавши заяву про підтримку позовних вимог та розгляд справи за її відсутності.

Із врахуванням доказів по справі суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засідання встановлено, що позивач перебуває на обліку відповідача з 15 жовтня 2008 року і отримує пенсію згідно закону України "Про державну службу" у розмірі 90% суми заробітної плати державного службовця. На звернення позивача від 01 грудня 2016 року щодо перерахунку пенсії у зв"язку з підвищенням заробітної плати та розміру посадового окладу працюючим державним службовцям відповідачем листом від 06 грудня 2016 року відмовлено у вчиненні даної дії з посиланням на відсутність правових підстав для цього.

Статтею 37-1 Закону "Про державну службу" (в редакції станом на час призначення пенсії позивачу) визначено, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій, виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

З 01 травня 2016 року вступив в дію закон України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, у зв"язку з чим ст.37-1 закону України "Про державну службу" від 16 грудня 1993 року, що визначала порядок і умови перерахунку пенсій державних службовців, втратила чинність з 01 травня 2016 року, при цьому закон України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року не передбачає проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону від 16 грудня 1993 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2015 № 1013 "Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів", яка діє з 15 грудня 2015 року, внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року № 865, а саме: виключено п.4 щодо визначення умов перерахунку пенсії пенсіонерам, яким пенсія призначена з дня набрання чинності законом України «Про державну службу». Даною постановою регламентовано лише питання про упорядкування структури заробітної плати та її індексації працюючим державним службовцям і не передбачено підстав та порядку перерахунку пенсії державного службовця у зв'язку зі зміною розміру заробітної плати.

Конституційний Суд України в своєму рішенні від 25 січня 2012 року за №3-рп/2012 по справі №1-11/2012 зазначив, що державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії можуть бути визначені як Законами України, так і іншими нормативно - правовими актами, зокрема, актами Кабінету Міністрів України.

У Рішенні від 26 грудня 2011 року N 20-рп/2011 Конституційний Суд України зазначив, що розміри соціальних виплат залежать від соціально-економічних можливостей держави, передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними, механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства, крім того, такі заходи можуть бути обумовлені необхідністю запобігання чи усунення реальних загроз економічній безпеці України, що згідно з ч.1 ст.17 Конституції України є найважливішою функцією держави.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 9 жовтня 1979 року у справі "Ейрі проти Ірландії" також констатував, що здійснення соціально-економічних прав людини значною мірою залежить від становища в державах, особливо фінансового. Такі положення поширюються й на питання допустимості зменшення соціальних виплат, про що зазначено в рішенні цього суду у справі "Кйартан Асмундсон проти Ісландії" від 12 жовтня 2004 року.

За таких обставин, оцінивши докази, що мають юридичне значення, враховуючи вимоги законодавства України та судову практику, вбачається, що відсутні правові підстави для перерахунку пенсій, призначених відповідно до закону України "Про державну службу", у зв"язку з чим дії відповідача вчинені на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, при цьому суд враховує, що норми законодавства, якими скасовано право на перерахунок призначених пенсій, на час розгляду справи є чинними, неконституційними не визнавались, і суд не може підміняти собою законодавчий орган, встановлюючи додаткові підстави до перерахунку пенсії там, де їх не визначив законодавчий орган.

Нездійснення відповідачем перерахунку пенсії позивачу не призвело до зменшення розміру її пенсії і не є звуженням обсягу вже набутих нею прав та позбавленням її права на соціальний захист, у зв"язку з чим підстави для задоволення позову в судовому засіданні не встановлені.

Керуючись законом України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 року №292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році», ст.ст.11,17,71,159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

В задоволенні адміністративного ОСОБА_1 до Ніжинського об»єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання неправомірними дій та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії державного службовця відмовити повністю.

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного адміністративного суду через Ніжинський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Головуючий суддя Ковальова Т.Г.

Джерело: ЄДРСР 64351091
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку