open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 217/757/12

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2012 року Немирівський районний суд Вінницької області в складі судді Безрученко А.М. розглянувши у скороченому провадженні в м. Немирів адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного Управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про поновлення пропущеного строку звернення до суду, визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, -

В с т а н о в и в :

10.10.2011 року ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до Головного Управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про поновлення пропущеного строку для звернення до суду та стягнення недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги дітям війни. Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач є дитиною війни і має право на пільги, передбачені Законом України Про соціальний захист дітей війни. Статтею 6 цього Закону передбачено, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком. Розмір мінімальної пенсії за віком визначається Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Позивачем зазначено, що всупереч ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війнита п.п.2,3 ст.22 Конституції України доплата до пенсій в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком, за 2006 - 2007 роки йому не виплачувалась, а з січня 2008 року по даний час виплата була проведена не в повному обсязі, а лише в розмірі 10 % від передбаченої законом.

На підставі вищенаведеного, позивач просить суд поновити йому пропущений строк для звернення до суду за захистом порушених прав, свобод та інтересів та зобов'язати відповідача зробити перерахунок пенсій та стягнути з відповідача на його користь недоплачену щомісячну державну соціальну допомогу до пенсії за період з 01.01.2006 року по даний час включно.

Ухвалою Немирівського районного суду від 30.03.2012 року адміністративний позов в частині позовних вимог за період до 10.04.2011 року залишено без розгляду, відповідно до ч.1 ст. 100 КАС України.

Представник відповідача ОСОБА_2 Управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області подав заперечення проти позову з яких вбачається, що проти задоволення позову він заперечує, поскільки виплата позивачу пенсії здійснюється згідно постанови Кабінету Міністрів України від 06.07.2011 року №745 Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, яка набрала чинності 23.07.2011 року.

Відповідно до ст.. 183-2 п.4 адміністративні справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності субєкта владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообовязковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг розглядаються суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

З урахуванням позицій сторін та досліджених доказів суд визнає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких міркувань.

Доведено, що ОСОБА_1 належить до соціальної групи діти війни і має право відповідно до Закону на одержання щомісячної надбавки до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Спірні правовідносини у системному взаємозв'язку регулюються:

- ч. 2 та ч. 3 ст. 22 Конституції України, за змістом яких конституційні права гарантуються і не можуть бути скасовані, а держава повинна утримуватись від прийняття будь-яких актів, які б призводили до скасування чи звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод;

- ч.ч. 1,2 ст. 8 КАС України, за якими під час вирішення справи суд керується принципом верховенства права, відповідно до якого, зокрема, права людини визнаються найвищими соціальними цінностями, вони визначають зміст і спрямованість діяльності держави; цей принцип застосовується з урахуванням практики Європейського Суду з прав людини;

- ст. 6 Закону, за якою діти війни мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, обмежувати або скасовувати яку іншими нормативно-правовими актами неможливо відповідно до ч.2 ст.3 цього Закону;

- ч.1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", згідно з якою мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008, що має преюдиційне значення для судів, відповідно до якого положення пункту 41 розділу 2 Закону України "Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо визначення (зменшення) розміру щомісячної доплати до пенсії, передбаченої Законом, визнано неконституційними;

- ч. 4 ст. 9 КАС України, згідно з якою у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, Закону України, міжнародному договору, згода на обовязковість якого надана

Верховною Радою України або іншому правовому акту, суд застосовує правовий акт вищої юридичної сили.

14.06.2011 року прийнято Закону України №3491-VІ Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік, який набрав чинності 19 червня 2011 року. Пунктом 7 ч.1 даного Закону Прикінцеві положення Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рікдоповнено п.4 яким встановлено, що в 2011 році норми і положення ст.. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни застосовуються в порядку та розмірах встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

На виконання вимог Закону України від 14.06.2011 року №3491-VІ Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік6 липня 2011 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №745 Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, яка набрала чинності 23.07.2011 року. З огляду на викладене до набрання чинності зазначеною постановою Кабінету Міністрів України, тобто до 23.07.2011 року застосуванню підлягають положення ст.. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни

Оскільки ОСОБА_1 як дитині війни, Законом передбачено довічну щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, яка обмежена або скасована бути не може і є майном в розумінні ч. 1 Протоколу № 1 Конвенції, відповідачем вона у межах шестимісячного строку позовної давності виплачувалась і виплачується в неповному обсязі, в тому числі через чинність Постанови Уряду наміру виконувати Закон відповідач не має, - то задля захисту конвенційного і законного права позивача на мирне володіння своїм майном суд визнає бездіяльність відповідача протиправною в частині ненарахування та щомісячної невиплати надбавки до пенсії в повному обсязі, зобов'язує його нарахувати, перерахувати та виплатити позивачу пенсію з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за шість місяців до дня звернення до суду,- з 10.04.2011 р. до дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів №745 Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, яка набрала чинності 23.07.2011 року, згідно якої застосуванню підлягають положення ст.. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни.

Судові витрати залишаються за позивачем через відсутність вимог про стягнення їх з відповідача, постанова підлягає негайному виконанню на підставі абз. 2 ч. 1 ст. 256 КАС України.

Керуючись ст.ст.4, 11, 70, 71, 183-2, абз. 2 ч. 1 ст. 256 КАС України, суд, -

По с т а н о в и в :

Позов задовольнити частково.

Визнати бездіяльність Головного Управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області протиправною в частині не нарахування і щомісячної невиплати ОСОБА_1 надбавки до пенсії розміром 30% мінімальної пенсії за віком, передбаченої ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" з розміру, встановленого ч.1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Зобов'язати ОСОБА_2 Управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області нарахувати, перерахувати та виплатити ОСОБА_1 пенсію з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за шість місяців до дня звернення до суду - з 10.04.2011 р. по 22.07.2011 року включно, тобто до дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів №745 Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

Копію постанови надіслати Головному Управлінню Пенсійного фонду України у Вінницькій області для її негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Немирівський районний суд протягом десяти днів з дня її отримання, проте оскарження не зупиняє її виконання.

Копія вірна:

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 64251544
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку