open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1003/2076/2012

2-а/1003/4311/2012

Категорія 100

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2012 року cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Кошель Л. М. , розглянувши в порядку скороченого провадження в місті Білій Церкві справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у Білоцерківському районі про зобовязання відповідача провести перерахунок і виплату доплати до пенсії за проживання на території радіоактивного забруднення,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач 27.09.2011 року звернувся до суду з вказаним позовом в порядку адміністративного судочинства посилаючись на те, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» він має право як непрацюючий пенсіонер на щомісячну доплату до пенсії за проживання на території радіоактивного забруднення в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, але відповідачем вказана доплата проводиться в значно нижчому розмірі. Оскільки відповідач відмовився провести йому перерахунок доплати до пенсії, позивач просив суд визнати неправомірними дії відповідача відносно відмови в проведенні перерахунку доплати до пенсії позивача за проживання у зоні посиленого радіоекологічного контролю в розмірі мінімальної заробітної плати; зобовязати відповідача провести перерахунок та виплачувати щомісячно доплату до пенсії позивача згідно ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за проживання на території радіоактивного забруднення, встановивши її на рівні мінімальної заробітної плати в розмірах, визначених в Законах про державний бюджет України на відповідний рік, починаючи з 01.03.2011 року та з подальшою виплатою.

Ухвалою судді від 16.04.2012 р. позовна заява в частині вимог за період з 01.03.2011 р. по 26.03.2011р. була залишена без розгляду в зв»язку з пропущенням строку звернення до адміністративного суду. Таким чином, судовому розгляду підлягали позовні вимоги за період з 27.03.2011р.

На підставі ст.183-2 КАС України справа розглянута в порядку скороченого провадження.

Відповідачем суду не було надано письмові заперечення на позов у строк встановлений ст. 183-2 КАС України,

а тому постанова приймається на підставі наявних у справі доказів.

Оглянувши матеріали справи, вважаю, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що позивач перебуває на обліку в управлінні ПФУ у Білоцерківському районі як непрацюючий пенсіонер, а також з матеріалів справи вбачається, що позивач зареєстрований і постійно проживає в с. Дрозди, яке згідно постанови КМ України від за № 106 від 23.07.1991 року /додаток № 1/ віднесено до зони посиленого радіоекологічного контролю.

Відповідно до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» /в редакції до 01.01.2008 року/ пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, підвищуються у розмірах, встановлених частиною першою цієї статті.

А згідно ч.1 вказаної статті громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, провадиться доплата в таких розмірах:

-у зоні посиленого радіоекологічного контролю-одна мінімальна заробітна плата.

Отже, позивач, як непрацюючий пенсіонер, відповідно до Закону має право на доплату до пенсії за проживання на території радіоактивного забруднення в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Також встановлено, що вказана доплата до пенсії позивача проводилася відповідачем у розмірі 5 грн. 20 коп., передбаченому постановою КМ України від 26.07.1996 року за № 836 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Наведене вбачається із матеріалів справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За ст. 113 Конституції України КМ України у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України.

Згідно ст. 9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. У разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обовязковість якого надана ВР України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Встановлено, що розмір доплати до пенсії, визначений вказаною вище постановою КМ України, суперечить вимогам ст. 39 Закону та іншим нормам Законів.

Відповідно до ст. 22 Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня 941 гривня, з 1 квітня 960 гривень, з 1 жовтня 985 гривень, з 1 грудня 1004 гривні .

Отже, оскільки Закони України мають вищу юридичну силу над урядовими нормативними актами, то суд вважає, що при вирішенні даного спору підлягають застосуванню саме положення ст. 39 Закону Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та положення Законів про встановлення розміру мінімальної заробітної плати, а не постанови КМ України від 26.07.1996 року за № 836 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Однак, слід зазначити, що 19.06.2011 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік від 14.06.2011 року №3491-VІ відповідно до якого було внесено зміни до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік. Так в п. 7 Закону України Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік було вказано що, Прикінцеві положення доповнити пунктом 4 такого змісту: 4. Установити, що у 2011 році норми і положення статті 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., №13, ст. 178 з наступними змінами) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік. На виконання вищевказаного Закону України Кабінетом Міністрів України 06.07.2011 року була прийнята постанова за №745 Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, в п. 4 якої було встановлено, що підвищення пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, передбачене статтею 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється в таких розмірах: тим, що проживають у зоні посиленого радіоекологічного контролю 5,2 гривні. Вказана постанова набрала чинності з 23.07.2011 року. Закон України « Про Державний бюджет України на 2011 рік» та Закон України Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік а також Закон України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи » є актами єдиного органу законодавчої влади Верховної ради України, тобто актами однакової юридичної сили, а діюче законодавство не містить норм, які б встановлювали пріоритетність одних законів над іншими, в тому числі і в залежності від предмета правового регулювання. Також відсутні закони, які б регулювали питання подолання колізії норм законів, що мають однакову юридичну силу. Загальновизнаним є те, що серед двох однопредметних актів застосуванню підлягає той, який діє у часі пізніше, якщо інше не передбачено самим цим актом.

Крім того, згідно прикінцевих положень Закону України « Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011р. № 4282-УІ у 2012 році норми і положення статей 20,21,22,23,30,31,37,39,48,50,51,52 та 54 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік.

Згідно постанови КМУ України № 1210 « Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 01 січня 2012 року було визначено розмір підвищення пенсій непрацюючим пенсіонерам, що проживають у зоні посиленого радіологічного контролю, - 5,2 гривні.

Рішенням Конституційного Суду України № 3-рп\2012 від 25.01.2012 р. визнано такими, що відповідають Конституції України повноваження Кабінету Міністрів України щодо розробки проекту закону про Державний бюджет України та забезпечення виконання відповідного закону, в тому числі щодо реалізації політики в сфері соціального захисту та в інших сферах. Кабінет Міністрів України регулює порядок та розміри соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Конституції та законів України.

Таким чином, проаналізувавши всі зазначені правові норми суд приходить до висновку, що дії відповідача щодо відмови у проведенні перерахунку вказаної доплати до пенсії позивача у розмірі мінімальної заробітної плати є протиправними за період з 27.03.2011 року по 22.07.2011 року, в решті позовних вимог позивачу слід відмовити з наведених вище підстав.

Згідно ч.1 ст.256 КАС України\ в редакції зі змінами, внесеними згідно із Законом № 4054-УІ від 17.11.2011р.\ постанова суду підлягає негайному виконанню в межах суми стягнення за один місяць.

На підставі вищевикладеного та ст.ст.19, 113 Конституції України, ст.ст. 49, 51, 53, 54, 62, 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Закону України Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», ст. 28 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування, рішень Конституційного суду України від 09.07.2007 року №6-рп та від 22.05.2008 року №10-рп, Закону України Про Державний бюджет України на 2010 рік, Закону України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати», Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік, Закону України Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2011 рік від 14.06.2011 року №3491-VІ , постанови КМ України від 06.07.2011 року №745 Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, керуючись ст.ст.6, 9, 17, 99, 158-163, 183-2, 256 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Управління Пенсійного Фонду України у Білоцерківському районі щодо відмови у проведенні перерахунку доплати до пенсії ОСОБА_1 за проживання на території радіоактивного забруднення згідно ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в розмірі мінімальної заробітної плати за період з 27.03.2011 року по 22.07.2011 року.

Зобовязати Управління Пенсійного Фонду України у Білоцерківському районі провести перерахунок та виплатити доплату до пенсії ОСОБА_1 згідно ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за проживання на території радіоактивного забруднення, встановивши її на рівні мінімальної заробітної плати в розмірах, визначених в Законі України Про Державний бюджет України на 2011 рік, за період з 27.03.2011 року по 22.07.2011 року включно з врахуванням виплачених сум.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Постанова підлягає негайному виконанню в межах суми стягнення за один місяць.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Білоцерківський міськра-йонний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 64209408
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку