open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 727/4906/16-а

Головуючий у 1-й інстанції: Слободян Г.М.

Суддя-доповідач: Граб Л.С.

18 січня 2017 року

м . Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Граб Л.С.

суддів: Білої Л.М. Гонтарука В. М. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Шевченківського районного суду м. Чернівці від 31 жовтня 2016 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про визнання неправомірною відмови у призначені пенсії та зобов'язання призначити пенсію,

В С Т А Н О В И В :

У липні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, в якому просив: визнати дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо відмови у призначенні йому, ОСОБА_2, наукової пенсії згідно ЗУ «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 №848-VIII із застосуванням при розрахунку розміру пенсії показник середньої заробітної плати наукових працівників по Україні за 2013-2015 роки - неправомірними; зобов'язати Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області призначити йому, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 наукову пенсію, згідно ЗУ «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 №848- VIII із застосуванням при розрахунку розміру пенсії показник середньої заробітної плати наукових працівників по Україні за 2013-2015 роки.

Постановою Шевченківський районного суду м. Чернівці від 31 жовтня 2016 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до неповного з'ясування обставин справи і, як наслідок - невірного вирішення справи та прийняття необґрунтованої постанови.

Сторони, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце апеляційного розгляду справи, в судове засідання не з'явивилися.

Відповідно до ч. 4 ст. 196 КАС України неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження, відповідно до пунктів 1, 2 частини 1 статті 197 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, давши правову оцінку обставинам у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду - без змін, виходячи з наступного.

Як слідує з матеріалів справи, ОСОБА_2 з листопада 2008 р. перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в місті Чернівцях та одержує пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

На даний час позивач працює у сфері наукової діяльності доцентом Чернівецького національного університету кафедри термоелектрики та медичної фізики, згідно довідки від 01.07.2016 року виданої Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича.

31.05.2016 р. ОСОБА_2 звернувся до відповідача з заявою про призначення йому наукової пенсії, згідно Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 року №848-УІІІ із застосуванням при розрахунку розміру пенсії показник середньої заробітної плати наукових працівників по Україні за 2013-2015 роки.

Листом УПФУ в м. Чернівці від 10.06.2016 р. №160/М-11 позивачу відмовлено в перерахунку пенсії, однак ОСОБА_2, вважаючи дану відмову незаконною та такою, що порушує його права, звернувся з даним позовом до суду.

Суд першої інстанції дійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог, з чим погоджується і суд апеляційної інстанції, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 10 ч.1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особі, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається один вид пенсії за її вибором.

Згідно з положеннями ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія призначається довічно або на період, протягом якого пенсіонер має право на виплату пенсії відповідно до цього Закону. Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду т крім наведеного, при переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи, може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині 1 статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Пунктом 4.1 постанови Правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 року № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за № 1566/11846 передбачено, що орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, перерахунок та поновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також про переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою, форма якої затверджена і викладена в додатку № 2 до зазначеного Порядку і заяви про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії й поновлення виплати раніше призначеної пенсії приймаються органом, що призначає пенсію, за наявності в особи всіх необхідних документів та заяви осіб про призначення, перерахунок, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший реєструються в журналі реєстрації рішень органу, що призначає пенсію, тобто, особі або посадовій особі органом, що призначає пенсію, видається розписка із зазначенням дати прийняття заяви, а також переліку одержаних і відсутніх документів, які необхідно подати у тримісячний строк з дня прийняття заяви. Копія розписки зберігається в пенсійній справі.

Таким чином, колегія суддів зазначає, що згідно матеріалів справи заява від 31.05.2016 року про призначення пенсії за віком, відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 року №848-УІІІ подана позивачем до УПФУ, не відповідає встановленій Порядком подання і оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» формі, оскільки не відповідає бланку встановленої форми.

Крім того, до заяви від 31.05.2016 року ОСОБА_2 не надано документів, перелік яких передбачений Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», зокрема - тільки копію пенсійного посвідчення.

Відповідно до п.2.8. Порядку поновлення виплати пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюються за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії. У випадку поновлення виплати пенсії особі, якій не було проведено перерахунок відповідно до статті 43 Закону, заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається відповідно до статті 40 Закону із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсій, призначених до 2004 року.

Пунктом 2.23 Порядку передбачено, що документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, посвідчених нотаріально або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію. Документи про стаж, вік та заробітну плату подаються тільки в оригіналах. У разі якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, надається копія з неї, завірена адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або органом, що призначає пенсію.

Згідно ст. 37 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", після досягнення чоловіками 62 років за наявності стажу наукової роботи не менш як 20 років, жінками - пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за наявності стажу наукової роботи не менш як 15 років. Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60 відсотків суми заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 35 Закону №848-VІІІ та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески). Передбачено ст. 37 ч.10 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», що пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до цього Закону призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умови звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, крім осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), укладеним після досягнення пенсійного віку.

Статтею 37 ч.3 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» встановлено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року. Пенсіонер за бажанням та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менш як 60 календарних місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Пунктом 1 Переліку та порядку, передбачено подання документів необхідних для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (надалі - Порядок), затвердженого постановою правління Пенсійного Фонду України від 06 квітня 2011 року №10-3, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 липня 2011 року за № 816/19554, для призначення пенсії згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» подається: заява про призначення (перерахунок) пенсії за формою згідно із додатком 2 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року N 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за N 1566/11846 (далі - Порядок подання документів N 22-1); документи про стаж, що визначені Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»; довідка про підтвердження стажу наукової роботи підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації або їх правонаступників. Форми довідок наведені у Додатках 1-5 вказаного в Порядку.

Враховуючи зазначене, колегія суддів зазначає, що підставою для призначення наукової пенсії є довідка про науковий стаж, за формою, зазначеною в додатку 1 Порядку. Довідка має обов'язково містити перелік первинних документів на підставі яких вона видана та які підтверджують наявність у особи саме наукового стажу.

Згідно матеріалів справи, зокрема довідок про підтвердження стажу наукової роботи для призначення пенсії особам, які мають науковий ступінь, період роботи позивача в Інституті термоелектрики з 01.04.1991 р. по 21.02.2003 р. не підтверджений довідкою відповідно до Додатку 1 Порядку.

Таким чином, колегія суддів погоджується з позицією суду першої інстанції, що даний період роботи не може бути зарахований до стажу, оскільки відсутня довідка, яка підтверджує стаж наукової роботи.

Крім того, довідка про заробіток для обчислення пенсії від 08.09.2015 року №142 не оформлена належним чином, зокрема не відповідає вимогам Порядку та містить посилання на статті законодавства, які втратили чинність, а саме: ст. 23 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» №1977-ХІІ.

Статтею 37 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року, а довідки про заробітну плату наукового (науково-педагогічного працівника), містять інформацію лише по вересень 2015 року, а не за весь період страхового стажу, зокрема: довідка від 02.10.2015 №76, тобто дані про заробітну плату наукового працівника з жовтня 2015 року по травень 2016 - відсутні.

Крім того, колегія суддів зазначає, що подаючи письмове звернення (заяву) до УПФУ, позивач реалізував своє право на звернення до органу Пенсійного фонду відповідно до законодавства про звернення громадян, проте для призначення пенсії існує інший порядок звернення, а саме - шляхом подання заяви встановленого зразка з усіма необхідними документами відповідно до Порядку.

Для обчислення заробітку під час призначення пенсії науковому (науково-педагогічному) працівнику застосовується середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, у тому числі в сільському господарстві, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії у відповідності до ст. 37 ч.7 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, у тому числі в сільському господарстві, визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики. Тобто середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, у тому числі в сільському господарстві за три календарні роки, що передують року звернення застосовується лише при призначенні пенсії.

Визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що для переходу особи, яка отримує один вид пенсії - на інший вид пенсії застосовується інший порядок визначення заробітку.

Відповідно до ст. 45 ч.3 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Крім того, при переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону №1058-IV, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена ч. 2 ст. 40 Закону №1058-IV для призначення пенсії. Таким чином, при переведенні з одного виду пенсії на інший - застосовується показник середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення попереднього виду пенсії.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачу пенсія призначена у 2009 році відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а тому при переведенні на наукову пенсію, показник середньої заробітної плати слід застосовувати за 2008 рік, тобто із застосуванням того показника заробітної плати, який враховувався при призначенні пенсії.

Як з'ясовано судом першої інстанції та підтверджено матеріалами справи, ОСОБА_2 станом на 01.07.2016 отримує пенсію у розмірі 2884,45 грн. та з листопада 2008 р. перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в місті Чернівцях як одержувач пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», проте з листом до відповідача звернувся з приводу призначення йому наукової пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» як первинної, та не ставив питання про переведення з одного виду пенсії на інший.

Таким чином, провівши системний аналіз норм чинного законодавства до дослідивши обставини справи в повному обсязі, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність позовних вимог, зважаючи на те, що позивач не набув права на переведення на даний вид пенсії, так як не виконав основні умови для її призначення, а призначена пенсія за віком на загальних підставах, не дає права призначення іншої пенсії, а тільки переведення на інший вид пенсії, із застосуванням показника середньої заробітної плати за той період, який використовувався при призначенні пенсії.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів вважає, що відповідачем надано суду достатньо належних доказів, які свідчать про неправомірність заявлених позовних вимог, а доводи апеляційної скарги не викликають сумнівів щодо правильності висновків суду першої інстанції та застосування норм матеріального і процесуального права.

Відповідно до ч.1 ст.200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Зважаючи на те, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, апеляційну скаргу належить залишити без задоволення, а рішення суду - без змін.

Керуючись ст.ст. 71, 160, 167, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення, а постанову Шевченківського районного суду м. Чернівці від 31 жовтня 2016 року - без змін.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та в строки, передбачені ст. ст. 212, 254 КАС України.

Головуючий

Граб Л.С.

Судді

Біла Л.М. Гонтарук В. М.

Джерело: ЄДРСР 64202950
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку