open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 536/1346/16-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2017 року Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Клименко С.М.

за участю секретарів Ляш О.В., Дяденко С.В.

представника позивача ОСОБА_1 товариства «Обувщик» за довіреністю ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3 за довіреністю ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в залі судових засідань в місті Кременчуці справу за позовом ОСОБА_1 товариства «Обувщик» до ОСОБА_3, треті особи: Кам’янопотоківська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області, Ленінський відділ державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції, Реєстраційна служба Кременчуцького районного управління юстиції в Полтавській області, Відділ Держгеокадастру у Кременчуцькому районі Полтавської області про визнання недійсним свідоцтва про право власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Садівничо-городне товариство «Обувщик», 22 серпня 2016 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання недійсним свідоцтва про право власності.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що 22 травня 1991 року було зареєстроване Садівничо-городне товариство «Обувщик», якому на території Кам’янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області виділена в постійне користування земельна ділянка площею 14,8 га для задоволення потреб 225 членів товариства. 20 серпня 2005 року вони прийняли відповідача ОСОБА_3 до членів товариства, але в порушення Статуту протягом трьох років вона не сплачувала членські внески, за що була виключена з членів товариства. Однак не зважаючи на це, 08 грудня 2014 року відповідач отримала свідоцтво про право власності на земельну ділянку площею 0,0494 га, кадастровий номер 5322481700:07:000:0534, яка знаходиться в їх користуванні. Вважають, що вона не мала права на приватизацію даної земельної ділянки.

Просили визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно СТА 189133 видане 08 грудня 2014 року ОСОБА_3 на земельну ділянку 0,0494 га, кадастровий номер 5322481700:07:000:0534, яка розташована в ОСОБА_1 товаристві «Обувщик» Кам’янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Представник позивача ОСОБА_1 товариства «Обувщик» за довіреністю ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримав та просив задовольнити, про підстави та обставини якого пояснив так, як це викладено в заяві.

Представник відповідача ОСОБА_3 за довіреністю ОСОБА_4 проти задоволення позову не заперечував.

Третя особа Кам’янопотоківська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області в судове засідання свого представника не направили, надали до суду заяву, в якій просили розглянути справу у їх відсутність та винести рішення на розсуд суду.

Третя особа Ленінський відділ державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції надали до суду заяву, в якій просили розглянути справу у їх відсутність та винести рішення відповідно до закону.

Третя особа Реєстраційна служба Кременчуцького районного управління юстиції в судове засідання свого представника не направили, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Третя особа Відділ Держгеокадастру у Кременчуцькому районі Полтавської області надали до суду заяву, в якій просили розглянути справу у їх відсутність та винести рішення на розсуд суду.

Заслухавши пояснення уповноважених представників сторін, дослідивши матеріали справи і оцінюючи все в сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави ( ст.1 ЦПК України).

Згідно зі ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи чи інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України ( ст.4 ЦПК України).

Згідно ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень. Частиною 4 статті 60 ЦПК України передбачено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Рішення повинно бути законним і обґрунтованим, ухваленим на основі повно і всебічно з’ясованих обставин.

Судом встановлено, що рішенням одинадцятої сесії двадцять третього скликання Кам’янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 17 грудня 1999 року «Про передачу земельних ділянок площею 14.76 га у постійне користування садовому товариству «Обувщик» Садовому товариству «Обувщик» передано у постійне користування земельну ділянку площею 14,76 га та запропоновано провести повне роздержавлення з передачею земельних ділянок громадянам у приватну власність.

22 січня 2008 року Кременчуцька районна державна адміністрація Полтавської області надала дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки громадянам – членам Садового товариства «Обувщик» для ведення садівництва на території Кам’янопотоківської сільської ради.

Розпорядженням голови Кременчуцької районної державної адміністрації Полтавської області від 03 жовтня 2008 року затверджено зазначену технічну документацію із землеустрою. Відповідно до додатку до даного розпорядження відповідачу ОСОБА_3 передано земельну ділянку № 104 площею 0,0494 га для ведення садівництва.

08 грудня 2014 року ОСОБА_3 набула у власність земельну ділянку площею 0,0494 га в ОСОБА_1 товаристві «Обувщик» Кам’янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, цільове призначення якої для індивідуального садівництва, кадастровий номер 5322481700:07:000:0534 та отримала свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Згідно ч. 1 ст. 35 ЗК України громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.

Приватизація земельної ділянки – членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства ( ч. 5 ст. 35 ЗК України).

Протоколом зборів членів ОСОБА_1 товариства «Обувщик» від 01 жовтня 2008 року відповідач ОСОБА_3 виключена з членів товариства, як така, що не користується ділянкою і не платить членські і разові внески більше трьох років.

Згідно ч.3 ст.100 ЦК України учасник товариства у випадках та в порядку, встановлених установчими документами або законом, може бути виключений з товариства.

Пунктом 5.5 ОСОБА_1 товариства «Обувщик» передбачені випадки, коли членство у Товаристві припиняється. Зокрема, при добровільному виході із Товариства відповідно до поданої заяви, при виключенні із членів Товариства за рішенням загальних зборів, у разі смерті фізичної особи – члена Товариства, у разі реорганізації або ліквідації Товариства.

Зазначені встановлені обставини визнані сторонами і тому в відповідності до ч. 1 ст. 61 ЦПК України не підлягають доказуванню.

Аналіз наведених норм матеріального і процесуального права та встановлені обставини справи дають суду підстави для висновку, що правовстановлюючі документи на право власності на земельну ділянку на відповідача ОСОБА_3 видані з порушенням діючого законодавства, яким передбачається така видача, тому позов необхідно задовольнити та скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_3 на земельну ділянку.

Так як позов задоволено, то в відповідності до ст. 88 ЦПК України необхідно стягнути з відповідача понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в сумі 551,20 грн., що підтверджено документально.

Керуючись ст.ст.10,11,60,88, 209, 212- 215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 товариства «Обувщик» до ОСОБА_3 про визнання недійсним свідоцтва про право власності задовольнити.

Скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_3 на нерухоме майно: земельну ділянку площею 0,0494 га, кадастровий номер 5322481700:07:000:0534 розташовану в ОСОБА_1 товаристві «Обувщик» Кам’янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 товариства «Обувщик» судові витрати в сумі 551 (п’ятсот п’ятдесят одна) грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області через Кременчуцький районний суд всіма учасниками процесу на протязі 10 днів з часу його проголошення або отримання копії рішення особами, які не були присутні у судовому засіданні під час його проголошення.

У разі застосування ст.218 ЦПК України скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії повного рішення.

Суддя С. М. Клименко

Джерело: ЄДРСР 64154697
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку