open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 398/1823/16-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

"05" січня 2017 р. Олександрійський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі: головуючого - судді Ковальової О.Б.

за участю: секретаря - Дудченко О.Ю.,

прокурора - Мітіна Д.В., Мєщанінової М.В.,

представників: позивача - Гаркуші О.М.,

відповідача - ОСОБА_2, третіх осіб - ОСОБА_3, та представників Протопопівської сільської ради як органу опіки та піклування на місцях Олександрійського району - Клочко О.А, Коваль О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Олександрії цивільну справу за позовом Олександрійської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування, яка діє в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_8, де треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_3, Протопопівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В :

Олександрійська районна державна адміністрація звернулась із позовом до суду, де просить:

- позбавити батьківських прав ОСОБА_9 та ОСОБА_8, відносно малолітніх дітей: ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1. та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2.;

- стягнути з ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_6. та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_7., аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1. та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2. з кожного у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття на користь фізичної особи опікуна або дитячого закладу в якому будуть перебувати.

Позов мотивує тим, що 13 травня 2016 року на підставі рішення виконавчого комітету Протопопівської сільської ради від 13.05.2016р. №32 із родини ОСОБА_9 та ОСОБА_8 в зв'язку з загрозою для життя та здоров'я було вилучено малолітніх дітей: ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, про що було складено акт про вилучення дітей. На момент вилучення дітей відповідачі перебували в стані алкогольного сп'яніння, умови для належного утримання дітей створені не були, було відсутнє дитяче харчування для дитини, діти були брудні та голодні.

Після вилучення, за направленням служби у справах дітей №01-24/27/164 від 13.05.2016 року, діти були направлені до дитячого відділення Олександрійської ЦРЛ для проведення повного обстеження, встановлення стану їх здоров'я, можливих захворювань та у разі необхідності проведення подальшого обстеження та лікування.

На даний час малолітні діти на підставі наказу№3 начальника служби у справах дітей Олександрійської РДА від 18.05.2016 року тимчасово влаштовані до сім'ї їх рідної тітки, тобто до сестри батька дітей, яка займається їх вихованням та утриманням та яка виявила бажання взяти дітей під опіку.

Згідно довідок-характеристик з Протопопівської сільської ради від 17.05.2016 року №993, 1001 ОСОБА_9 та ОСОБА_8 за місцем проживання характеризуються негативно, ніде не працюють, схильні до вживання спиртних напоїв, належним чином не займаються утриманням та вихованням дітей, ведуть аморальний спосіб життя.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов складеним 12 травня 2016 року Протопопівською сільською радою встановлено, що за місцем проживання родини ОСОБА_8 на час складання актів батьки перебували в стані сп'яніння, нецензурно висловлювались на адресу перевіряючих, поводили себе агресивно, на зауваження та попередження не реагували.

Родина ОСОБА_8 перебуває на обліку в Протопопівській сільській раді та службі у справах дітей районної державної адміністрації як така, що потрапила в складні життєві обставини з 16 травня 2016 року наказ начальника служби у справах дітей №11 в зв'язку з неналежним доглядом за дітьми та схильністю до вживання спиртних напоїв.

Питання щодо неналежного стану виконання батьківських обов'язків родиною ОСОБА_8 було винесено на розгляд комісії з питань захисту прав дитини Олександрійської РДА 13 травня 2016 року, але на засідання комісії відповідачі не з'явилися без надання пояснень щодо поважних причини своєї неявки.

З метою попередження дитячої смертності та враховуючи вік дітей, злісне ігнорування відповідачами норм Сімейного кодексу України, створення ними умов які загрожують життю та здоров'ю дітей Олександрійська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування своїм Висновком від 18 травня 2016 року №01-26/208/2 визнала за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_9 та ОСОБА_8 відносно малолітніх дітей: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Також позивач заявляє вимогу про стягнення з відповідачів аліментів на утримання малолітніх дітей.

Посилаючись на п.2, 4 ч.1 ст.164, 165 СК України просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою суду від 01 грудня 2016 року закрито провадження в частині позовних вимог до ОСОБА_9 в зв'язку з її смертю.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги відносно ОСОБА_8, з підстав зазначених в позові, пояснивши, що на даний час малолітні діти ОСОБА_6, а не Анатолійович, як помилково зазначено в позові, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі наказу начальника служби у справах дітей від 18.05.2016 року №3 тимчасово влаштовані до сім'ї рідної тітки дітей, яка займається їх вихованням та утриманням та виявила бажання в подальшому взяти опіку над дітьми. Відповідач не має постійного місця проживання та роботи. На час вилучення дітей рекомендували батьку дітей стати на облік в Олександрійський МРЦЗ як безробітному, але він до теперішнього часу цього не зробив. При спілкування з відповідачем, після смерті його дружини, він їм повідомив, що діти йому не потрібні без жінки.

Відповідач пояснив, що позов визнає в повному обсязі, обставини, які вказані в позові не заперечує. На даний час у нього немає свого житла та він не має постійного заробітку, а тому не має можливості та не бажає, щоб діти були з ним, так як і матеріально він їх забезпечити не може. Зараз діти проживають у його

сестри. Він їх відвідує, деколи приносить їм прянички, конфетки, а також було таке, що він привозив до сестри двоє гусей. Сестра не перешкоджає йому, щоб він приходив до дітей. Зараз спиртними напоями не зловживає. Йому роз'ясненні правові наслідки позбавлення його батьківських прав, а також він знає, що може бути поновлений в батьківських правах.

ОСОБА_3 підтримала позов та пояснила, що дійсно її брат з жінкою зловживали спиртними напоями. Діти зараз перебувають у неї. Одяг, який привіз брат для дітей був дуже брудним, вона привела його в належний стан. Дітей зараз утримує вона, старшого хлопчика оформила в дитячий садок. Вважає, що її брат не зможе доглянути дітей. та їх виховувати, так як немає будинку та постійної роботи.

Представники Протопопівської сільської ради Клочко О.А. та Коваль О.А. також підтримали позов, пояснивши, що цю сім'ю вони неодноразово відвідували, так як вони перебували у них на обліку. З ними проводилась певна робота та вони попереджувались неодноразово, якщо не будуть належно виконувати свої батьківські обов'язки, то дітей у них можуть вилучити. 13.05.2016 року було вилучено малолітніх дітей: ОСОБА_6 та ОСОБА_7, про що було складено акт про вилучення дітей. Під час вилучення дітей дорослі члени їх родини були п'яні, в будинку було дуже брудно, діти були брудні та роздягнуті, умови там були просто жахливі.

Вислухавши пояснення осіб, які приймають участь у справі, дослідивши матеріали справи, відповідно до ст.11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно із ч. 1 ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до частин 2 та 3 ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Як роз'яснено у п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов'язків. Ухвалюючи таке рішення, суд має право вирішити питання про відібрання дитини у відповідача і передачу органам опіки та піклування (якщо цього потребують її інтереси), але не повинен визначати при цьому конкретний заклад.

Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ч.1 ст.180 СК

України ). Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину ( ч.2 ст.166 СК України)

Судом встановлено наступне.

ОСОБА_8, є батьком малолітніх дітей: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с. 6).

13 травня 2016 року на підставі рішення виконавчого комітету Протопопівської сільської ради від 13.05.2016р. №32 із родини громадян ОСОБА_9 та ОСОБА_8 в зв'язку з загрозою для життя та здоров'я було вилучено малолітніх дітей: ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 про що було складено акт про вилучення дітей.

ОСОБА_8 перебувала на обліку в Протопопівській сільській раді та службі у справах дітей районної державної адміністрації як така, що потрапила в складні життєві обставини з 16 травня 2016 року.

Після вилучення за направленням служби у справах дітей №01-24/27/164 від 13.05.2016 року діти були направлені до дитячого відділення Олександрійської ЦРЛ для проведення повного обстеження, встановлення стану здоров'я дитини, можливих захворювань та у разі необхідності проведення подальшого обстеження та лікування.

На даний час малолітні діти на підставі наказу начальника служби у справах дітей від 18.05.2016 року №3 тимчасово влаштовані до сім'ї рідної тітки сестри батька дітей) яка займається їх вихованням та утриманням та виявила бажання взяти дітей під опіку.

Згідно довідки-характеристики з Протопопівської сільської ради від 17.05.2016 року №1001 ОСОБА_8 за місцем проживання характеризуються негативно, ніде не працює, схильний до вживання спиртних напоїв, належним чином не займається утриманням та вихованням дітей, веде аморальний спосіб життя.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов складеним 12 травня 2016 року Протопопівською сільською радою встановлено, що за місцем проживання родини ОСОБА_8 на час складання акта батьки перебували в стані сп'яніння, нецензурно висловлювались на адресу перевіряючи, поводили себе агресивно, на зауваження та попередження не реагували.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 18.05.2016 року, Олександрійська районна державна адміністрація, як орган опіки та піклування, вважає за доцільне позбавити ОСОБА_8, батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнути аліменти з нього на утримання дітей (а.с. 30 - 31)

Згідно з п. п. 15, 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Відповідно до ст.3 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до положень статті 214 СК України, ч. 1 ст.11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008року № 866, органами опіки та піклування є державні адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

Як роз'яснено у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», відповідно до частини першої статті 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покладаються на служби у справах дітей.

Згідно п. 2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_8 не піклується про фізичний і духовний розвиток своїх дітей, їх підготовкою до самостійного життя, не забезпечує їх матеріально. Також він не вчинив жодних дій, які б свідчили про зміну його ставлення щодо матеріального забезпечення та виховання дітей, в судовому засіданні неодноразово заявляв, що не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав, а тому всі ці обставини можна розцінювати як ухилення ОСОБА_8 від виконання своїх обов'язків по виховання дітей та свідоме нехтування ним своїми обов'язками.

За таких обставин, суд вважає, що відповідач ухиляється від виховання та утримання дітей, фактично переклавши цей обов'язок на свою сестру, яка на теперішній час їх доглядає та матеріально утримує. З врахуванням того, що відповідач неодноразово запевняв суд, що не заперечує проти позбавлення його батьківських прав та стягнення аліментів, тому згідно ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, а тому позов підлягає задоволенню.

З наведених вище обставин, суд вважає, що є підстави передбачені п. 2 ч.1 ст.164 підстави для позбавлення відповідача батьківських прав щодо сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньки ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4, що сприятиме захисту інтересів дітей.

Щодо стягнення аліментів на утримання дітей, то суд враховує те, що відповідач не заперечує щодо стягнення з нього аліментів, а тому стягує з відповідача аліменти в розмірі 1/3 частини заробітку ( доходів), щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що не порушує права та інтереси інших осіб.

Згідно ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду

від дня пред'явлення позову, в даному випадку стягнення аліментів присуджується з 30 травня 2016 року, тобто з дати надходження позову до суду.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню 1102,40 грн. судового збору, відповідно до задоволення двох вимог, а саме вимоги майнового та немайного характеру.

Керуючись ст., ст. 11, 59, 60, 88, 209, 212 - 215, 218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5, позбавити батьківських прав відносно сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньки ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Стягнути з ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5, ІН: НОМЕР_1, уродженця м. Олександрії Кіровоградської області, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 на користь фізичної особи опікуна або дитячого закладу в якому будуть перебувати діти аліменти на утримання дітей: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу), щомісячно, до повноліття ОСОБА_6, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_8, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 30 травня 2016 року.

Якщо після досягнення повноліття старшою дитиною, ніхто не звернеться до суду з позовом про визначення розміру аліментів на іншу дитину, то в подальшому аліменти стягуються на ОСОБА_7 до ІНФОРМАЦІЯ_8, за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на ОСОБА_6, який досягне повноліття ІНФОРМАЦІЯ_8, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Стягнути з ОСОБА_8 - 1102,40 грн. судового збору на користь держави.

Рішення суду в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Кіровоградської області через Олександрійський міськрайонний суд, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 63987112
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку