open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

19 грудня 2016 року № 826/21446/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Іщука І.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Головного управління Державної службиУкраїни з надзвичайних ситуацій у м. Києві

до Дочірнього підприємства «Портал»

третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Молодіжний житловий комплекс «Оболонь»

про застосування заходів реагування,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Дочірнього підприємства «Портал», третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Молодіжний комплекс «Оболонь» про застосування заходів реагування.

- застосувати до ДП «Портал» заходи реагування у вигляді повного зупинення будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на перетині вул. Боженка та вул. Лабораторної у Голосіївському районі.

- визначити спосіб виконання судового рішення у порядку, передбаченому наказом МНС України від 21.10.2004 року №130 «Про затвердження Інструкції про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2004 р. за №1416/10015, шляхом відключення джерела електроживлення, накладення печаток на розподільчі електрощити та вхідні двері приміщень будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на перегині вул. Боженка та вул. Лабораторної у Голосіївському районі міста Києва (виконавець робіт - ДП «Портал», Код ЄДРПОУ: 32528707).

- в разі задоволення даного адміністративного позову про застосування заходів реагування, обов'язок щодо забезпечення виконання рішення суду покласти на - Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що під час проведення перевірки Дочірнього підприємства «Портал», що знаходиться перетині вул. Боженка та вул. Лабораторної у Голосіївському районі міста Києва, виявлено ряд порушень правил техногенної і пожежної безпеки, що створює реальну загрозу життю та здоров'ю людей. Відтак, виявлені порушення свідчать про необхідність повного зупинення подальшої роботи відповідача.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 02.10.2015 року відкрито скорочене провадження у справі та надано час відповідачу та третій особі надати до суду заперечення проти позову (пояснення по суті позовних вимог).

За результатами розгляду позовної заяви та доданих до неї матеріалів, а також заперечень відповідача проти позову суд прийшов до висновку про неможливість ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі і своєю ухвалою від 06.11.201 5 року призначив її до розгляду в судовому засіданні.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечував з огляду на його необґрунтованість, свої доводи виклав в письмових запереченнях, долучених до матеріалів справи.

В судовому засіданні суд за згодою сторін ухвалив подальший розгляд справи здійснювати в порядку письмового провадження відповідно до ч. 4 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи по суті, суд встановив наступне.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 року № 476-р «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2015 рік» Державну службу України з надзвичайних ситуацій зобов'язано провести заходи щодо державного нагляду та контролю у сфері техногенної і пожежної безпеки шляхом проведення перевірки стану протипожежного захисту та техногенної безпеки, зокрема щодо об'єктів, що належать суб'єктам господарювання з високим ступенем ризику від провадження господарської діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.2012 року № 306 затверджені «Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежні безпеки» (далі - Критерії).

Відповідно до вказаних критеріїв ступінь ризику з урахуванням значення прийнятого ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на перетині вул. Боженка та вул. Лабораторної у Голосіївському районі (далі - будівництво) - високий.

На виконання розпорядження КМУ від 14.05.2015 року № 476-р «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2015 рік», Закону України від 05.04.2007 №877-У «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Інструкції з організації роботи державного пожежного нагляду, затвердженої наказом МНС України від 25.05.2012 № 863 «Про затвердження Порядку проведення перевірок органами Державної інспекції техногенної безпеки України та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів МНС України», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 25.06.2012 року за №1054/21366, Голосіївським районним управлінням Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві (далі - Голосіївське РУ ГУ ДСНС України у м. Києві) було видано наказ від 20.07.2015 року №17 «Про здійснення планових перевірок».

Відповідно до п.104 даного наказу т.в.о. заступника начальнику відділу ДНК та ЦЗ Голосіївського РУ ГУ ДСНС України у м. Києві майора служби цивільного захисту Малашенка М.М. (далі - державний інспектор) доручено в період 03.08.2015 року по 21.08.2015 року провести планову перевірку підприємства з додержання вимог чинного законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб.

На підставі наказу № 17 було видано посвідчення від 03.08.2015 № 323 (далі - посвідчення № 323) на проведення державним інспектором перевірки будівництва на перетині вул. Боженка та вул. Лабораторної у Голосіївському районі м. Києва.

Повідомлення від 22.07.2015 № 24/2172 про проведення планової перевірки будівництва 23.07.2015 було вручено особисто виконробу будівництва ДП «Портал» ОСОБА_2

На підставі наказу № 17 та посвідчення № 323 було здійснено планову перевірку суб'єкта господарювання з додержання вимог чинного законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб.

За результатами перевірки державним інспектором було складено акт перевірки додержання (виконання) суб'єктом господарювання вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб від 21.08.2015 №291, яким встановлено такі порушення правил та норм пожежної та техногенної безпеки:

- п.2.10 ДБН В. 1.1-7-2002 значення класу вогнестійкості будівельних залізобетонних конструкцій (колони, міжповерхові перекриття, огороджуючи стіни сходових кліток, ліфтових шах І. сходові площадки, марші сходових кліток) житлових будинків не визначені шляхом вогневих випробувань за ДСТУ Б В. 1.1 -4.

- п. 5.46 ДБН В. 1.1-7-2002 площа світлових прорізів, що відчиняються, у зовнішніх стінах сходових кліток типу СК1 менше як 1,2 м2;3.

- розділ IV п. 1.1 п. 2.1 ППБУ Правил улаштування електроустановок вводи електрокабелів в інвентарні будівлі мобільного типу через зовнішні стіни

влаштовані не у металевих трубах з зашпаруванням зазору між кабелями та трубою негорючим матеріалом;

- розділ IV, п.1.6 ППБУ з'єднання жил електропроводки не здійснюється за допомогою опресування, зварювання, паяння, стискання в приміщеннях тимчасових споруд та на території;

- розділ IV, п.1.8 ППБУ допускається улаштування та експлуатація тимчасових електромереж;

- розділ IV, п.1.12 ППБУ допускається відкрите прокладання захищених проводів (кабелів) з оболонками з горючих матеріалів по горючим основам без відокремлення від горючої поверхні шаром негорючого матеріалу, який виступає з кожного боку проводу (кабелю) не менше ніж на 0,01 метра;

- розділ IV, п. 1.16 ППБУ електрощити, групові електрощитки не захищені автономними системами пожежогасіння та не оснащені схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки);

- розділ IV, п.1.17 ППБУ допускається встановлення електророзеток та вимикачів на горючі основи (конструкції) без підкладання під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра;

- розділ IV, п.1.18 ППБУ допускається підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи;

- розділ IV, п.1.18 ППБУ допускається використання в пожежонебезпечних зонах світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків);

- розділ IV, п. 1.20 ППБУ не проведено замір опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання;

- розділ V, п. 2.1 ППБУ не проведено випробування на тиск та витрату води з оформленням акта, для контролю працездатності мережі систем зовнішнього протипожежного водопроводу;

- розділ V п. 2.1 ППБУ біля місць розташування пожежних гідрантів і водойм не встановлені покажчики (об'ємні зі світильником або плоскі із застосуванням світловідбивних покриттів) з нанесеними на них: для пожежного гідранта - літерним індексом ПГ, цифровими значеннями відстані в метрах від покажчика до гідранта, внутрішнього діаметра трубопроводу в міліметрах, зазначенням виду водопровідної мережі (тупикова чи кільцева); для пожежної водойми - літерним індексом ПВ, цифровими значеннями запасу води в кубічних метрах та кількості пожежних автомобілів, котрі можуть одночасно встановлюватися на майданчику біля водойми;

- розділ VII, п.4.7 ППБУ на тимчасових, мобільних будинках та спорудах відсутні таблички із зазначенням її призначення, інвентарного номера, прізвища особи, відповідальної за її експлуатацію та протипожежний стан;

- розділ VII, п.4.48 ППБУ будинки та споруди, які зводяться не забезпечені первинними засобами пожежогасіння з розрахунку: на 200 м2 площі підлоги - один вогнегасник (якщо площа поверху менша за 200 м2 - два вогнегасники на поверх), бочка з водою, ящик з піском:

- розділ V п. 3.1 1, розділ VII, п.4.48 ППБУ на території будівництва в місцях розташування тимчасових будівель, складів, майстерень відсутні бочки з водою, пожежні щити (стенди) не укомплектовані відповідно до норм, а саме: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» суб'єкт господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) має право одержувати та знайомитися з актами державного нагляду (контролю); надавати в письмовій формі свої пояснення, зауваження або заперечення до акта органу державного нагляду (контролю).

Представник ДП «Портал» від підпису Акта №291 відмовився, у зв'язку з чим примірник акту перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту від 21.08.2015 року №291 було направлено рекомендованим листом на адресу відповідача, на підтвердження чого позивачем надано копію фіскального чека від 21.08.2015 №8959.

Також, додатково було проінформовано замовника будівництва ТОВ «МЖК «Оболонь» на підтвердження чого позивачем надано копію фіскального чека від 21.08.2015 року № 8958.

Крім того, 13.08.2015 року відносно виконроба ДП «Портал» ОСОБА_2 було складено протокол КІП №013812/199 про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 175 КУпАП.

Відповідачем було надано акт №151, складений Голосіївським районним управлінням Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві за результатами перевірки, проведеної протягом 31.03.2016р. - 01.04.2016р. Даним актом підтверджується лише одне з попередньо зазначених порушень, а саме - порушення п. 5.46 ДБН В. 1.1-7-2002 площа світлових прорізів, що відчиняються, у зовнішніх стінах сходових кліток типу СК1 менше як 1,2 м2.

Також відповідачем було надано висновок експертного дослідження додержання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, згідно з яким протипожежний стан приміщень відповідача знаходиться у задовільному стані.

З огляду на викладене суд дійшов висновків про відсутність підстав для задоволення позову.

Керуючись положеннями ст.ст. 2, 17, 71, 86, 158-163, 167, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову відмовити повністю.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня отримання копії постанови особою, яка оскаржує постанову, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.О. Іщук

Джерело: ЄДРСР 63789867
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку