open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 193/1633/15-ц
Моніторити
Ухвала суду /14.12.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /26.10.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /10.06.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /11.05.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /05.04.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /04.04.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /25.03.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Рішення /15.02.2016/ Софіївський районний суд Дніпропетровської областіСофіївський районний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /30.12.2015/ Софіївський районний суд Дніпропетровської областіСофіївський районний суд Дніпропетровської області
emblem
Справа № 193/1633/15-ц
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /14.12.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /26.10.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /10.06.2016/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /11.05.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /05.04.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /04.04.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /25.03.2016/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Кривий Ріг)Апеляційний суд Дніпропетровської області Рішення /15.02.2016/ Софіївський районний суд Дніпропетровської областіСофіївський районний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /30.12.2015/ Софіївський районний суд Дніпропетровської областіСофіївський районний суд Дніпропетровської області

Ухвала

іменем україни

14 грудня 2016 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого

Кузнєцова В.О.,

суддів:

Євтушенко О.І.,

Карпенко С.О.,

Кадєтової О.В.,

Мостової Г.І.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області про встановлення факту спільного проживання однією сім'єю без шлюбу та визнання права на отримання страхових виплат у зв'язку зі смертю потерпілого внаслідок нещасного випадку, за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області на рішення Софіївського районного суду Дніпропетровської області від 15 лютого 2016 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 11 травня 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У грудні 2015 року ОСОБА_6звернулася до суду з позовом до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області (далі - Фонд) про встановлення факту спільного проживання однією сім'єю без шлюбу та визнання права на отримання страхових виплат у зв'язку зі смертю потерпілого внаслідок нещасного випадку, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_5 року під час виконання роботи у фізичної-особи підприємця ОСОБА_7 на земельній ділянці для ведення сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, внаслідок нещасного випадку загинув ОСОБА_8, з яким ОСОБА_6 проживала однією сім'єю без реєстрації шлюбу з вересня 2007 року, вели спільне господарство, мають двох спільних дочок ОСОБА_9, 2008 року народження, та ОСОБА_10, 2014 рокународження.

Також зазначала, що в жовтні 2015 року звернулася до Фонду про призначення їй одноразової допомоги на сім'ю у розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, однак отримала відповідь про відмову, через те, що до заяви не було додано копії свідоцтва про шлюб.

В зв'язку з викладеним позивач просила встановити факт спільного проживання однією сім'єю без шлюбу та визнати право на отримання страхових виплат у зв'язку зі смертю потерпілого внаслідок нещасного випадку.

Рішенням Софіївського районного суду Дніпропетровської області від 15 лютого 2016 року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 11 травня 2016 року позов задоволено.

Встановлено факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

Визнано за ОСОБА_6 право на страхову виплату одноразової допомоги в порядку ч. 6 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», як члену сім`ї потерпілого ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

У касаційній скарзі Фонд просить скасувати оскаржувані рішення та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права.

Відповідно до п. 6 розд. XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Касаційна скарга підлягає відхиленню виходячи з наступного.

Статтею 337 ЦПК України визначено, що суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Судами встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 року під час виконання трудових обов'язків з ОСОБА_8 стався нещасний випадок, внаслідок якого останній загинув.

Відповідно до акту форми Н-1 про нещасний випадок пов'язаний з виробництвом № 1 від 15 липня 2016 року, зазначений нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом (а.с.13-18).

Згідно з довідкою про склад сім'ї № 8914 від 24 вересня 2015 року, виданої Софіївською селищною радою Софіївського району Дніпропетровської області, листом-підтвердженням від 23 жовтня 2015 року депутата Софіївської сільської ради ОСОБА_11 та обліковою карткою об'єкта погосподарського обліку на 2011 - 2015 роки ОСОБА_6 проживає за адресою: АДРЕСА_1, до складу її сім'ї входять доньки: ОСОБА_9, 2008 року народження, та ОСОБА_10, 2014 рокународження та співмешканець ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, останній за життя проживав разом із сім'єю та на його утриманні знаходились діти (а.с. 22).

23 жовтня 2015 року ОСОБА_6 отримала від відповідача відмову про призначення їй одноразової допомоги на сім'ю у розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки не додала до заяви копії свідоцтва про шлюб та зазначено, що в разі його відсутності, факт проживання однією сім'єю може бути встановлено в судовому порядку (а.с. 24).

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства ( ч. ч. 2, 4 ст. 3 СК України).

Страховими виплатами є грошові суми, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку (ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 28 грудня 2014 року № 77 - VIII, який діяв на момент настання нещасного випадку).

До складу таких грошових сум, зокрема, входить страхова виплата в установлених випадках одноразової допомоги членам сім'ї потерпілого.

Відповідно до ч. 6 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується одноразова допомога його сім'ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату, та одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після смерті потерпілого, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

В п. 1.2 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат затвердженого Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків від 27 квітня 2007 року № 24 зазначено, що в разі настання страхового випадку управління виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділення виконавчої дирекції Фонду в районах та містах обласного значення зобов'язані своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які мають на це право.

Згідно з п. 6.1.1. Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат Фонд розглядає справи про призначення одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати в разі смерті потерпілого сім'ї та особам, які мають на це право, приймає рішення про виплати за умови подання документів, які видаються відповідними організаціями.

Заперечуючи проти позову, відповідач вказував на те, що позивач не мала права повторного звернення до суду про той самий предмет та з тих самих підстав, оскільки раніше вже зверталася до суду з позовом про встановлення факту проживання однією сім'єю.

Такий довід відповідача не може бути прийнятий до уваги, оскільки ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 16 вересня 2015 рокузаяваОСОБА_6 була залишена без розгляду відповідно до ч. 6 ст. 235 ЦПК України.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (ст. 212 ЦПК України), з урахуванням встановлених обставин і вимог ст. ст. 10, 60 ЦПК України, дійшов вірного й обґрунтованого висновку щодо задоволення позову, оскільки позивачем доведено факт проживання однією сім'єю без шлюбу з ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року під час виконання трудових обов'язків.

Зазначені висновки судів першої та апеляційної інстанцій відповідають обставинам справи й узгоджуються з нормами матеріального права.

Судами попередніх інстанцій дотримані вимоги цивільного процесуального закону, всебічно, повно й об'єктивно з'ясовані обставини справи та надана їм належна оцінка.

Згідно з ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права і порушення норм процесуального права при його ухваленні та в основному зводяться до переоцінки доказів і незгоди з висновками судів по їх оцінці.

За таких обставин, підстав для скасування оскаржуваних судових рішень немає, оскільки висновки судів щодо відсутності правових підстав для задоволення таких вимог зроблені вірно.

Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської областівідхилити.

Рішення Софіївського районного суду Дніпропетровської області від 15 лютого 2016 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровськоїобласті від 11 травня 2016 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий

В.О. Кузнєцов

Судді:

О.І. Євтушенко

О.В. Кадєтова

С.О. Карпенко

Г.І. Мостова

Джерело: ЄДРСР 63758915
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку