open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 750/9677/16-ц

Провадження № 2/750/2720/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2016 року м.Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова у складі: судді Жук М.І., за участю секретаря судового засідання Щербак І.В., позивача ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Центр» про стягнення коштів та відшкодування моральної шкоди (третя особа – Товариство з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Удача»),-

ВСТАНОВИВ:

13.10.2016 року позивач звернулась до суду з вимогами про стягнення з відповідача винагороди за участь у акції у розмірі 894000 грн (з урахуванням інфляції) та моральної шкоди у розмірі 200000 грн, а всього на загальну суму 1094000 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що на її адресу від відповідача надійшло повідомлення з пропозицією прийняти участь в акції, згідно якої громадяни мали можливість здійснювати закупівлю товарів на певну суму у третьої особи по справі, по закінченню акції визначався переможець, якому виплачувалась винагорода – головний приз у розмірі 295000 грн.

Позивач прийняла участь в акції та виконала усі умови, після чого отримала листа, з якого вбачалося, що вона є переможцем та її виграш становить 295000 грн, який пізніше був збільшений відповідачем до 314200 грн. відповідати за позовом має саме Товариство з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Центр», оскільки воно є організатором маркетингової акції згідно наказу № 1-А від 19.11.2014 року.

У судовому засіданні позивач та її представник позов підтримали.

Представники відповідача та третьої особи у судове засідання без поважних причин не прибули.

Заслухавши пояснення осіб, які приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи - суд приходить до висновку, що позов задоволенню не підлягає.

Судом встановлено, що відповідно до договору про надання послуг №24-11/3-ПК від 24.11.2014 року, укладеного між відповідачем та требою особою, наказу відповідача №1-А про проведення маркетингової акції з 04.12.2014 року по 30.12.2015 року від 19.11.2014 року, Офіційних правил маркетингової акції, Товариство з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Центр» є організатором та виконавцем маркетингової акції серед клієнтів, у тому числі і Товариства з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Удача», яке здійснює реалізацію товарів поштою.

Відповідно до змісту п.6 Правил проведення маркетингової акції дана маркетингова акція не є лотереєю, грою, конкурсом, або публічною обіцянкою винагороди без оголошення конкурсу у розумінні глави 78 Цивільного кодексу України і вона спрямована на підвищення попиту клієнтів з придбання товарів.

Згідно положень ст.1144 ЦК України, особа має право публічно пообіцяти винагороду (нагороду) за передання їй відповідного результату (передання інформації, знайдення речі, знайдення фізичної особи тощо). Обіцянка винагороди є публічною, якщо вона сповіщена у засобах масової інформації або іншим чином невизначеному колу осіб. У сповіщенні публічної обіцянки винагороди мають бути визначені завдання, строк та місце його виконання, форма та розмір винагороди.

Згідно до ст.1148 ЦК України, у разі виконання завдання і передання його результату особа, яка публічно обіцяла винагороду (нагороду), зобов'язана виплатити її.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач приймала участь в маркетингових акціях, замовляла та придбавала різноманітні товари відповідно до повідомлень ТОВ «Поштовий клуб «Удача».

Згідно ст.60 ч.1 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Відповідно до ст.11 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Позивач не надав до суду докази про те, що маркетингова акція, в якій вона приймала участь, має ознаки публічної обіцянки винагороди, про стягнення якої просить у позові.

Крім того, маркетингові акції по своїй суті не є зобов’язанням у розумінні ст.509 ЦК України.

Враховуючи викладене, позов є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.213-215, 218, 294 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Відмовити повністю у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Центр» про стягнення винагороди (з урахуванням інфляції) та моральної шкоди на загальну суму 1094000 грн (третя особа – Товариство з обмеженою відповідальністю «Поштовий клуб «Удача»).

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернігівської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у розгляді справи, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 63420271
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку