open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 346/6330/16-а

Провадження № 2-а/346/151/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2016 року м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області

у складі: головуючого-судді Димашка В.П.

за участю секретаря Гайової Г.Ф.

представника позивача Гейтота В.М.

представника відповідача Грици І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коломия справу за адміністративним позовом Коломийської районної організації політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» до Нижньовербізької сільської виборчої комісії про визнання протиправним дій та скасування постанови, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся в суд з позовом в якому просив визнати протиправними дії Нижньовербізької сільської виборчої комісії по прийняттю до розгляду та задоволення скарги голови Коломийської районної організації політичної партії «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» ОСОБА_3 і визнати протиправною та скасувати постанову Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 29.12.2016 року №13 в частині скасування реєстрації кандидата у депутати по одномандатному виборчому округу №15 ОСОБА_4, судові витрати стягнути з відповідача.

Позовну заяву мотивує тим, що постановою Центральної виборчої комісії від 7 жовтня 2016 року № 437 призначено перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 18 грудня 2016 року, зокрема, до Нижньовербізької сільської ради.

Постановою Коломийської районної виборчої комісії від 3 листопада 2016 року утворено Нижньовербізьку сільську виборчу комісію, яка у відповідності до ст.25 Закону України «Про місцеві вибори» забезпечує організацію і проведення місцевих виборів.

Постановою Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 24.11.2016 року №11 зареєстровані кандидати у депутати до Нижньовербізької сільської ради об'єднаної територіальної громади, зокрема, по одномандатному виборчому округу №15 зареєстровано ОСОБА_4, заяву і рішення про висування якого подано Коломийською районною організацією політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

28.11.2016 року до Нижньовербізької сільської виборчої комісії звернувся голова Коломийської районної організації політичної партії «українське об'єднання патріотів - УКРОП» ОСОБА_3 із скаргою про незаконну реєстрацію кандидатом у депутати ОСОБА_4

29.11.2016 року Нижньовербізька сільська виборча комісія розглянула скаргу суб'єкта звернення та винесла постанову від 29.12.2016 року №13 відповідно до якої скасувала реєстрацію кандидата у депутати ОСОБА_4

Вважає, що дії відповідача по розгляду скарги та скасуванню реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_4 є протиправними, а позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про місцеві вибори" від 14.07.2015 р. № 595- VIII організація і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост (далі - місцеві вибори) регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України, а також прийнятими відповідно до них іншими актами законодавства.

Приписами ч.1 ст.9 Закону України "Про місцеві вибори" визначено право бути обраним, зокрема депутатом може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Згідно ст.10 Закону України "Про місцеві вибори" право висування кандидатів належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується громадянами України відповідно через республіканські в Автономній Республіці Крим, обласні, районні, міські, районні у містах організації політичних партій (далі - місцеві організації партій) або шляхом самовисування відповідно до цього Закону.

Загальний порядок висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости регулюється ст. 35 Закону України "Про місцеві вибори". Частинами 3-5 ст.35 Закону України "Про місцеві вибори" визначено, що місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що відповідна місцева (республіканська в Автономній Республіці Крим, обласна, районна, міська, районна у місті) організація партії зареєстрована в установленому законом порядку, з урахуванням обмежень частини другої статті 12 цього Закону.

Відповідно до ч. 4 ст.43 Закону України "Про місцеві вибори" територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости та доданих до неї необхідних документів, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидата або про відмову в його реєстрації.

Постановою Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 24.11.2016 року №11 ОСОБА_5 зареєстровано кандидатом у депутати до Нижньовербізької сільської ради об'єднаної територіальної громади по одномандатному виборчому округу №15 заяву і рішення про висування якого подано Коломийською районною організацією партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

На момент вказаної реєстрації ОСОБА_4 не був зареєстрований від іншої політичної партії чи шляхом самовисування. Підстави скасування його реєстрації безпідставні.

Вбачається, що виборчою комісією прийнято до розгляду скаргу від неналежного суб'єкта оскарження. Голова Коломийської районної організації політичної партії «українське об'єднання патріотів - УКРОП» ОСОБА_3 не є суб'єктом звернення із скаргою вичерпний перелік яких встановлено статтею 94 Закону України "Про місцеві вибори".

Виборчою комісією розглянуто і задоволено скаргу, яка не відповідає вимогам до форми і змісту скарги встановлених ст.94 Закону України "Про місцеві вибори" . Зокрема, в скарзі не вказано суб'єкта оскарження.

Представник позивача позовні вимоги підтримав, та надав пояснення, в якому вказав, що як вбачається з скарги головою Коломийської районної організації політичної партії «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» оскаржуються дії Нижньовербізької сільської виборчої комісії по реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_4, однак останній не був зареєстрований від іншої політичної партії чи шляхом самовисування, крім того особа яка подала скаргу у відповідності до ч.1 ст. 94 Закону України "Про місцеві вибори" не мала права її подавати, оскільки «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» не є суб'єктом виборчого права.

Відповідно до ч. 6 ст. 94 Закону України «Про місцеві вибори» рішення. Дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, її члена може бути оскаржена до суду. Таким чином Нижньовербізька сільська виборча комісія вийшла за межі своїх повноважень і розглянула скаргу, яку уповноважений розглядати суд.

Скаргу 29.11.2016 року розглянула виборча комісія, до складу якої входив голова виборчої комісії ОСОБА_6, який відповідно до постанови Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 24.11.2016 р. №8 зареєстрований кандидатом на голову Нижньовербізької сільської ради об'єднаної територіальної громади. Відповідно до ч.3 ст. 21 Закону України «Про місцеві вибори» до складу виборчої комісії не можуть входити кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, їх довірені особи.

Відповідачем, як неналежним суб'єктом розгляду скарги розглянуто скаргу від неналежного суб'єкта звернення із скаргою і прийнято рішення по скарзі, яка не відповідає вимогам до форми і змісту скарги.

Представник відповідача просив у задоволенні позовних вимог відмовити з тих підстав, що позивач в суді змінив підстави позову, чого не мав права робити, а оскаржуване рішення Нижньовербізької сільської виборчої комісії №11 є законним. Доказів, що «українське об'єднання патріотів - УКРОП» було суб'єктом виборчого процесу у нього немає. Чи ОСОБА_6 на час розгляду скарги був кандидатом у депутати від іншої політичної партії чи шляхом самовисування йому невідомо.

Свідок ОСОБА_4 пояснив, що він заяву про самовисунення писав у Нижньовербізькій сільській виборчій комісії 19 листопада, бачив що в журналі щось записували, до заяви треба було донести документи, але він не доносив. Згоду балатуватися від політичної партії Батьківщина він давав. Він звертався до голови комісії про повернення заяви яку подавав особисто але той сказав, що загубив. Його вирішено зареєструвати від політичної партії, а з приводу заяви як від фізичної особи голова комісії повідомив, що заяву відхилено, оскільки він не подав усіх документів. У нього на окрузі є перевага перед іншим претендентом і його вирішили усунути з виборів.

Свідок ОСОБА_6 пояснив, що Нижньовербізька сільська виборча комісія під його головуванням вивчивши обставини за скаргою голови Політичної партії «Українське об'єднання патріотів -УКРОП» постановою від 29.11.2016 року скасувала реєстрацію кандидата у депутати ОСОБА_4 від політичної партії з тих підстав, що від нього 22.11.2016 року була написана заява і подана до комісії про бажання балотуватись самовисуванцем по багатомандатному виборчому округу, а 23 листопада політична партія Батьківщина принесла подання і заяви від кандидатів у кількості 20 штук, про згоду балотуватись від політичної партії Батьківщина, серед цих заяв була заява ОСОБА_4 датована 15.11.2016 року. Особою подано дві заяви, що заборонено ч.5 ст. 35 Закону України про місцеві вибори. Коли ОСОБА_4 подано заяву, тоді її було зареєстровано. Він очолював комісію яка розглядала питання про скасування реєстрації кандидата ОСОБА_8 29 листопада, знаючи про те, що він був зареєстрований як кандидат на посаду голови сільської ради, що суперечить вимогами ст. 21 ч.3 але, він змушений був це робити, так як вищестояща комісія ще не була розглянула подання політичної партії про його заміну. 29 останній день подання документів. Розуміє, що рішення могло прийматися заступником. Скарга подана 28.11.2016 року і він її зареєстрував. Чи проект рішення був наданий членам комісії він не пам'ятає. Визнає, що постановою Нижньовербізької сільської виборчої комісія під його головуванням раніше, а саме 24.11.2016 року було відмовлено у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №15 ОСОБА_4 як самовисуванцем.

Беручи до уваги пояснення сторін, заслухавши пояснення свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити з наступних підстав.

Встановлено, що ОСОБА_4 подав до Нижньовербізької сільської виборчої комісії заяви, одна з яких була зареєстрована 22.11.2016 року про реєстрацію в депутати в одномандатному виборчому окрузі №15 з виборів депутатів Нижньовербізької сільської ради об'єднаної територіальної громади Коломийського району, Івано-Франківської області, а інша була зареєстрована 23.11.2016 року про згоду балатуватися кандидатом у депутати у вказаному окрузі від Коломийської районної партійної організації Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»

Згідно постанови №11 Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 24 листопада 2016 року, до вказаної комісії надійшли подання про висування кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах від політичних сил: Політична партія «Воля», Політична партія Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», політична партія Всеукраїнське об'єднання «Свобода», серед яких за поданням від Політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» зареєстровано як кандидата ОСОБА_4.

Згідно постанови Нижньовербізької сільської виборчої комісії №9 від 24 листопада 2016 року ОСОБА_4 відповідно до п.1 ч.1 ст. 46 Закону України «Про місцеві вибори» відмовлено у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №15. Як пояснив свідок, на той час голова вище вказаної виборчої комісії, ОСОБА_6 підставою відмови у реєстрації було те, що ОСОБА_4 всупереч вимогам ч.5 ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори» був висунутий кандидатом у депутати як від політичної партії, так і шляхом самовисування.

Крім того, на підставі скарги, поданої 28.11.2016 року головою Коломийської районної організації політичної партії «УКРОП» на засіданні Нижньовербізької сільської виборчої комісії на місцеві вибори, протокол №6 за участі голови комісії ОСОБА_6 постановою Нижньовербізької сільської виборчої комісії №13 від 29.11.2016 року відповідно до п.5 ч.1 ст. 47 Закону України «Про місцеві вибори» скасовано реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №13 ОСОБА_4.

Суд вважає, що при винесенні постанови №13 від 29.11.2016 року Нижньовербізькою сільською виборчою комісію була допущено ряд порушень чинного законодавства.

Так, оскаржувана постанова всупереч вимог ст. 94 ч.1 Закону України «Про місцеві вибори» була винесена на підставі скарги заявника, який не наділений правом оскарження, а саме голови Коломийської районної організації політичної партії «УКРОП», кандидат від якої не був зареєстрований на відповідних місцевих виборах, що підтверджується вище наведеною постановою про реєстрацію №11 від 24.11.2016 року.

Крім того до складу виборчої комісії яка розглядала скаргу всупереч вимог ч.3 ст. 21 Закону України «Про місцеві вибори», згідно якої до складу виборчої комісії не можуть входити кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, входив голова комісії ОСОБА_6, який відповідно до постанови Нижньовербізької сільської виборчої комісії №8 від 24.11.2016 року був зареєстрований кандидатом на голову Нижньовербізької сільської ради об'єднаної територіальної громади.

Також, на думку суду у Нижньовербізької сільської виборчої комісії були відсутні підстави для винесення постанови №13 від 29.11.2016 року відповідно до п.5 ч.1 ст. 47 Закону України «Про місцеві вибори» , з підстав порушення вимог ч.5 ст. 35 цього закону, згідно якої особа може одночасно бути висунута кандидатом в тому числі у депутати місцевих рад лише однією політичною партією або лише шляхом самовисування, оскільки на час винесення даної постанови вказані підстави були відсутні, так як згідно постанови Нижньовербізької сільської виборчої комісії №9 від 24 листопада 2016 року ОСОБА_4 відповідно до п.1 ч.1 ст. 46 Закону України «Про місцеві вибори» відмовлено у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №15 згідно поданої ним заяви шляхом самовисування.

Суд вважає також, що виборчою комісією розглянуто і задоволено скаргу, яка не відповідає вимогам до форми і змісту скарги, зокрема вимог встановлених ст. 96 Закону України «Про місцеві вибори»: в скарзі не вказано суб'єкта оскарження та заінтересованих осіб. Крім того для розгляду скарги не запрошували позивача та ОСОБА_4 на засідання комісії, чим було грубо порушено їхні права.

Вище наведеними доказами спростовуються заперечення відповідача, та підтверджується протиправність дій дії Нижньовербізької сільської виборчої комісії по прийняттю до розгляду та задоволенню скарги голови Коломийської районної організації політичної партії «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» ОСОБА_3 та постанови Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 29.11.2016 року №13 про скасування реєстрації кандидата у депутати по одномандатному виборчому округу №15 ОСОБА_4.

Суд, враховуючи обґрунтування позовних вимог про незаконність зняття з реєстрації поданих під час розгляду справи та вимоги ст. 11 КАС України вважає за можливе та необхідне відновити порушене право позивача, як учасника виборчого процесу та забезпечити його право на участь у виборах, яке передбачено ст. 9 Закону України «Про місцеві вибори та ст. 70 Конституції України, шляхом задоволення позовних вимог.

На підставі наведеного, ст.ст. 9, 35 ч.5, ст. 47, ч.1 п.5, ст.ст. 94 - 99 Закону України «Про місцеві вибори» керуючись ст.ст. 11, 41, 94, 160, 162, 163, 167, 172 КАС України,

п о с т а н о в и в :

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати протиправними дії Нижньовербізької сільської виборчої комісії по прийняттю до розгляду та задоволенню скарги голови Коломийської районної організації політичної партії «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» ОСОБА_3

Визнати протиправною та скасувати постанову Нижньовербізької сільської виборчої комісії від 29.11.2016 року №13 про скасування реєстрації кандидата у депутати по одномандатному виборчому округу №15 ОСОБА_4.

Стягнути з Нижньовербізької сільської виборчої комісії на користь держави судовий збір в розмірі 1378 грн.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського Апеляційного адміністративного суду через Коломийський міськрайонний суд у дводенний строк з дня її проголошення, з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції. Постанова набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Суддя Димашок В. П.

Джерело: ЄДРСР 63216479
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку