open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ухвала

іменем україни

30 листопада 2016 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого суддів:

Дьоміної О.О., Євтушенко О.І., Ситнік О.М.,

Іваненко Ю.Г., Ступак О.В.,

за участю представника позивача,

представників ПАТ «Укргазвидобування»: Лещенко Л.С.,

Шляхетського А.Л.,

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_8 до Валківської районної державної адміністрації Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, Публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування» в особі газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування», треті особи: ОСОБА_9, Реєстраційна служба Валківського районного управління юстиції Харківської області, Відділ Держземагентства у Валківському районі Харківської області, про захист порушеного права на земельну ділянку (пай), скасування рішень, розпорядження та державного акта, за касаційною скаргою представника ОСОБА_8 - ОСОБА_10 на рішення Апеляційного суду Харківської області від 27 липня 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2012 року ОСОБА_8 звернувся до суду з указаним позовом, свої вимоги обґрунтовуючи тим, що з 10 травня 1979 року по 22 травня 2008 року він працював у Колективному господарстві «Восток» (далі - КГ «Восток», колгосп), який був реорганізований у Колективне сільськогосподарське підприємство «Восток» (далі - КСП «Восток»), а потім - у Приватне сільськогосподарське підприємство «Восток» (далі - ПСГП «Восток»).

20 березня 1996 року КГ «Восток» був виданий державний акт на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1.

Під час паювання земель КСГП «Восток» до списку членів колективного господарства, які мають право на земельну частку (пай), внесено і його ім'я.

Інститутом землеустрою м. Харкова були виготовлені сертифікати на земельну частку (пай) кожному члену підприємства та передані для підписання і видачі Валківській районній державній адміністрації Харківської області.

Посилаючись на те, що державна адміністрація відмовила йому у видачі цього документа та запропонувала написати заяву про відмову від земельної частки, просив задовольнити позов.

Рішенням Валківського районного суду Харківської області від 26 листопада 2012 року поновлено ОСОБА_8 строк звернення з позовом до суду.

Позов ОСОБА_8 задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано рішення ХІІІ сесії ХХІІІ скликання Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області від 16 січня 2001 року «Про надання землі сільськогосподарського призначення загальною площею 4 126,12 га в постійне користування Дочірній компанії «Укргазвидобування» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» для сільськогосподарського використання підсобним аграрним підрозділом «Агрофірма «Восток»; а також «Про надання дозволу на виготовлення державного акта на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» площею 4 126,12 га.

Визнано неправомірним та скасовано державний акт на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» НОМЕР_2 від 05 липня 2011 року.

Визнано за ОСОБА_8 право на земельну частку (пай) площею 7,09 умовних кадастрових гектарів з землі сільськогосподарського призначення, розташованої на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, що була в користуванні колишнього Колективного сільськогосподарського підприємства «Восток».

В частині вимог про визнання неправомірним та скасування розпорядження голови Валківської районної державної адміністрації Харківської області № 250 від 04 вересня 1998 року «Про зупинення дії рішення виконкому Старомерчицької селищної ради від 19 грудня 1995 року № 237 та приведення його наслідків у відповідність із діючим законодавством України», визнання неправомірним та скасування рішення ХІ сесії ХХІІІ скликання Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області від 25 квітня 2000 року «Про розгляд питання про відміну рішення виконавчого комітету селищної ради за № 237 від 19 грудня 1995 року «Про передачу земель у колективну власність в частині скасування рішення виконкому № 237», зобов'язання Валківської райдержадміністрації витребувати земельний сертифікат в ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» відмовлено.

Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 21 лютого 2013 року клопотання представника ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі ГПУ «Шебелинкагазвидобування» задоволено.

Здійснено заміну відповідача у справі ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі ГПУ «Шебелинкагазвидобування» на правонаступника - Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування» в особі філії ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 14 червня 2013 року рішення Валківського районного суду Харківської області від 26 листопада 2012 року залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 вересня 2013 року рішення Валківського районного суду Харківської області від 26 листопада 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 14 червня 2013 року залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 квітня 2014 року ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 вересня 2013 року, рішенняВалківського районного суду Харківської області від 26 листопада 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 14 червня 2013 року скасовано.

Справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 10 червня 2014 року притягнуто до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Реєстраційну службу Валківського районного управління юстиції Харківської області, на підставі ст. 35 ЦПК України.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 24 червня 2014 року притягнуто до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Відділ Держземагентства у Валківському районі Харківської області, на підставі ст. 35 ЦПК України.

Рішенням Валківського районного суду Харківської області від 17 грудня 2014 року позов ОСОБА_8 задоволено.

Визнано за ОСОБА_8 право на земельну частку (пай) площею 7,09 умовних кадастрових гектар із земель колишнього Колективного сільськогосподарського підприємства «Восток», що знаходяться на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

Визнано протиправним та скасовано рішення ХІІ сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області ХХІІІ скликання від 16 січня 2001 року «Про надання землі сільськогосподарського призначення загальною площею 4 126,12 га в постійне користування ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» для сільськогосподарського використання підсобним аграрним підрозділом «Агрофірма «Восток» та рішення ХІІ сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області ХХІІІ скликання від 16 січня 2001 року «Про надання дозволу на виготовлення державного акта на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» площею 4 126,12 га».

Визнано недійсним державний акт на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» серія НОМЕР_2 від 05 липня 2001 року та скасовано його державну реєстрацію.

Рішенням Апеляційного суду Харківської області від 02 липня 2015 року скасовано рішення Валківського районного суду Харківської області від 17 грудня 2014 року та відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_8 до Валківської районної державної адміністрації Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, Публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування» в особі газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування», треті особи: ОСОБА_9, Реєстраційна служба Валківського районного управління юстиції Харківської області, Відділ Держземагентства у Валківському районі Харківської області, про захист порушеного права на земельну ділянку (пай), скасування рішень, розпорядження та державного акта.

Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 26 серпня 2015 року заяву ОСОБА_8 про перегляд рішення за нововиявленими обставинами залишено без задоволення.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 24 лютого 2016 року рішення Апеляційного суду Харківської області від 02 липня 2015 року скасовано, справу передано на новий розгляд до цього суду.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 24 лютого 2016 року ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 26 серпня 2015 року залишено без змін.

Рішенням Апеляційного суду Харківської області від 27 липня 2016 року рішення Валківського районного суду Харківської області від 17 грудня 2014 року скасовано.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_8 відмовлено.

У касаційній скарзі представник ОСОБА_8 - ОСОБА_10 просить скасувати судове рішення апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Відповідно до п. 6 розд. XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пояснення представників сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши наведені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до вимог ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим.

Останнім рішенням апеляційний суд скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про відмову у задоволенні позову, виходив з того, що позивачем не надано належних та допустимих доказів, які б слугували підставою відповідно до вимог ст. 141 ЗК України для припинення права користування відповідачем наданою йому у постійне користування земельною ділянкою чи її часткою. Наданий позивачем сертифікат на право на земельну частку (пай) НОМЕР_3, виданий на його ім'я 09 січня 1997 року, апеляційним судом не прийнято як доказ, оскільки позивачем не підтверджено ким, коли та на підставі якого офіційного рішення був виготовлений вказаний сертифікат.

Також, колегія суддів апеляційного суду взяла до уваги, що при обговоренні можливості розпаювання землі КСП «Восток» конкретні межі земельної ділянки та місце розташування не визначалися.

Проте з висновком апеляційного суду повністю погодитись не можна.

Як установлено судом першої інстанції, з 10 травня 1978 року до 22 травня 2008 року ОСОБА_8 працював в колгоспі «Восток», де був його членом, який пізніше був реорганізований в КСП «Восток», а потім після приєднання колгоспу - в Агрофірмі «Восток» Дочірнього підприємства «Харківтрансгаз», та після реорганізації в 1999 році - в Агрофірмі «Восток» газопромислового управління «Харківгазвидобування» Дочірньої компанії «Укргазвидобування» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (далі - ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України»).

Факт існування трудових відносин між колгоспом «Восток» та позивачем підтверджується даними трудової книжки та не заперечується особами, які беруть участь у справі.

06 травня 1994 головою Валківської районної державної адміністрації Харківської області видано розпорядження № 28 «Про вилучення земель із користування КСП «Восток» для надання в постійне користування Харківському управлінню магістральних газопроводів «Харківтрансгаз», відповідно до якого було вилучено з користування КСП «Восток» та передано Харківському управлінню магістральних газопроводів «Харківтрансгаз» 5 097,0 га земель, в тому числі ріллі - 3 922,0 га.

24 травня 1994 року між КСП «Восток», як продавцем та Харківським управлінням магістральних газопроводів «Харківтрансгаз», як покупцем укладено договір купівлі-продажу майна КСП «Восток».

19 грудня 1995 року Виконавчим комітетом Старомерчицької селищної ради народних депутатів прийнято рішення № 237 «Про передачу земель в колективну власність», відповідно до якого Агрофірмі «Восток» передано у колективну власність та постійне користування землі загальною площею 4936,4 га, в тому числі сільгоспугідь - 4 411,0 га, з них ріллі - 3 874,3 га.

20 березня 1996 року Агрофірма «Восток» отримала державний акт на право колективної власності на землю, зареєстрований у Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 103, відповідно до якого передано у колективну власність для ведення сільськогосподарського виробництва 4 627,6 га землі.

Додатками до згаданого державного акта є список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства та список громадян пенсіонерів Агрофірми «Восток» Валківського району станом на 01 січня 1996 року. Серед громадян - членів КСП «Восток», включених до додатку до державного акта на право колективної власності на землю під № 34 значиться позивач - ОСОБА_8

21 травня 1996 року головою Валківської районної державної адміністрації Харківської області видано розпорядження № 172 «Про затвердження розрахунку вартості земельної частки (паю) та її розміру в умовних кадастрових гектарах Агрофірми «Восток», відповідно до якого розмір земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах становить 7,09 га.

У 1996 році Державним підприємством «Харківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» було виготовлено та передано Агрофірмі «Восток» сертифікати на право на земельну частку (пай) на членів КСП «Восток», серед яких значиться і позивач - ОСОБА_8

У подальшому вказані сертифікати разом із заявами були передані директором Агрофірми «Восток» Ступаком О.В. до Валківської районної державної адміністрації Харківської області.

04 вересня 1998 року розпорядженням голови Валківської районної державної адміністрації Харківської області № 250 «Про зупинення дії, рішення виконкому Старомерчицької селищної ради народних депутатів від 19 грудня 1995 року № 237 та приведення його наслідків у відповідність з чинним законодавством України» зупинено дію: вищезгаданого рішення Виконавчого комітету Старомерчицької селищної ради, скасоване розпорядження голови Валківської районної державної адміністрації від 21 травня 1996 року № 172 та доручено здійснити заходи щодо анулювання сертифікатів про право на земельні паї, видані робітникам Агрофірми «Восток».

04 квітня 2000 року між Валківською районною державною адміністрацією Харківської області та газопромисловим управлінням «Харківгазвидобування» укладено та підписано акт приймання передачі земельних сертифікатів, виготовлених на громадян при розпаюванні земель Агрофірми «Восток», відповідно до якого ДП «Харківгазвидобування» було передано 570 земельних сертифікатів громадян, виготовлених про розпаюванні земель Агрофірми «Восток» в тому числі і сертифікат позивача.

25 квітня 2000 року рішенням XI сесії Старомерчицької селищної ради XXIII скликання «Про розгляд питання про відміну рішення Виконавчого комітету Старомерчицької селищної ради за № 237 від 19 грудня 1995 року «Про передачу земель в колективну власність» скасоване вищезгадане рішення виконавчого комітету.

16 січня 2001 року рішенням XIII сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області XXIII скликання «Про визначення статусу земель колишнього КСП «Восток» надано у постійне користування землі сільськогосподарського призначення для сільськогосподарського використання загальною площею 4 126,12 га ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» та надано дозвіл на виготовлення державного акта на право постійного користування землею.

16 січня 2001 року рішенням XIII сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області XXIII скликання «Про доповнення до рішення XI сесії Старомерчицької селищної ради XXIII скликання «Про розгляд питання про відміну рішення Виконавчого комітету Старомерчицької селищної ради за № 237 від 19 грудня 1995 року «Про передачу земель в колективну власність» внесено зміни до вищенаведеного рішення в частині залишення у фактичному користуванні газопромислового управління ДК «Укргазвидобування» земель сільськогосподарського призначення, що належали КСП «Восток», до вирішення питання про їх передачу у постійне користування.

24 травня 2001 року рішенням XIV сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області XXIII скликання «Про внесення змін в рішення XIII сесії Старомерчицької селищної ради XXIII скликання від 16 січня 2001 року «Про визначення статусу земель колишнього КСП «Восток» внесено зміни до зазначеного рішення селищної ради в частині коригування площі земель, що надаються у постійне користування, з «4 126,12 га» на «4 157,8507».

05 липня 2001 року ДК «Укргазвидобування» HAK «Нафтогаз України» отримала державний акт на право постійного користування землею серії НОМЕР_2, відповідно до якого у користуванні підприємства перебувало 4 157,8507 га земель сільськогосподарського призначення на території Старомерчицької селищної ради Валківського району.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно зі ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. ст. 303, 304 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Так, відповідно до статті 17 Земельного кодексу Української PCP від 08 липня 1970 року (далі - ЗК УРСР) земля в Українській PCP надається в користування колгоспам, радгоспам, іншим сільськогосподарським державним, кооперативним, громадським підприємствам, організаціям і установам.

Положеннями статті 20 ЗК УРСР визначено, що відповідно до Основ земельного законодавства Союзу PCP і союзних республік право землекористування колгоспів, радгоспів та інших землекористувачів засвідчується державними актами на право користування землею. Форми актів встановлюються Радою Міністрів СРСР.

Відповідно до ст. 4 Земельного кодексу України 1990 року (далі - ЗК України 1990 року) землі, що перебувають у державній власності, можуть передаватися в колективну або приватну власність.

Згідно зі статтею 6 ЗК України 1990 року колгоспам, радгоспам, іншим державним, кооперативним, громадським підприємствам, установам і організаціям, релігійним організаціям для ведення сільського та лісового господарства земля надавалася у постійне володіння. Право володіння або право постійного користування землею посвідчувалося державними актами, які видавалися і реєструвалися сільськими, селищними, районними, міськими Радами народних депутатів.

Відповідно до частини другої статті 20 Закону України «Про власність» суб'єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі товариства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших, державних сільськогосподарських підприємств.

Частиною другою статті 21 Закону України «Про власність» встановлено, що у колективну власність можуть бути передані землі колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, землі садівницьких товариств - за рішенням загальних зборів цих підприємств, кооперативів, товариств.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» земля може належати підприємству на праві колективної власності, а також може бути надана у постійне або тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, а право тимчасового користування землею, в тому числі на умовах оренди, оформляється договором. Право підприємства на земельну ділянку зберігається при входженні його до складу агропромислових об'єднань, комбінатів, агрофірм та інших формувань.

Постановою Верховної Ради УРСР «Про земельну реформу» від 18 грудня 1990 року № 563-ХІІ, землі Української PCP оголошені об'єктом земельної реформи. Преамбулою до постанови визначено, що завданням цієї реформи є перерозподіл земель з одночасною передачею їх у приватну та колективну власність. Пунктом 5 зазначеної постанови, передбачена передача земель у приватну та колективну власність.

Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» від 10 листопада 1994 року № 666/94 (чинного на час процедури розпаювання земель КСП «Восток») доручено прискорити приватизацію земель, які перебувають у користуванні сільськогосподарських підприємств і організацій, та передачу земель у колективну та приватну власність для виробництва сільськогосподарської продукції.

Відповідно до пункту 1 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 08 серпня 1995 року № 720/95 (далі - Указ № 720/95) паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Пунктом 2 зазначеного Указу № 720/95 передбачено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно з пунктом 5 наведеного вище Указу № 720/95, обов'язок видачі громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація покладено на відповідну районну державну адміністрацію (пункт 5 Указу).

Відповідно до частини другої статті 23 ЗК України 1990 року (у редакції Закону України від 13 березня 1992 року) державний акт на право колективної власності на землю видається колективному сільськогосподарському підприємству, сільськогосподарському кооперативу, сільськогосподарському акціонерному товариству із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства, кооперативу, товариства і у колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.

Відповідно до пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» від 16 квітня 2004 року № 7, член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта. Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Позови громадян, пов'язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Відповідно до пункту 17 розділу X (Перехідні положення) Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Статтею 22 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» самоврядування в підприємстві забезпечується на основі права членів підприємства брати участь у вирішенні всіх питань його діяльності, виборності та підзвітності виконавчо-розпорядчих органів, обов'язковості рішень, прийнятих більшістю, для всіх членів підприємства.

Згідно із ст. 23 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» вищим органом самоврядування у підприємстві є загальні збори його членів або збори уповноважених. У період між зборами справами підприємства керує правління. Повноваження загальних зборів (зборів уповноважених) і правління визначаються статутом підприємства.

Загальні збори (збори уповноважених): приймають статут підприємства, вносять до нього зміни та доповнення; вирішують питання про обрання правління, його голови та ревізійної комісії підприємства; приймають рішення про реорганізацію і ліквідацію підприємства, про його участь в акціонерних товариствах, корпораціях, асоціаціях, концернах та інших об'єднаннях; вирішують інші важливі питання діяльності підприємства.

Так, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що факт знаходження сільськогосподарських угідь на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області в користуванні колгоспу, а згодом КСП «Восток», підтверджується матеріалами справи, а також поясненнями представників Валківської районної державної адміністрації Харківської області.

Збори уповноважених членів КСП «Восток», згідно із протоколом від 12 квітня 1994 року № 2, розглядали питання про реорганізацію КСП шляхом приєднання його до підприємства «Харківтрансгаз», для сумісного виробництва та реалізації сільгосппродукції.

Пункт 1 рішення зазначених зборів передбачав приєднання та передачу землі, що знаходилась в користуванні КСП. Разом з тим, п. 2 передбачав обов'язкове розпаювання як майна, так і землі в строк до 01 червня 1994 року.

Відповідно до наведених вище норм, на час проведення зборів земля КСП «Восток» вже була об'єктом земельної реформи, а тому члени КСП мали право на отримання відповідного земельної частки, тобто паю.

Таким чином, місцевий суд дійшов висновку, що члени колективного сільськогосподарського підприємства прийняли рішення скористатись правом на земельну частку (пай), оформивши належним чином це право до закінчення реорганізації КСП «Восток». Передача в користування землі підприємству «Харківтрансгаз» не передбачала відмову членів від права на пай, про що свідчить розгляд зборами питання про реорганізацію з метою «сумісного виробництва та реалізації сільгосппродукції».

Всупереч ст. 26 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» та рішенню зборів про паювання землі, розпорядженням представника Президента України в Валківському районі Харківської області від 25 травня 1994 року № 168 КСП «Восток» неправомірно та передчасно виключене з державного реєстру України. Рішення про виключення з державного реєстру підприємств відбулось на підставі листа голови КСП ОСОБА_11., проте даний лист не містить ані вихідного номеру, ані дати його складання.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону «Про колективне сільськогосподарське підприємство» держава гарантує додержання прав і законних інтересів підприємства та його членів.

Той факт, що члени КСП «Восток», у тому числі і позивач, не відмовились від права на земельний пай, підтверджується подальшими діями органів державної влади та місцевого самоврядування.

Зокрема, на виконання нормативних актів про розпаювання землі, рішенням XI сесії XXII скликання Валківської районної ради народних депутатів від 11 липня 1997 року, на виконання рішення уповноважених членів КСП «Восток» від 22 квітня 1994 року, передача земель колишнього КСП повинна бути проведена після паювання.

Крім того, розпорядженням голови Валківської районної адміністрації Харківської області від 21 травня 1996 року № 172, на виконання Указу № 720/95, і затверджені розрахунки вартості земельної частки (паю) агрофірми «Восток», розмір такої частки визначений 7,09 га, а також кількість осіб, які мають право на земельні паї.

Згідно з листом Державного підприємства «Харківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» від 26 червня 2012 року № 70/01-454, в 1996 році інститутом були виготовлені сертифікати на право на земельну частку (пай) на членів КСП «Восток», серед громадян на яких виготовлялись сертифікати, є позивач ОСОБА_8

З пояснень свідка ОСОБА_11., які наявні в матеріалах справи, встановлено, що він працював головою КСП «Восток», а потім керівником агрофірми «Восток» до 2000 року. Як пояснив свідок, сертифікати на право на земельну частку (пай) були дійсно виготовлені згідно із списком осіб, що працювали в колгоспі «Восток» та КСП «Восток». Ці сертифікати він здав в Валківську райдержадміністрацію на вимогу голови районної адміністрації.

Відповідно до акта від 04 квітня 2000 року земельні сертифікати в кількості 570 шт. та заяви власників про передачу земельних паїв в кількості 519 шт., а також книга реєстрації сертифікатів передані начальнику газопромислового управління «Харківгазвидобування» ДК «Укргазвидобування».

Зміст заяв громадян, зазначених в наведеному акті приймання-передачі суду не відомий, і в будь-якому випадку, цей акт свідчить про бажання членів КСП передати паї в користування, а не відмовитись від права на них.

Згідно з відповіддю ДК «Укргазвидобування», сертифікати на земельну частку (пай) членів КСП «Восток» в компанії не зберігаються.

Таким чином, місцевий суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що рішення ХІІ сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області ХХІІІ скликання від 16 січня 2001 року «Про надання землі сільськогосподарського призначення загальною площею 4 126,12 га в постійне користування ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» для сільськогосподарського використання підсобним аграрним підрозділом «Агрофірма «Восток» та рішення ХІІ сесії Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області ХХІІІ скликання від 16 січня 2001 року «Про надання дозволу на виготовлення державного акта на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» в особі газопромислового управління «Харківгазвидобування» площею 4 126,12 га» та державний акт на право постійного користування землею ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» серія НОМЕР_2 від 05 липня 2001 року є неправомірними та підлягають скасуванню.

Безпідставно скасувавши законне й обґрунтоване рішення суду першої інстанції, апеляційний суд припустився помилки у застосуванні процесуального закону, у зв'язку із чим рішення суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню із залишенням в силі рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу представника ОСОБА_8 - ОСОБА_10 - задовольнити.

Рішення Апеляційного суду Харківської області від 27 липня 2016 року скасувати, рішення Валківського районного суду Харківської області від 17 грудня 2014 року залишити в силі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий0Головуючий0 Головуючий

О.О. Дьоміна

Судді:

О.І. Євтушенко Ю.Г. Іваненко О.М. Ситнік О.В. Ступак

Джерело: ЄДРСР 63179678
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку