open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

н\п 2-а/490/534/2016 Справа № 490/7331/16-а

Центральний районний суд м. Миколаєва

__________________________________________________________

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 листопада 2016 р. Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Гуденко О.А.,

при секретарі - Гудковій Є.С. ,

за участю представника відповідача - Пучко І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, Миколаївського міського голови Сєнкевича Олександра Федоровича про визнання нечинним та скасування окремих положень рішення та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

В липні 2016 року позивач звернувся до суду з позовом до Виконавчого комітету Миколаївської міської ради , в якому просив визнати протиправним та нечинним перейменування вулиці Червоних Майовщиків в м. Миколаєві на підставі Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" ; скасувати п. 110 Додатку до Розпорядження Миколаївського міського голови від 19 лютого 2016 року № 28-р "Про перейменування об'єктів топономіки ", який передбачає перейменування вулиці Червоних Майовщиків в м. Миколаєві. Зобов'язати відповідача невідкладно опублікувати резолютивну частину постанови суду на офіційному веб-сайті Миколаївської міської ради, а також усіх засобах масової інформації , в яких з подачі відповідача була розміщена інформація про перейменування вулиці Червоних Майовщиків м. Миколаєві з посиланням на вищевказаний Закон .

Ухвалою суду від 05 жовтня 2016 року за клопотанням позивача в якості співвідповідача по справі залучено Миколаївського міського голову Сєнкевича Олександра Федоровича.

В обгрунтування позову позивач послався на те, що оскаржуваним пунктом розпорядження була перейменована вулиця Червоних Майовщиків, на якій він проживає. Таке розпорядження є протиправним, оскільки прийнято не на підставі і не в межах повноважень відповідача, не у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, порушує особисті конституційні права позивача та завдає йому моральної шкоди. Так, назва цієї вулиці не містить ні символіки комуністичного тоталітарного режиму, ні положень, які є пропагандою цього режиму, а пов'язана з подіями 1898 року за участю миколаївських робітників. В той час як в нормах ЗУ "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" йде мова про тоталітарний режим 1917-1991 років", тож ця назва не має жодного відношення до комуністичної ідеології будь-яких часів.

Оскаржуваним розпорядженням порушені норми ст.ст.1,8,19,148 Конституції України , порушені та обмежені гарантовані йому конституційні права, а саме право позивача на рівність у своїй гідності та правах, право на вільний вибір місця проживання, право на вільний розвиток особистості та позбавив права самостійно розпоряджатися особистим часом , примушуючи звертатися в зв'язку з перейменуванням вулиці до певних державних установ.

Також позивачеві завдано матеріальної шкоди внаслідок необхідності зміни документів.

Завдано позивачеві і моральної шкоди, яка полягає у зневірі в тому, що він є громадянином саме правової держави, в усвідомленні його несправедливої дискримінації за місцем проживання, порушенні звичного способу життя, пов'язаного з протиправною примусовою зміною адреси проживання, душевних стражданнях від розуміння протиправних дій відповідача, в тому числі в зв'язку з тим, що інші вулиці ( наприклад вул. Правди, пр. Героїв Сталінграду - не перейменовані).

Щодо порушення відповідачем Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки " , то позивач виконав попередню систематичну філологічну, історико-політичну, логічну та спеціально-юридичну перевірку назви вулиці Червоних Майовщиків на предмет виявлення підстав для її перейменування відповідно до норм цього закону та Положення про порядок найменування(перейменування) вулиць, провулків , проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, затв. Рішенням ММР від 15.09.2015 року № 49\56, яку у вигляді таблиці додав до позову.

Так, не має жодних підстав для перейменування цієї вулиці на виконання зазначеного Закону України, адже загальновідомими історичним фактом є , що назва цій вулиці була надана в пам'ять про події, що відбувалися в Лісках задовго до 1917 року - саме тут у 1898 році миколаївські робочі вперше святкували 1 травня як день боротьби за свої економічні права.

На скаргу ОСОБА_2 від 29 лютого 2016 року на ім'я міського голови - останньому надали відповідь від 16.05.2016 року за № Б-2026, що свого часу дійсно назва цієї вулиці була надана в пам'ять про події, які відбувалися в Лісках у к.ХІХ - п.ХХ сторіч - саме тут у 1898 році миколаївські робочі вперше святкували 1 травня , як день боротьби за свої економічні права. Проте протягом 1898 -1916 років учасник цих першотравневих сходок не називали себе "червоними" . Таке поняття з'явилося значно пізніше й було спрямоване на віднесення їх учасників виключно до носіїв саме комуністичної ідеології . Крім того, Словник української мови АН УРСр не містить слова "майовщики". До того ж такому рішенню передувало громадське обговорення шляхом електронної консультації і жодного звернення щодо недоцільності перейменування цієї вулиці до виконкому не надходило.

На спростування цих пояснень, ОСОБА_2, зазначає, що відсутність слова в словнику української мови не може слугувати підставою для перейменування вулиці. Як приклад наводить той факт, що слова "тризуб" також не має в зазначеному словнику української мови АН УРСР.

Стосовно того, що слово "червоні" свідчить про віднесення учасників цих сходок виключно до носіїв саме комуністичної ідеології - то позивач вважає, що це дискримінація за коліром шкіри. Адже червоними учасники цих сходок були саме за кольором обличчя, що виникав внаслідок опіків шкіри від травневих сонячних променів, нервового напруження через страх участі у заборонених сходках та вживанням чарки маївської горілки. Адже абсолютна більшість майовщиків ( в тому числі сучасних) , за виключенням хронічно хворих і які використовують спеціальні засоби захисту шкіри , мають червоний колір шкіри, і ніякий інший.

А результати громадського обговорення теж не підстава порушувати норми Конституції та Законів України.

Позивач надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, просив про задоволення адміністративного позову в повному обсязі.

Відповідач Сєнкевич О.Ф. надав письмові заперечення, просив розглядати справу у його відсутність, просив відмовити у задоволенні позову.

Представник відповідача виконкому ММР просила відмовити у задоволенні позову з викладених у письмових запереченнях підстав.

Вивчивши доводи адміністративного позову, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд доходить наступного.

ОСОБА_2 зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 з квітня 1995 року по теперішній час.

Відповідно до ст. 37 ЗУ "Про місцеве самоврядування " , до відання виконавчих органів міських рад належать власні (самоврядні) повноваження щодо підготовки і внесення на розгляд ради питань щодо найменування( перейменування) вулиць, провулків та інших споруд, розташованих на території відповідного населеного пункту.

Відповідно до пп. є) п.4 ст. 1 Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки "

є) назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів, підприємств, установ, організацій, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, працювали в радянських органах державної безпеки, а також назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік та похідні від них, назви, пов'язані з діяльністю комуністичної партії (включаючи партійні з'їзди), річницями Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 року, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім назв, пов'язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури);

Відповідно до п.6) ст. 7 цього Закону , у разі якщо протягом строку, визначеного абзацами першим і другим пункту 6 статті 7 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", сільські, селищні, міські ради або сільські, селищні, міські голови населених пунктів на території відповідної області в установленому Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" порядку не здійснять перейменування районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів чи інших об'єктів топоніміки населених пунктів, назви яких містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму, таке перейменування здійснюється розпорядженням голови відповідної обласної державної адміністрації (або особи, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження). Голова обласної державної адміністрації (або особа, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження) зобов'язаний прийняти таке розпорядження у тримісячний строк, який обчислюється з моменту закінчення строку, визначеного абзацом другим пункту 6 статті 7 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Таке розпорядження приймається з урахуванням вимог, установлених Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", статтею 3 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", пропозицій громадськості, науковців та рекомендацій Українського інституту національної пам'яті.

На виконання вимог вказаного Закону , Розпорядженням Миколаївського міського голови Сєнкевича О.Ф. № 28р від 19 лютого 2016 року "Про перейменування об'єктів топономіки" , на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», з урахуванням вимог ст.3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності (імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», пп. «а», «б» п.3.3 ч.3 Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 15.09.2015 №49/56, враховуючи численні звернення мешканців м. Миколаєва та громадських організацій, результати громадського обговорення, проведеного з 18.12.2015 по 18.02.2016, та громадського опитування, проведеного на офіційному веб-сайті Миколаївської міської ради mkrada.gov.ua з 18.01.2016 по 18.02.2016, керуючись п.п. 19, 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - ухвалено перейменувати назви вулиць , провулків, проспектів, площ, парків, скверів м. Миколаєва відповідно до Додатка - в тому числі п. 110: вул. Червоних Майовщиків на вул. Озерна ( вулиця проходить вздовж парку, де сьогодні знаходиться унікальне в м. Миколаєві озеро, яке позначено на картах ще з 18-го століття).

Стосовно назви вулиці Червоних майовщиків, комісією з найменування ( перейменування) вулиць ... , створеною відповідно до Рішення ММР № 49\56 від 15.09.2015 року "Про порядок найменування(перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва" було запропоновано перейменувати цю вулицю на вулицю Озерна , оскільки , на думку членів комісії , свого часу дійсно назва цієї вулиці була надана в пам'ять про події, які відбувалися в Лісках у к.ХІХ-п.ХХ сторіч - саме тут у 1898 році миколаївські робочі вперше святкували 1 травня , як день боротьби за свої економічні права. Проте протягом 1898 -1916 років учасник цих першотравневих сходок не називали себе "червоними" . Таке поняття з'явилося значно пізніше й було спрямоване на віднесення їх учасників виключно до носіїв саме комуністичної ідеології . Крім того, Словник української мови АН УРСР не містить слова "майовщики".

Прийняттю міським головою відповідного розпорядження про перейменування об'єктів топономіки м. Миколаєва передувало громадське обговорення шляхом електронної консультації з 18.12.2015 року по 18.02.2016 року , долучитися до якого мали можливість у сі мешканці міста.

Як зазначають відповідачі, і таке не спростував позивач, жодного звернення щодо недоцільності перейменування цієї вулиці до виконкому не надходило, а назву "Озерна" підтримала переважна більшість миколаївців.

Таким чином, оспорюване розпорядження прийнято у відповідності до повноважень міського голови та у чіткій відповідності до повноважень, передбачених ЗУ "Про місцеве самоврядування" та в порядку, затвердженому рішенням ММР № 49\56 від 15.09.2015 року "Про порядок найменування(перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва".

Що стосується обгрунтування позовних вимог щодо змістовного обгрунтування оспорюваного перейменування вулиці Червоних Майовщиків, то суд вважає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги та заперечення. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову (ч. 2 ст. 71 КАС України).

Частиною 3 статті 2 КАС України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Так, факт того, що назва вулиці Червоних майовщиків частково була надана в пам'ять про події , які відбувалися в 1898 і надалі роках щодо заборонених сходок миколаївських робітників-суднобудівників в боротьбі за свої права Першого травня - відповідачем не оспорюється. Проте твердження позивача, що додавання до цієї назви "майовщики" прикметника "червоний" відбулося не у зв'язку з встановленням радянської влади та пропаганди комуністичної ідеології (комуністична символіка-червона), а саме через червоний колір обгорілої на сонці шкіри та внаслідок нервових переживань та вживання ними горілки - є лише припущенням. А рішення суду не може грунтуватися на припущеннях.

При цьому суд враховує, що нормами діючого законодавства України не встановлено необхідність внесення змін чи заміни правовстановлюючих документів чи документів, які посвідчують особу, в зв'язку з перейменуванням назви адреси реєстрації, отже твердження ОСОБА_2 про завдання йому матеріальної шкоди є безпідставним.

Отже, позовні вимоги не є обґрунтованими і доведеними належним чином та не підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 171 КАС України, постанова суду у справах щодо оскарження нормативно-правових актів оскаржується у загальному порядку.

Судові витрати сплачені при подачі позову.

Керуючись ст.ст. 11, 14, 100, 159, 160-161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні позову ОСОБА_2 - відмовити.

Апеляційну скаргу може бути подано до Одеського апеляційного адміністративного суду через Центральний районний суд м.Миколаєва протягом десяти днів з дня проголошення постанови.

Суддя О.А. Гуденко

Джерело: ЄДРСР 63177667
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку