open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №303/6589/16-а

2-а/303/347/16

ряд. стат. звіту № 87

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2016 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі : головуючого-судді Монич В. О.

при секретарі Глеба Е.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Мукачево адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Мукачівського об”єднаного управління пенсійного фонду України Закарпатської області про оскарження дій Мукачівського об’єднаного управління пенсійного фонду України Закарпатської області щодо відмови зарахувати до спеціального стажу роботи вчителем та вплатити грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій як працівнику освіти

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області із адміністративним позовом мотивуючи тим, що 30 червня 2015 р. подала до Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області заяву про призначення пенси за вислугу років, як працівнику освіти. Її стаж роботи як працівника освіти становить понад 30 років, а загальний стаж роботи становить понад 40 років. При призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Відповідно пункту 7-1 розділу XV "Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення) пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, з також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Вона має право на отримання грошової допомоги, тому звернулась 07.10.2016 року до Відповідача щодо проведення нарахування та виплатити мені визначену законом грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії. Натомість, відповідач листом від 11 жовтня 2016 року №139-К/09-32 відмовив у цьому. Підставою цьому стало не зарахування до спеціального стажу періоду роботи на посаді методиста по бібліотечним фондам шкільних книжок методичного кабінету відділу народної освіти Мукачівського РДА з 17.02.1987 р. по 01.12.1992 р., оскільки зазначена посада не передбачена Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. № 909. Її спеціальний стаж роботи становить 27 років 10 місяців 5 днів. Відповідач не зарахував до спеціального стажу роботу по сумісництву вчителем математики Кольчинської середньої школи з навантаженням 6 годин за період з 10 листопада 1987 року по 01 грудня 1992 року згідно довідки відділу освіти Державної адміністрації Мукачівського району Закарпатської області N 08-13/67 від 1 липня 2015 р.

Позивач у судове засідання не з’явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити.

Представник відповідача заперечення на позов підтримує повністю, просить його задовольнити.

Вивчивши та перевіривши матеріали справи наявними у ній доказами, суд, приходить до слідуючого висновку.

Судом встановлено, що Мукачівським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Закарпатської області з 05 червня 2015 року позивачу призначено пенсію за віком, обчислення якої проведено відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням загального страхового стажу роботи 38 років 7 місяців 5 днів та заробітної плати, визначеної за 60 календарних місяців роботи починаючи з 01.09.1991 р. по 31.08.1996 р. та за даними персоніфікованого обліку за період з 01.07.2000 р. по 31.05.2015 року. Враховуючи те, що страховий стаж ОСОБА_1 на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.п. «е-ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» є недостатнім, а тому підстав для виплати позивачу грошової допомоги при призначенні пенсії не має (а.с.10).

ОСОБА_1 працювала по сумісництву вчителем математики Кольчинської середньої школи з навантаженням 6 годин, з 10 листопада 1987 року (наказ № 1492 від 02.10.1987 року) (а.с.13.).

Згідно довідки відділу освіти Мукачівської РДА № 01-16/263 від 07 серпня 2015 року, ОСОБА_1 дійсно працювала вчителем математики Кольчинської середньої школи, про що свідчать накази по Мукачівському райвно: 01 грудня 1992 року (наказ № 1176 від 30.11.1992 року) по 26 серпня 2008 року (наказ № 518 від 22.07.2008), що надає їй право на вихід на пенсію за вислугою років, за переліком, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року № 909 із змінами, внесеними від 26.09.2002 року № 1436 а/освіта,б/охорона здоров’я та згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та п. 2 р. ХV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (а.с.14).

Відповідно пункту 7-1 розділу XV "Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення) пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, з також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Згідно пункту «є» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення незалежно від віку за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 року не менше 25 років за Переліком, що затверджено Постановою Кабінету Міністрів України. Відповідно до вимог до даного Закону скористатись пільговим віком на пенсію можуть ті працівники освіти, що мають необхідний стаж роботи на посадах в установах, організаціях, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 «Про Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років». Тобто умовою для зарахування до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію на вислугу років, періодів роботи працівників освіти є наявність факту роботи у ці періоди на відповідних посадах та у закладах, віднесених до Переліку. Ця умова не залежала, а відповідно і не залежить, від обсягу навчального навантаження, а отже, і від розміру заробітної плати та обсягу сплачених страхованих внесків та сумісництва.

Переліком закладів та установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року № 909, передбачено пунктом 3 розділу 1 «Загальноосвітні навчальні заклади, учителі, логопеди, військові загальноосвітні вчителі-логопеди, навчальні заклади, музичні і вчителі-дефектологи, художні школи викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідуючі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи», «Дошкільні навчальні заклади завідуючі, всіх типів вихователі-методисти, вихователі, музичні керівники, вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, практичні психологи.

Позашкільні навчальні заклади директори, їх заступники з навчально - виховної, навчальної, виховної роботи, завідуючі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи».

Педагогічний стаж являє собою сумарну тривалість трудової діяльності працівників в освітніх закладах на посадах, пов’язаних з навчальним процесом.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963 (із змінами) визначено: вчителі, викладачі всіх спеціальностей, асистент вчителя-реабілітолога, старший викладач вищого навчального закладу I і II рівня акредитації, майстер виробничого навчання, старший вихователь, вихователь, соціальний педагог по роботі з дітьми-інвалідами, логопед закладу охорони здоров'я та соціального забезпечення, методист, педагог-організатор, практичний психолог, соціальний педагог, керівник гуртка, секції, студії, інших форм гурткової роботи; концертмейстер, художній керівник, культорганізатор, акомпаніатор, екскурсовод, інструктор з туризму закладів освіти; старший вожатий, вихователь-методист, музичний керівник, інструктор з фізкультури, інструктор з праці, інструктор слухового кабінету, завідуючий психолого-медико-педагогічною консультацією, консультант психолого-медико-педагогічної консультації, старший керівник та керівник туристських груп (походу, екскурсії, експедиції) у позашкільних закладах; старший майстер у професійно-технічному навчальному закладі; помічник директора з режиму, старший черговий з режиму, черговий з режиму у закладах освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги і реабілітації. (Абзац третій розділу "Посади педагогічних працівників" із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №432 від 06.05.2001)

Організаційна структура системи освіти України визначається Законом України «Про освіту» і деталізується у Законах України «Про загальну середню освіту», «Про вищу освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», у відповідних постановах Кабінету Міністрів України та інших нормативних документах.

В організаційній структурі системи освіти можна виділити структури трьох видів: управління освітою; навчальні (навчально-виховні) заклади; наукові та науково-методичні установи.

Відділ освіти районної (міської), районної у містах є структурним підрозділом районної державної адміністрації. Основними функціями відділу освіти є: реалізація державної політики в галузі освіти з урахуванням особливостей соціально-культурного середовища району, створення умов для реалізації права громадян на отримання повної загальної середньої освіти, здійснення управління навчальними закладами, що знаходяться в межах відповідної території і належать до сфери управління державної адміністрації тощо. Структурно до складу будь-якого відділу освіти входять апарат управління, районний (міський) методичний кабінет і централізована бухгалтерія. Деякі відділи освіти мають у своїй структурі та інші структурні одиниці, наприклад, лабораторію комп’ютерних технологій в освіті, центр практичної психології, логопедичний пункт, господарчу групу тощо.

Відповідно методичного кабинету входить до системи (заклад) освіти, відповідно посада методиста відноситься до посад педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників», посада методиста належить до педагогічних працівників.

Оплата праці працівників освіти, у тому числі педагогічних, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102. Пунктом 68 цієї Інструкції встановлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Оплата праці методиста за виконання ним такого виду педагогічної роботи як навчальне навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі на умовах сумісництва, здійснюється в порядку, встановленому п. 68 Інструкції, тобто за тарифікацією. При цьому виконання навчального навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі має здійснюватися поза межами основного робочого часу відповідно до графіку роботи за основним місцем роботи та розкладу уроків у школі.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка, а також інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про оплату праці» працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу з дотриманням норми робочого часу. При цьому, незалежно від того, який розмір заробітної плати та надбавки, доплати працівник одержує за основним місцем роботи, за виконання обов'язків по іншій посаді на умовах сумісництва йому можуть установлюватися надбавки і доплати, передбачені чинним законодавством.

Відповідно до Порядку № 78 особам, які працюють за сумісництвом або на умовах погодинної оплати, до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи за умови, що обсяг виконаної педагогічної роботи протягом навчального року становив не менше 180 год.

Пунктом 10 Положення встановлено, що заробітна плата на всіх місцях роботи враховується при обчисленні середнього заробітку: вчителям та викладачам, які працюють у декількох середніх загальноосвітніх, професійних та інших навчально-освітніх, а також вищих навчальних закладах, прирівняних до них по оплаті праці працівників, а також педагогічним працівникам дошкільних виховним, позашкільних та інших навчально-виховних закладів (як в одному, так і в декількох)».

Згідно п. 4 Порядку №78 працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на цих посадах.

Згідно довідки відділу освіти Державної адміністрації Мукачівського району Закарпатської області № 08-13/67 від 1 липня 2015 р. позивач працювала по сумісництву вчителем математики Кольчинської середньої школи з навантаженням 6 годин.

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників», посада методиста належить до педагогічних працівників.

Норма щодо погодинної оплати педагогічної роботи передбачена п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Цим пунктом установлено, що не вважається сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік. Тобто одним із критеріїв визначення роботи, яка не вважається сумісництвом є те, що педагогічна робота має бути з погодинною оплатою. При цьому керівником необхідно надати дозвіл на виконання методистом педагогічної роботи в основний робочий час поза місцем основної роботи, оскільки згідно з останнім абзацом п.12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, виконання робіт, зазначених у пунктах 2 - 7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.

Методистам, які виконують педагогічну роботу в загальноосвітній школі в основний робочий час в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою, провадиться доплата за перевірку письмових робіт, виплата надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці, виходячи із розміру годинної ставки та обсягу такої педагогічної роботи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» передбачено встановлення 1 вересня 2011 року надбавки в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Тобто у постанові йдеться про виплату надбавки усім педагогічним працівникам, як зазначених у пункті 1 навчальних закладів, так і інших установ і закладів, що свідчить про невичерпний перелік навчальних закладів та установ освіти. Постановою № 373 також передбачено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. До стажу педагогічної роботи зараховується як робота на посаді методиста, так і робота на посаді вчителя. Але при одночасному виконанні педагогічної роботи за цими двома посадами, до педагогічного стажу зараховуються періоди роботи за однією з посад.

Посада методиста належить до педагогічних працівників. Тому оплата педагогічної роботи, виконаної на умовах сумісництва, тобто поза основним робочим часом, здійснюється, в порядку, встановленому для педагогічних працівників, а саме – за тарифікацією. Її розмір залежить від тижневого навчального навантаження, ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за місцем роботи за сумісництвом, та виконання інших видів педагогічної роботи (перевірка письмових робіт, завідування кабінетами тощо).

Згідно записів у трудовій книжці та довідок про підтвердження стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років від 01.07.2015 р. N 08-13/67 та 07.08.2015 р. № 01- 16/263, які видані управлінням освіти, з 10 листопада 1987 р. позивач працювала на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років за вказаним вище Переліком.

Відповідно до п.1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 вказано, що за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Пунктом 20 зазначеного вище Порядку визначено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Таким чином, дії відповідача призвели до необґрунтованого заниження спеціального стажу на 5 років 1 місяць 9 днів та у відмові у виплаті грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій як працівнику освіти.

Частиною 2 статті 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зазначається що, нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Враховуючи вищевказане, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ч.1 ст. 94 КАС України.

Керуючись ст.11, 70, 71, 86, 160-163, 167 КАС України, ст.ст. 19, 22, 24, 46 Конституції України, п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ч. 2 статті 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суд, –

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 — задовольнити повністю.

Визнати дії Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області неправомірними у відмові зарахувати до спеціального стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугою років, період роботи на посаді методиста по бібліотечним фондам шкільних книжок методичного кабінету відділу народної освіти Мукачівського РДА з 17 лютого 1987 р. по 01 грудня 1992 р. та на посаді вчителя математики Кольчинської середньої школи в період з 10 листопада 1987 року по 01 грудня 1992 року;

Зобов'язати Мукачівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області зарахувати до спеціального стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугою років, період роботи на посаді методиста по бібліотечним фондам шкільних книжок методичного кабінету відділу народної освіти Мукачівського РДА з 17 лютого 1987 р. по 01 грудня 1992 р. та на посаді вчителя математики Кольчинської середньої школи в період з 10 листопада 1987 року по 01 грудня 1992 року.

Зобов'язати Мукачівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області виплатити грошову допомогу, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення, як працівнику освіти за вислугу років з 30 червня 2015 року – з дня подання заяви про призначення пенсії.

Стягнути з Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 551 грн. 20 коп. судового збору.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення в Львівський апеляційний адміністративний суд через Мукачівський міськрайонний суд.

Головуючий В.О.Монич

Джерело: ЄДРСР 63036754
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку