open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 565/1488/16-а

Провадження № 2-а/565/101/16

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2016 року 14 год. 40 хв. м.Вараш

Кузнецовський міський суд Рівненської області у складі

головуючого судді Демчини Т.Ю.,

при секретарі судового засідання Ковальчук В.С.,

з участю позивача ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі засідань Кузнецовського міського суду адміністративний позов ОСОБА_1 до Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про зобов'язання призначити пенсію, -

в с т а н о в и в:

До суду звернулась ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області (далі - Володимирецького ОУПФ) з вимогою зобов'язати призначити їй пенсію за віком на пільгових умовах з 01.03.16 р., знизивши пенсійний вік відповідно до вимог ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що з лютого 1986 року вона постійно проживає в м.Вараш (Кузнецовськ) Рівненської області, даний населений пункт відноситься до зони посиленого радіологічного контролю. Увесь час її робоче місце знаходилось в АДРЕСА_1 Вона має право на отримання пенсії із зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державної пенсії, як особа, яка постійно проживала та постійно працювала у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що станом на 01.01.93 р. проживала або працювала у цій зоні не менше 4 років та додатково 1 рік за кожні 3 роки проживання, але не більше 5 років. Відповідач відмовляється призначити їй пенсію на пільгових умовах.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 повністю підтримала вимоги позовної заяви та пояснила, що у неї вистачає документально підтвердженого періоду проживання у зоні посиленого радіологічного контролю. Проте у неї відсутня можливість документально підтвердити ту обставину, що дільниця підприємства, на якому вона працювала - ВАТ «Укренергомеханізація», та її робоче місце знаходились в м.Кузнецовську Рівненської області. З цих підстав Володимирецьке ОУПФ відмовило їй у призначенні пільгової пенсії.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні вимоги позовної заяви підтримав в повному обсязі та з підстав, викладених у позові, просив суд його задовольнити.

Відповідачем до суду подано письмові заперечення проти позову, які обґрунтовуються тим, що з наданих позивачем документів про період роботи на території зони посиленого радіологічного контролю вбачається, що документально підтверджений період роботи є недостатнім для зниження пенсійного віку, оскільки відсутні підтвердження, що ВАТ «Укренергомеханізація» знаходилось в зоні посиленого радіологічного контролю. З цих підстав представник відповідача у запереченнях просить суд відмовити у задоволенні позову.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши та оцінивши інші докази у справі, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову. При цьому суд встановив та врахував наступне.

Позивач ОСОБА_1 має статус особи, постраждалої від наслідків катастрофи на ЧАЕС категорії 4, що підтверджується посвідченням серії В-І № 512591, виданим 05.07.94 р. Рівненською обласною державною адміністрацією.

З довідок ЖЕД-4 № 1484 від 07.07.16 р. та № 1483 від 07.07.16 р. судом встановлено, що ОСОБА_1 з 15.05.87 р. по даний час зареєстрована в АДРЕСА_1

Як вбачається з трудової книжки позивача серії НОМЕР_1 у період з 10 грудня 1984 року по 31 січня 2001 року вона працювала на посаді машиніста підйомника другого, а пізніше - третього розряду Рівненської дільниці управління «Укренергомеханізація» тресту «Енергомеханізація» Міністерства енергетики СРСР, в подальшому перетвореного у дочірнє підприємство «Рівненська дільниця» відкритого акціонерного товариства «Укренергомеханізація».

Свідки ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 в судовому засіданні підтвердили, що безпосереднє робоче місце ОСОБА_1 під час роботи у підприємстві «Укренергомеханізація» постійно знаходилось в АДРЕСА_1

Відповідно до постанови Кабінету міністрів УРСР № 106 від 23.07.91 р., м.Вараш (Кузнецовськ) Рівненської області віднесено до зони посиленого радіологічного контролю.

За таких обставин суд вважає доведеним факт роботи ОСОБА_1 у період з 10 грудня 1984 року по 31 січня 2001 року в м.Вараш (Кузнецовську) Рівненської області, тобто на території зони посиленого радіологічного контролю.

Як вбачається з копії паспорта позивача серії НОМЕР_2, виданого Кузнецовським МВ УМВС України в Рівненській області 10.03.99 р., ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1

Відповідно до ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування": особам, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років - на 2 роки та додатково на 1 рік за 3 роки проживання, роботи, але не більше 5 років.

З аналізу вказаної норми вбачається, що максимальне зниження пенсійного віку для осіб, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю, складає п'ять років.

Відповідно до ст.26 Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" (в редакції Закону від 08.07.2011 р., чинній на момент виникнення спірних правовідносин), особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. Частиною 2 цієї статті передбачено випадки набуття жінками права на пенсію до досягнення віку, встановленого абзацом першим цієї статті.

Зокрема, цією нормою передбачено, що для жінок, які народилися з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року (дата народження ОСОБА_1, зменшена на 5 років), право на пенсію виникає при досягненні 57 років 6 місяців.

Отже, вік, по досягненні якого ОСОБА_1 набуває право на пенсію із зменшенням пенсійного віку, за наявності належним чином підтвердженого пільгового стажу проживання (роботи) визначений час на території радіоактивного забруднення, складає: 57 років 6 місяців - 5 років = 52 роки 6 місяців.

Враховуючи дату народження ОСОБА_1, суд констатує, що 29 серпня 2016 року їй виповнилось 52 роки 6 місяців.

З копії заяви ОСОБА_1 від 30.08.16 р. та відповіді Володимирецького ОУПФ № 1022/М-101 від 13.09.16 р. вбачається та підтверджується поясненнями учасників процесу, що позивач звернулась до відповідача із заявою про призначення пенсії. З даного документу вбачається також, що позивачці відмовлено у призначенні пенсії за віком із зниженням пенсійного віку у зв'язку з відсутністю документів, які б підтверджували факт постійної роботи у зоні посиленого радіологічного контролю до 01.01.93 р. встановленої законодавством тривалості - 4 роки.

При зверненні із заявою про призначення пенсії позивач надала посвідчення особи, потерпілої від наслідків Чорнобильської катастрофи категорії 4, що є достатнім підтвердженням того, що вона протягом не менше 4 років станом на 01.01.93 р. проживала або постійно працювала саме у зоні посиленого радіологічного контролю, а тому відмова відповідача, яка ґрунтується на відсутності документів, які підтверджували відомості про роботу у забрудненій зоні, є неправомірною.

Згідно п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 року №41 "Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам. які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", посвідчення є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користуватися пільгами й компенсаціями, встановленими Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", іншими актами законодавства, у тому числі призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій.

Відповідно до ч. 2 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Виходячи із зазначеного принципу покладення обов'язку доказування, відповідач не довів правомірності своїх дій.

Частиною 1 ст.45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку, зокрема, пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

За таких обставин суд прийшов до висновку про необхідність часткового задоволення позову та зобов'язання відповідача призначити позивачу пенсію з 30 серпня 2016 року - дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, а тому вимога про зобов'язання відповідача призначити пенсію з 01 березня 2016 року є необґрунтованою.

Відповідно до ст.94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.11, 71, 138, 160-163, 167 КАС України, ст.55 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", суд,-

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Зобов'язати Володимирецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком з 30 серпня 2016 року, знизивши їй пенсійний вік відповідно до вимог ст.55 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Стягнути на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят однієї) грн. 20 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного Фонду України в Рівненській області

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження. Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Кузнецовський міський суд Рівненської області, який ухвалив оскаржуване судове рішення, протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 62887611
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку