open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

Іменем України

03 жовтня 2016 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Ткачука О.С.,

суддів : Висоцької В.С.,

УмновоїО.В.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за заявою відкритого акціонерного товариства «Оскольський електрометалургійний комбінат» про визнання та виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню за касаційною скаргою відкритого акціонерного товариства «Оскольський електрометалургійний комбінат» на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2016 року,

в с т а н о в и л а :

У липні 2015 року відкрите акціонерне товариство «Оскольський електрометалургійний комбінат» (далі - ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат») звернулося до суду із указаною заявою, в якій просило визнати та виконати на території України рішення арбітражного суду Белгородської області Російської Федерації від 13 січня 2014 року у справі за позовом ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат» до товариства з обмеженою відповідальністю «Лозівський ковальсько-механічний завод» (далі - ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод») про стягнення неустойки.

Ухвалою Лозівського міськрайонного суду Харківської області 29 грудня 2015 року визнано в Україні рішення арбітражного суду Белгородської області Російської Федерації від 13 січня 2014 року у справі за позовом ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат» до ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» про стягнення неустойки у розмірі 511 251,53 російських рублів, що еквівалентно 3 187 грн. 23 коп. і надано дозвіл на примусове виконання цього рішення на території України.

Ухвалою апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2016 року ухвалу районного суду скасовано. У задоволенні заяви ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат» відмовлено.

У касаційній скарзі ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат» просить скасувати ухвалу апеляційного суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, й залишити ухвалу суду першої інстанції в силі.

Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що ухвала апеляційного суду постановлена з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.

Скасовуючи ухвалу районного суду та відмовляючи у задоволенні заяви ВАТ «Оскольський електрометалургійний комбінат», апеляційний суд, правильно застосувавши положення ст. ст. 394, 396 ЦПК України, ст. 8 Закону України «Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів», на підставі поданих сторонами доказів, які належним чином оцінені (ст. 212 ЦПК України), дійшов до правильного висновку про те, що особа, яка заперечує проти визнання рішення іноземного суду, ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод», довела, що не була належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи.

Доводи касаційної скарги висновків апеляційного суду не спростовують і на законність судового рішення не впливають.

Керуючись ст. ст. 332, 336, п. 1 ч. 1 ст. 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства «Оскольський електрометалургійний комбінат» відхилити.

Ухвалу апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2016 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.С. Ткачук

Судді: В.С. Висоцька

О.В. Умнова

Джерело: ЄДРСР 62055611
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку