open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

10.10.2016

Справа №522/18044/16-к

Провадження №1-кп/522/1136/16

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.10.2016 року Місто Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12016160500001590 від «25» лютого 2016 року, з угодою про примирення від 20.09.2016 року відносно:

ОСОБА_3 , « ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Крупсько, Миколаївського району, Львівської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

потерпілого - ОСОБА_5 ,

захисника - ОСОБА_6 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

суд, -

В С Т А Н О В И В:

Так, наказом директора Приватного вищого навчального закладу «Інститут післядипломної освіти «Одеський морський тренажерний центр» ОСОБА_7 № 16/К від «30» червня 2007 року ОСОБА_3 призначено на посаду керівника відділу професійно технічної освіти ПВНЗ «ІПО «ОМТЦ».

У відповідності до посадової інструкції керівника відділу професійно технічної освіти, затвердженої «10» січня 2008 року директором Приватного вищого навчального закладу «Інститут післядипломної освіти «Одеський морський тренажерний центр» ОСОБА_7 , з якою ОСОБА_3 був ознайомлений, керівник відділу професійно технічної освіти має наступні функції, обов`язки та права:

п.2.1.Прийом документів від слухачів на навчання;

п.2.2.Організація навчально виробничої діяльності курсів;

п.2.3.Проведення навчальних занять в аудиторіях, відповідних санітарно гігієнічним нормам, що забезпечують можливість використання необхідних тренажерів;

п.2.4.Організація і проведення методичної роботи на курсах;

п.3.2.Керівник курсів очолює методичну комісію підготовки за професіями кухар, бортпровідник судновий, офіціант, планує роботу методичної комісії, проводить засідання, контролює роботу викладацького складу;

п.3.3.Керівник курсів допомагає в плануванні і створенні навчальної документації викладацькому складу, майстрам п/о, інструкторам, керівникам практики;

п.3.4.Керівник курсів планує роботу курсів на навчальний рік, подає пропозиції щодо організації, планування і контролю навчально-виробничої діяльності начальнику відділення ПТО;

п.3.7.Керівник курсів бере участь в проведенні випускних іспитах, аналізує результати випускних контрольних робіт, тестування.

На весні 2016 року, більш точної дати та часу в ході проведення досудового розслідування встановити не надалося можливим, у ОСОБА_5 , виник намір працевлаштуватися у якості матроса на морське судно. Поспілкувавшись з друзями, йому повідомили, що для працевлаштування на роботу на морське судно необхідно пройти навчальні курси про, що отримати відповідні, встановленого зразку, документи. З приводу проходження навчання ОСОБА_5 , запропонували звернутися до вищого навчального закладу «Інститут післядипломної освіти «Одеський морський тренажерний центр», що розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Пастера, будинок 18.

Так, у березні 2016 року, більш точної дати та часу в ході проведення досудового розслідування встановити не надалося можливим, ОСОБА_5 , з метою з`ясування умов за яких він може вступити для проходження курсів на посаду матроса, прибув до ПВНЗ «ІПО «ОМТЦ». В бесіді з співробітниками закладу, що здійснюють контрольно пропускний режим в навчальному закладі, ОСОБА_5 , повідомили, що з даного приводу йому необхідно завернутися до керівника відділу професійно технічної освіти ПВНЗ ІПО «ОМТЦ», а саме ОСОБА_3 , робоче місце якого знаходиться у службовому кабінеті №7 навчального закладу.

В цей же день, ОСОБА_5 , прибув до службового кабінету керівника відділу професійно технічної освіти ПВНЗ ІПО «ОМТЦ» - ОСОБА_3 . Під час бесіди ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_3 , що бажає пройти навчальні курси з метою отримання учбового диплома про проходження навчальних курсів у званні рядовий, на посаду з кваліфікацією матрос другого класу.

В ході розмови у ОСОБА_3 виник злочинний намір, спрямований на шахрайське заволодіння грошовими коштами шляхом обману, що належать ОСОБА_5 . У зв`язку з чим повідомив, що якщо ОСОБА_5 , хоче без перешкод отримати свідоцтво фахівця особи рядового складу матрос другого класу, а також посвідчення особи моряка, тоді ОСОБА_5 , повинен надати йому, до початку проходження курсів, грошові кошти у розмірі 1 500 доларів США. У разі ненадання грошових коштів, ОСОБА_5 , документи необхідні для працевлаштування на морське судно не отримає.

При цьому, ОСОБА_3 , усвідомлював, що у нього, як у керівника відділу професійно технічної освіти ПВНЗ «ІПО «ОМТЦ», відсутня можливість прийняття рішення у видачі свідоцтва фахівця особи рядового складу матроса другого класу, а також посвідчення особи моряка, що також підтверджується відповіддю Капітану Порту Одеса Вих. №25А/ДВ 38 489 від «25» серпня 2016 року.

Відповідно до якого порядок видачі особам рядового складу (матроси, мотористи, боцман, обслуговуючий персонал) свідоцтва фахівця (робочого диплому), посвідчення особи моряка регламентується Законодавством України, наказами МІУ та наступними положеннями: наказ МТУ №322 від «27» вересня 1993 року (зі змінами та доповненнями); накази МІУ №811, 812, 813 від «18» жовтня 2013 року; постанова КМУ №441 від «26» червня 2014 року; наказ МІУ №39 від «01» лютого 2016 року.

Так, відповідно до п.8 наказу №322 від «27» вересня 1993 року «Про затвердження Інструкції про порядок видачі, зберігання і знищення посвідчення особи моряка та Переліку морських, річкових портів України, капітани яких мають право видавати посвідчення особи моряка посвідчення особи моряка видаються капітанами морських, річкових портів України за зверненням моряка чи керівників підприємств, установ і організацій, які уклали трудовий договір з моряком.

Відповідно до п.1.4. наказу №812 від «18» жовтня 2013 року «Про затвердження Порядку видачі кваліфікаційних документів особам командного складу суден та суднової команди морських суден» - видача кваліфікаційних документів моряків та підтверджень до них здійснюється капітанами морських портів України (далі капітан порту) після підтвердження кваліфікації.

Так, «27» липня 2016 року, у обідній час, ОСОБА_5 зустрівся з ОСОБА_3 за місцем його роботи, а саме у службовому кабінеті №7 ПВНЗ «ІПО «ОМТЦ», який розташований за адресою: місто Одеса, вулиця Пастера, будинок 18, з приводу отримання пакету документів особи рядового складу матрос другого класу, необхідних для подальшого працевлаштування на морське судно. ОСОБА_3 , переслідуючи корисливі мотиви, маючи намір особистого збагачення, бажаючи довести свої шахрайські наміри до кінця, усвідомлюючи, те, що взятих на себе обов`язків, щодо видачі документів встановленого зразка, необхідних для подальшого працевлаштування на морське судно надати не зможе, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, отримав від ОСОБА_5 грошові кошти 1 500 доларів США; копію паспорта громадянина України виданого на ім`я ОСОБА_5 ; копію картки фізичної особи платника податків виданої на ім`я ОСОБА_5 ; копію атестату про повну загальну середню освіту з додатком виданих на ім`я ОСОБА_5 ; дев`ять фотокарток розміром 3х4 з зображенням ОСОБА_5 ;

Отримавши від ОСОБА_5 , документи та грошові кошти в розмірі 1 500 доларів США, (еквівалентну сумі НБУ на момент вчинення кримінального правопорушення 38 080 гривень) ОСОБА_3 , наміру на виконання покладених на себе обов`язків не мав, чим заподіяв ОСОБА_5 матеріальну шкоду на вказану суму.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

У судовому засіданні була розглянута угода про примирення, укладена 20.09.2016 р. між потерпілим ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у відповідності до вимог ст. 471 КПК України.

Згідно угоди про примирення від 20.09.2016р., укладеної між ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у відповідності до вимог ст. 471 КПК України, обвинувачений в ході досудового розслідування відшкодував завданий матеріальний збиток в повному обсязі, у зв`язку з чим у потерпілого відсутні претензії матеріального характеру до обвинуваченого.

Одночасно, сторони угоди про примирення погодилися на призначення покарання ОСОБА_3 за скоєння ним злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України у вигляді штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян у сумі 850 грн. в дохід держави. В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про примирення, передбачені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України визнав та зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про примирення, визначені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосований в результаті затвердження угоди про примирення та наполягає на затвердженні даної угоди.

Потерпілий пояснив, що йому зрозумілі наслідки затвердження угоди про примирення, визначені ст. 473 КПК України, та просив затвердити зазначену угоду.

Прокурор не заперечував проти затвердження угоди про примирення від 20.09.2016р., укладену між обвинуваченим та потерпілим.

Суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши пояснення обвинуваченого, потерпілого, думку прокурора, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та обвинуваченим. Згідно ст. 469 КПК України, угода про примирення між потерпілим та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п.п.1-4 ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 1 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Також судом з`ясовано, що потерпілий цілком розуміє наслідки затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України.

Дослідивши угоду про примирення та переконавшись, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого та потерпілого, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, з`ясувавши у обвинуваченого та потерпілого, чи цілком вони розуміють наслідки затвердження угоди, роз`яснивши обвинуваченому його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим та потерпілим змісту та наслідків затвердження угоди, а також перевіривши її відповідність вимогам КПК України, заслухавши доводи учасників судового засідання та роз`яснивши їм обмеження права щодо оскарження вироку, передбачені ст.473 КПК України, суд вважає, що угода про примирення укладена між обвинуваченим та потерпілим, відповідає вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, сторони примирились добровільно.

Узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

Також суд враховує обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 згідно ст.66 КК України, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування шкоди, те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, позитивно характеризується за місцем роботи.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 судом не встановлено.

Міра запобіжного заходу ОСОБА_3 по даному кримінальному провадженню не обиралася.

Питання про речові докази вирішуються судом відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Відшкодування судових витрат в повному обсязі покласти на обвинуваченого.

Керуючись ст. ст. 100, 109, 124, 174, 291, 293, 314, 373, 374, 395, 468, 469, 471, 473- 476 КПК України, суд,-

З А С У Д И В:

Угоду про примирення від 20.09.2016 року укладену між обвинуваченим ОСОБА_3 та потерпілим ОСОБА_5 - затвердити.

ОСОБА_3 , « ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, та призначити йому покарання у вигляді штрафу у дохід держави у розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень у дохід держави.

Судові витрати у розмірі 3523 (три тисячі п`ятсот двадцять три) гривень 20 коп. згідно ст. 124 КПК України стягнути з обвинуваченого ОСОБА_3 в дохід держави.

Скасувати арешт з грошових коштів та документів, на які було накладено арешт відповідно до ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_8 від 05.08.2016 року, а саме: грошові кошти у розмірі 1, 500 (одна тисяча п`ятсот) доларів США наступними купюрами: купюра номіналом 100 доларів США КВ 60411870 R; купюра номіналом 100 доларів США FL 77915814 C; купюра номіналом 100 доларів США FF 31110849 А; купюра номіналом 100 доларів США КL 79009937 В; купюра номіналом 100 доларів США FF 92822026 C; купюра номіналом 100 доларів США НА 71479429 А; купюра номіналом 100 доларів США DВ 17356481 В; купюра номіналом 100 доларів США АG 13854380 А; купюра номіналом 100 доларів США АВ 79569070 W; купюра номіналом 100 доларів США КВ 22845242 D; купюра номіналом 100 доларів США КВ 64919544 Н; купюра номіналом 100 доларів США КL 32247024 D; купюра номіналом 100 доларів США КF 35906294 С; купюра номіналом 100 доларів США СG 06311479 А; купюра номіналом 100 доларів США МС 09591561 А; купюра номіналом 100 доларів США JG 09591641 А; купюра номіналом 100 доларів США JG 09591639 А; а також 3 копії паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_5 ; 1 копія картки фізичної особи - платника податків на ім`я ОСОБА_5 ; 1 копія атестату про повну загальну середню освіту з додатком на ім`я ОСОБА_5 ; 9 фотокарток із зображенням ОСОБА_5 ; ціни на курси з «11» червня 2015 року, затверджені директором приватного вищого навчального закладу «Інститут післядипломної освіти «Одеський морський тренажерний цент» ОСОБА_7 .

Речові докази: грошові кошти у розмірі 1, 500 (одна тисяча п`ятсот) доларів США наступними купюрами: купюра номіналом 100 доларів США КВ 60411870 R; купюра номіналом 100 доларів США FL 77915814 C; купюра номіналом 100 доларів США FF 31110849 А; купюра номіналом 100 доларів США КL 79009937 В; купюра номіналом 100 доларів США FF 92822026 C; купюра номіналом 100 доларів США НА 71479429 А; купюра номіналом 100 доларів США DВ 17356481 В; купюра номіналом 100 доларів США АG 13854380 А; купюра номіналом 100 доларів США АВ 79569070 W; купюра номіналом 100 доларів США КВ 22845242 D; купюра номіналом 100 доларів США КВ 64919544 Н; купюра номіналом 100 доларів США КL 32247024 D; купюра номіналом 100 доларів США КF 35906294 С; купюра номіналом 100 доларів США СG 06311479 А; купюра номіналом 100 доларів США МС 09591561 А; купюра номіналом 100 доларів США JG 09591641 А; купюра номіналом 100 доларів США JG 09591639 А; а також 3 копії паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_5 ; 1 копія картки фізичної особи - платника податків на ім`я ОСОБА_5 ; 1 копія атестату про повну загальну середню освіту з додатком на ім`я ОСОБА_5 ; 9 фотокарток із зображенням ОСОБА_5 ; ціни на курси з «11» червня 2015 року, затверджені директором приватного вищого навчального закладу «Інститут післядипломної освіти «Одеський морський тренажерний цент» ОСОБА_7 - після вступу вироку в законну силу повернути за належністю потерпілому ОСОБА_5 .

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Одеської області шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, захиснику, потерпілому та прокурору.

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 61897903
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку