open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/16970/16-к

Номер провадження:1-м/521/101/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 жовтня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Одеської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_4 , затриманого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційного арешту) у відношенні: ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Республіки Молдова, молдованина, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , зі слів раніше на території України не судимого, який розшукується компетентними органами Італійської Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 110, 605, 61, 81, 112, 628 (розбій з обтяжуючими обставинами відносно творів мистецтва, викрадення людини) КК Італії.

В С Т А Н О В И В:

Органом досудового слідства встановлено, що військовослужбовцями прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , 29.08.2016 року о 09гордині 00 хвилин ОСОБА_9 , на пропускному пункті, в порядку ст. ст. 208, 582 КПК України, затримано громадянина Республіки Молдова ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 , який розшукується компетентними органами Італійської Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 110, 605, 61, 81, 112, 628 (розбій з обтяжуючими обставинами відносно творів мистецтва, викрадення людини) КК Італії.

Також встановлено,щогромадянським судом м. Верони 12.04.2016 року виданий ордер на арешт ОСОБА_10 .

Ухвалою слідчого судді Білгород-Дністровського районного суду Одеської області від 31.08.2016 року, у відношенні ОСОБА_7 застосований тимчасовий арешт строком на 14 днів, тобто до 09 годині 00 хвилин.

Дали, ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 09.09.2016 року у відношенні ОСОБА_5 застосовано тимчасовий арешт строком на 26 днів, починаючи з 11.09.2016 року.

До Генеральної прокуратури України з Міністерства юстиції Італійської Республіки 03.10.2016 надійшов запит про видачу ОСОБА_5 ,(закордоний паспорт Республіки Молдова серії НОМЕР_1 виданим 15.06.2009 року у м. Кишинів Республіки Молдова.

На теперішній час відносно затриманого, прокуратурою проводиться екстрадиційна перевірка в порядку ст. 587 КПК України.

У своєму клопотанні прокурор просить застосувати до ОСОБА_11 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний арешт), мотивуючи клопотання тим, що він скоїв злочин на території іншої держави і підлягає екстрадиції.

Захисник у судовому засіданні заперечив проти задоволення вказаного клопотання, просив суд обрати своєму підзахисному міру запобідного засоду не пов`язану з триманням під вартою, а саме: домашній арешт.

Затриманий підтримав думку свого захисника, однак, не надав адреси, за яким можливе застосування домашнього арешту.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання, за зазначеними підставами.

Вивчивши матеріали клопотання, вислухавши думку прокурора, захисника та затриманого, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчий суддя при винесенні ухвали враховує положення ч. 2 ст. 29 Конституції України, згідно з якою, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою не інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Частиною 1 статті 61 Конвенції «Про правову допомогу і правові відношення в цивільних, сімейних і кримінальних справах» /м. Мінськ, Республіка Білорусь, 22.01.1993 року/ передбачається, що особа яка потребує видачі, за клопотанням може бути взята під варту і до отримання вимоги про видачу.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 541 КПК України, екстрадиційний арешт це застосування запобіжного заходу у вигляді тримання особи під вартою з метою забезпечення її видачі (екстрадиції).

Частиною 1 статті 584 КПК України, передбачається, що після надходження запиту компетентного органу іноземної держави про видачу особи за дорученням або зверненням центрального органу України прокурор звертається з клопотанням про її екстрадиційний арешт до слідчого судді за місцем тримання особи під вартою.

З матеріалів наданих судді для розгляду вбачається, що ОСОБА_9 розшукується правоохоронними органами Італійської Республики за скоєння злочинівв, оскільки у розпорядженні прокуратури є дані, які свідчать про наявність ознак, вчиненого злочину саме їм.

Суддею також встановлено, що матеріали екстрадиційного арешту містять усі необхідні документи, для задоволення вказаної подання, а саме: клопотання про видачу або перевозку особи, яка знаходиться в розшуку для притягнення до кримінальної відповідальності; документи, що засвідчують особу затриманого та ін. документи.

При застосуванні екстрадиційного арешту, суддя не досліджує питання про винуватість та не перевіряє законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави у справі стосовно ОСОБА_9 .

Згідно ч. ч. 10, 11 ст. 584 КПК України, екстрадиційний арешт застосовується до вирішення питання про видачу особи (екстрадицію) та її фактичної передачі, але не може тривати більше дванадцяти місяців. У межах цього терміну слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого особа перебуває під вартою, за клопотанням прокурора не рідше одного разу на два місяці перевіряє наявність підстав для подальшого тримання особи під вартою або її звільнення.

Вказані вимоги Закону, дають судді підстави для застосування екстрадиційного арешту без відповідно строку, оскільки прокурор зобов`язаний не рідше одного разу на два місяці звернутись до суду з відповідним поданням щодо наявності підстав для подальшого тримання особи під вартою. Окрім того, сама затримана особа має право звернутись з відповідною скаргою не частіше одного разу на місяць з тих самих підстав.

Враховуючи викладені вимоги закону, з урахуванням викладених обставин суддя обґрунтовано вважає, що є всі об`єктивні підстави для застосування екстрадиційного арешту до ОСОБА_5 до вирішення питання про видачу особи(екстрадиції) і його фактичну передачу компетентним органам Італійської Республіки.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 16 Європейської Конвенції «Про видачу правопорушників» від 13.12.1957 року, а також ст. ст. 541, 584 КПК України, Слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційного арешту) у відношенні: ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Застосувати екстрадиційний арешт відносно ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 , до вирішення питання про видачу особи (екстрадицію) та його фактичної передачі компетентним органам Італійської Республіки.

Конвоювати та тримати ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСІ УДДВП в Одеській області.

Виконання ухвали доручити співробітникам ОСІ.

Копію ухвали направити в Одеський слідчий ізолятор.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку особою, щодо якої застосовано екстрадиційний арешт, її захисником чи законним представником, прокурором.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 61840624
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку