open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 740/3584/16-к

Провадження № 1-кс/740/517/16

УХВАЛА

про накладення арешту на майно

04 жовтня 2016 року м.Ніжин

Слідчий суддя Ніжинського міськрайонного суду

Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого Ніжинського

ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , заявлене у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016270180001591 від 03 жовтня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст. 358 КК України, про арешт майна,

В С Т А Н О В И Л А:

04 жовтня 2016 року слідчий Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт автомобіля марки «Камаз 55111», державний номерний знак НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1989 року випуску, тип САМОСКИД-с, шасі № НОМЕР_2 , об`єм двигуна 10850 см3, що на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 від 20.06.2008 належить ОСОБА_5 , мешканцю АДРЕСА_1 ; вугілля згідно накладної у кількості 8,7 тонн, яке перебуває на автомобілі «Камаз 55111»;

причеп марки «ГКБ-817», реєстраційний номер НОМЕР_4 , державний номерний знак заводський № НОМЕР_5 , що на підставі свідоцтва про реєстрацію машини серії НОМЕР_6 належить ОСОБА_6 , мешканцю АДРЕСА_2 ; вугілля у кількості 4,8 тонн відповідно до накладної, яке знаходиться на причепі « ГКБ-817»; накладну № 2 від 03.10.2016 про відпуск вугілля ПП «ВАГРА» Менській РДА, - з метою збереження речових доказів.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що 03.10.2016 до Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області від старшого інспектора Ніжинського ВП ОСОБА_7 надійшов рапорт про те, що ним був зупинений автомобіль «КАМАЗ 55-111» , номерний знак НОМЕР_1 , з причепом ГКБ-817, номерний знак НОМЕР_4 , під керуванням ОСОБА_8 . Автомобіль був завантажений вугіллям, документи на яке, а саме: накладна №2 від 03.10.2016 викликала сумнів у її дійсності.

Відомості за даним фактом були внесені до ЄРДР за № 12016270180001591 за ч 4 ст.358 КК України.

В ході огляду місця події встановлено, що автомобіль марки «Камаз 55111 з вугіллям у кількості 8,7 т онн разом з причепом марки «ГКБ-817» з вугіллям у кількості згідно накладної 4,8 тонни було вилучено та поміщено на зберігання за адресою: м. Ніжин, вул. Корчагіна, 4.

Вилучено також в ході огляду місця події свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на автомобіль марки «Камаз 55111» НОМЕР_3 від 20.06.2008, що належить ОСОБА_5 , мешканцю АДРЕСА_1 , свідоцтво про реєстрацію машини ( причеп) серії НОМЕР_6 , видане на ОСОБА_6 , мешканця АДРЕСА_2 , накладну № 2 від 03.10.2016 про відпуск ПП «ВАГРА» Менській РДА вугілля ГЖ 13-100 загальною вагою 13,5 тонн, які долучено до матеріалів кримінального провадження.

Оскільки є обґрунтовані підстави вважати, що накладна №2 від 03.10.2016 може містити недостовірні відомості про походження та якість вугілля ( вагою відповідно до накладної 8,7 т та 4,8 т), отримувача вугілля, а водієм транспортного засобу використовувались тимчасово вилучені автомобіль «КАМАЗ 55111», номерний знак НОМЕР_1 , причеп «ГКБ-817», реєстраційний номер НОМЕР_4 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , зареєстрованого 20.06.2008 за ОСОБА_5 , та свідоцтво про реєстрацію машини (причепу), серії НОМЕР_6 ,виданого на ОСОБА_6 , тому зазначені предмети є речовими доказами та знаряддями вчинення злочину та можуть бути використані як докази фактів і обставин, що мають бути встановлені під час кримінального провадження.

Постановами про визнання речових доказів від 03.10.2016 вищевказані предмети визнані речовими доказами.

В ході опитування водія, який перебував за кермом автомобіля марки «Камаз55111» ОСОБА_8 останній відмовився надавати будь-які показання на основі статті 63 Контитуції України.

Відповідно до вимог п. 1 постанови Кабінету Міністрів № 207 від 25.02.2009 « Про затвердження переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні», передбачено наявність наступних документів під час перевезення вантажів :

Для водія юридичної особи або фізичної особи-підприємця,

що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах:

-фотокопія ліцензії, засвідчена автомобільним перевізником,

або ліцензійна картка;

-товарно-транспортна накладна;

-посвідчення на право керування транспортним засобом

відповідної категорії;

-реєстраційний документ на транспортний засіб або інший

засвідчений в установленому порядку документ, що підтверджує право

керування, користування чи розпорядження транспортним засобом;

-талон про проходження державного технічного огляду;

-поліс (сертифікат) обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних

засобів.

Однак, надана водієм копія накладної №2 від 03.10.2016 не є підставою для перевезення вугілля та дає підстави вважати щодо можливого підроблення вказаного документу, у тому числі у зв`язку з відмовою водія вантажівки ОСОБА_8 видати документи під час огляду місця події на правомірність походження вантажу - вугілля.

Враховуючи вищевикладене, а саме: невстановлення походження вугілля, його якості та непідтвердження місця його транспортування автомобілем марки «Камаз 55111» разом з причепом марки «ГКБ-817», реєстраційний номер НОМЕР_4 , заводський № НОМЕР_5 , який згідно свідоцтва про реєстрацію машини серії НОМЕР_6 належить ОСОБА_6 , може мати значення як речовий доказ по даному кримінальному провадженню, і містять на собі сліди кримінального правопорушення, а тому для встановлення обставин кримінального правопорушення, проведення експертних досліджень, забезпечення зберігання речових доказів необхідно накласти арешт з метою тимчасового позбавлення користування власників вищезазначеного автомобіля та вугілля.

Відповідно до ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування, встановлене цим кодексом порядку позбавлення за ухвалою слідчого судді або права на відчуження, розпоряджання або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Завдання арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Разом з тим, незастосування заборони розпоряджатися вказаним майном може призвести до зникнення, втрати або пошкодження майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Відповідно до ч.5 ст.171 КПК клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримала клопотання за викладених в ньому обставин.

Згідно з ч.1ст.107 КПК Українифіксуванняція під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалося. Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

В п.1 частини другої, частині третій статті 170 КПК зазначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. Арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Стаття 98 КПК України визначає речові докази як матеріальні об*єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно з ч.4ст.173 КПК Україниу разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

В судовому засіданні встановлено, що постановами слідчого від 03.10.2016 року причеп марки «ГКБ-817» реєстраційний номер НОМЕР_7 , що належить ОСОБА_6 ,свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 від 20.06.2008 року, виданого на ОСОБА_5 , свідоцтво про реєстрацію машини серії НОМЕР_6 , видане на ОСОБА_6 , накладну № 2 від 03.10.2016 про відпуск вугілля ПП «ВАГРА» Менській РДА, визнані речовими доказами.

Враховуючи те, що вищевказаний автомобіль марки «Камаз 55111» СВ з причепом марки «ГКБ-817» може на собі зберігати сліди злочину, які мають доказове значення та для дослідження яких необхідне проведення ряд експертиз із зазначеним транспортним засобом, з метою запобігання можливості їх приховування (переміщення до іншого регіону країни), пошкодження, псування, знищення, перетворення (ремонту), відчуження, необхідно накласти арешт на майно.

Керуючись ст.ст.107,170-173,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Накласти арешт на:

автомобіль марки «Камаз 55111», державний номерний знак НОМЕР_1 , зеленого кольору, 1989 року випуску,тип САМОСКИД-с, шасі № НОМЕР_2 , об`єм двигуна 10850 см3, що на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , зареєстрованого 20.06.2008, належить ОСОБА_5 , мешканцю АДРЕСА_1 ;

причеп марки «ГКБ-817», реєстраційний номер НОМЕР_4 , державний номерний знак заводський № НОМЕР_5 ,що на підставі свідоцтва про реєстрацію машини серії НОМЕР_6 належить ОСОБА_6 , мешканцю АДРЕСА_2 ;

свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , зареєстрованого 20.06.2008 року, виданого на ОСОБА_5 , мешканця АДРЕСА_1 ;

свідоцтво про реєстрацію машини серії НОМЕР_6 , виданого на ОСОБА_6 , мешканця АДРЕСА_2 ;

накладну № 2 від 03.10.2016 про відпуск вугілля ПП «ВАГРА» Менській РДА;

вугілля у кількості 4,8 тонн відповідно до накладної, яке знаходиться на причепі « ГКБ-817», та на вугілля у кількості 8,7 тонн, яке перебуває на автомобілі «Камаз 55111», державний номерний знак НОМЕР_1 , які вилучено та поміщено на зберігання за адресою: м. Ніжин, вул. Корчагіна, 4.

Виконання ухвали про арешт майна покласти на слідчого Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області Старовойт Ірину В*ячеславівну (м. Ніжин вул. Московська, 22 ).

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Чернігівської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Ніжинського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 61762581
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку