open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 714/684/16-а

У Х В А Л А

про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи

та зупинення провадження у справі

"29" вересня 2016 р. м.Герца

Герцаївський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого-судді Костишин Н.Я.

секретар Конецька Д.Г.

за участі: представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м.Герца адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Герцаївського районного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_2 до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

В судовому засіданні ОСОБА_1, який діє в інтересах позивача ОСОБА_2, заявив клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у даній справі.

На обґрунтування клопотання посилається на те, що постановою головного інспектора Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області від 16.10.2015 року ОСОБА_2 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.5 ст.96 КУпАП (за здійснення будівництва гаражу без повідомлення про початок виконання будівельних робіт), в той час як останній є інвалідом 2 групи (психічне захворювання), що підтверджується довідкою Психіатричної МСЕК за №224357 від 11.01.1999 року.

Враховуючи наведене, з метою повного та всебічного з'ясування всіх обставин по справі, просить про призначення експертизи з метою надання відповідей на питання з приводу психічного стану позивача – ОСОБА_2 на час проведення останнім будівельних робіт, а саме:

-Чи хворіє на будь-які психічні захворювання ОСОБА_2?

-Якщо хворіє то встановити з якого часу, який діагноз захворювання?

-Чи може усвідомлювати, сприймати свої дії під час щоденних соціально-побутових умов ОСОБА_2?

-Чи міг (може) ОСОБА_2 усвідомлювати свої дії або керувати в серпні-жовтні 2015 року під час проведення будівництва гаражу на подвір’ї свого будинку та реагувати на зауваження сусідів та інших осіб внаслідок психічної хвороби, тимчасового розладу душевної діяльності?

-Чи міг (може) здійснювати будь-які дії ОСОБА_2 під впливом сторонніх осіб в силу свого психічного захворювання?

-Чи міг (може) ОСОБА_2 мати постійний розлад свого психічного стану або тимчасово.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився.

Розглянувши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1, 2 ст.81 КАС України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначаються судом. Суд повинен вмотивувати відхилення питань осіб, які беруть участь у справі.

Статтею ст.71 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» та ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом, для вирішення питань, що потребують спеціальних знань в сфері судової психіатрії.

Пунктом 1 та 5 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.10.2001 р. №397, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.09.2002р. за №219/6507 передбачено, що судово-психіатрична експертиза призначається органами досудового слідства та суду і проводиться за їх відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи. Судово-психіатрична експертиза може проводитись, в тому числі амбулаторно.

Статтею 20 КУпАП визначено, що не підлягає адміністративній відповідальності особа, яка під час вчинення протиправної дії чи бездіяльності була в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії або керувати ними внаслідок хронічної душевної хвороби, тимчасового розладу душевної діяльності, слабоумства чи іншого хворобливого стану.

Оскільки для з'ясування обставин, що мають значення по справі, а саме з'ясування психічного стану ОСОБА_2 необхідні спеціальні знання у сфері судової психіатрії, суд приходить до висновку про необхідність призначення у даній справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Разом з тим, деякі питання, поставлені представником ОСОБА_1, зокрема щодо встановлення часу з якого ОСОБА_2 хворіє на психічне захворювання, щодо усвідомлення, сприйняття останнім в силу свого психічного захворювання своїх дії під час щоденних соціально-побутових умов, реагування на зауваження сусідів, інших осіб та здійснення будь-яких дій під впливом сторонніх осіб, не підлягають вирішенню, оскільки відповіді на такі питання не стосуються суті спору. А тому суд вважає за необхідне поставити перед експертами лише такі питаннями:

-Чи страждає ОСОБА_2, яким-небудь психічним захворюванням?

-Якщо страждає, то чи міг він, у зв'язку з цим захворюванням, усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними в серпні-жовтні 2015 року під час проведення будівництва гаражу на подвір’ї свого господарства, а також усвідомлювати фактичне значення своїх дій та їх наслідків?

Відповідно до п.3 ч.2 ст.156 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи, - до одержання її результатів.

У зв'язку з призначенням судової експертизи, суд вважає можливим провадження по вказаній справі зупинити до одержання результатів експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.81, ч.1 ст.92, п.3 ч.2 ст.156 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити частково.

Призначити в адміністративній справі №2-а/714/13/16/714/684/16-а за позовом ОСОБА_2 до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, амбулаторну судову-психіатричну експертизу.

Проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Чернівецької обласної психіатричної лікарні (м.Чернівці, вул.Мусоргського,2).

Попередити судово-медичних експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.384 та ст.385 Кримінального кодексу України за завідомо неправдивий висновок експерта та за відмову без поважних причин від покладених на нього обов'язків.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

-Чи страждає ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканець с.Остриця, вул.І.Франка, 1, Герцаївського району Чернівецької області яким-небудь психічним захворюванням?

-Якщо страждає, то чи міг він, у зв'язку з цим захворюванням, усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними в серпні-жовтні 2015 року під час проведення будівництва гаражу на подвір’ї свого господарства, а також усвідомлювати фактичне значення своїх дій та їх наслідків?

На дослідження експертам направити адміністративну справу №2-а/714/13/16/714/684/16-а.

Доручити ОСОБА_3 та ОСОБА_1 забезпечити доставку підекспертного ОСОБА_2 в Чернівецьку обласну психіатричну лікарню для проходження амбулаторної судово-психіатричної експертизи на 19 жовтня 2016 року.

Зупинити провадження в адміністративній справі до одержання висновку експерта.

Ухвала в частині зупинення провадження відповідно до ч.1 та 3 ст.254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з моменту проголошення ухвали. У разі постановлення ухвали згідно ч.3 ст.160 КАС України, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала в частині призначення судової експертизи оскарженню не підлягає.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 61756349
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку