open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Справа № 399/1000/14-ц

Провадження № 1-кс/399/44/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.09.2014 року Слідчий суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , першого заступника начальника Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_3 , розглянувши скаргу Публічного акціонерного товариства «Комерційний Банк «Надра» на бездіяльність посадових осіб Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області, -

ВСТАНОВИВ :

Представник Публічного акціонерного товариства «Комерційний Банк «Надра» звернувся до Онуфріївського районного суду зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області в якій просив визнати протиправною бездіяльність співробітників Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області щодо невнесення даних про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі заяви ПАТ «КБ «Надра від 13.05.2014 року про вчинення кримінального правопорушення директором ПП «Компанія Агроком» ОСОБА_4 , зобов`язати начальника Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі заяви ПАТ «КБ «Надра від 13.05.2014 року про вчинення кримінального правопорушення директором ПП «Компанія Агроком» ОСОБА_4 та зобов`язати належним чином розглянути повідомлення про кримінальне правопорушення за заявою ПАТ КБ «Надра» та прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства України.

В обґрунтування скарги вказує, що 13 травня 2014 року Банк звернувся до Києво-Святошинського РВ ГУ МВС України в Київській області з повідомленням про кримінальне правопорушення, яке згодом було направлено до Онуфріївського РВ УМВС Украни в Кіровоградській області для подальшого розгляду.

3 липня 2014 року з Онуфріївського райвідділу на адресу банку прийшов висновок про результати проведеної перевірки. Не погодившись з висновком банк звернувся зі скаргою до прокуратури Кіровоградської області, яка була скерована до прокуратури Онуфріївського району.

22 серпня 2014 року на адресу банку надійшло повідомлення Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області від 07.08.2014 року яким повідомлено про проведену перевірку вказаних у зверненні Банку фактів, за результатами якої, співробітниками правоохоронного органу складу злочину не встановили.

Враховуючи, що Банк повторно звернувся до Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області з проханням проведення слідчих дій направлених на встановлення складу злочину, а останній навіть не проводить реєстрацію звернення відповідно до вимог кримінального законодавства України та цілеспрямовано порушує приписи статті 214 КПК України.

В судове засідання представник скаржника не викликався, оскільки скаргу просив розглядати без його участі.

Перший заступника начальника Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_3 в судовому засіданні зазначив, що викладені в скарзі представником скаржника факти є необґрунтованими. В заявах про вчинення кримінального правопорушення, які надійшли до Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області та в матеріалах їх перевірок не містяться достатньо ознак наявності в діях посадових осіб ПП «Компанія Агроком» кримінального правопорушення. Самим же представником банку при направленні заяви про кримінальне правопорушення не було додано копії договорів про надання кредитної лінії та акту перевірок наявності стану та умов зберігання заставного майна, а інформації в заявах ПАТ КБ «Надра було замало даних про вчинене кримінальне правопорушення для внесення відомостей до ЄРДР. Отримати додаткові відомості від представників ПП «Компанія Агроком » не виявилось можливим так як вказане підприємство припинило своє існування, а встановити місцезнаходження колишнього директора не вдалось.

Вислухавши пояснення представника Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області, вивчивши матеріали скарги, висновки про звернення директора департаменту банківської безпеки ОСОБА_5 щодо можливих неправомірних дій з боку директора ПП «Компанія Агроком» ОСОБА_4 , суд вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Положеннями ст.303 КПК України встановлено певний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження. Так, у порядку ст.303 КПК України може бути оскаржена бездіяльність органів досудового розслідування стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст.307 КПК України, за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Відповідно до ч.2 ст.9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Початок досудового розслідування - внесення відомостей отриманих в результаті подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення слідчим, прокурором обставин, що свідчать про його вчинення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, визначається ст. 214КПК, а також відповідно до ч. 2 цієї статті здійснюється у порядку встановленому Положенням «Про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань» затвердженого Наказом Генерального прокурора України від 17 серпня 2012 року № 69 та розробленою на його основі Інструкцією «Про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події» затвердженої наказом МВС України від 19 листопада 2012 року № 1050.

Згідно ст. 39 КПК України, керівник органу досудового розслідування організовує досудове розслідування, визначає слідчого який здійснюватиме досудове розслідування.

Згідно положень ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Заявник звернувся до Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області у порядку КПК України та повідомив про скоєний злочин, однак у порушення вимог ч.1 ст.214 КПК України такі дані до реєстру не внесено, у зв`язку з чим слідчий суддя вважає скаргу обгрунтованою, тому вона підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 9, 303- 307 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Публічного акціонерного товариства «Комерційний Банк «Надра» на бездіяльність посадових осіб Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність співробітників Онуфріївського РВ УМВС України в Кіровоградській області щодо невнесення даних про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі заяви ПАТ «КБ «Надра від 13.05.2014 року про вчинення кримінального правопорушення директором ПП «Компанія Агроком»» ОСОБА_4 ,

Зобов`язати Онуфріївський РВ УМВС України в Кіровоградській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі заяви ПАТ «КБ «Надра від 13.05.2014 року про вчинення кримінального правопорушення директором ПП «Компанія Агроком»» ОСОБА_4 .

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 61719788
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку