open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 439/950/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2016 р. м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галина" про визнання недійсним рішення загальних зборів ОСББ "Галина" від 17.06.2016р.,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 подала в суд позовну заяву до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галина" у якій просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів членів ОСББ «Галина» від 17.06.2016р. в частині №2 порядку денного по розгляду заяви ОСОБА_2 про переобладнання квартири АДРЕСА_1 на продовольчий магазин і виданою на підставі цього довідки від 18.07.2016р. № 19 та судові витрати.

В позовній заяві позивач свої позовні вимоги мотивує тим, що від голови правління Заболотного М.А. 07 липня 2016 нею була отримана виписка з протоколу №1 про те, що 17 червня 2016року, відбулись загальні збори ОСББ "Галина" та видана на підставі цього довідка від 18.07.2016р. №19. Як вбачається з протоколу загальних зборів на зборах присутні 27 членів ОСББ "Галина". Головою зборів обрано Крижанівську І.С. та секретарем зборів Шпак О.Г. На порядку денному: Технічний стан комунікаційних мереж які розташовані в шахтах туалетних приміщень в квартирі. Розгляд заяви ОСОБА_2 про переобладнання квартири АДРЕСА_1 на продовольчий магазин. Різне. ( підняття квартплати до 2,00 грн. за квадратний метр загальної площі власників квартир ОСББ "Галина". Вважає, збори відбулись зі значним порушенням статуту ОСББ "Галина", Закону України "Про об'єднання співласників багатоквартирного будинку" а саме:

Згідно ст.7 п.1 Закону України "Про об'єднання співласників багатоквартирного будинку", ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, N 10, ст.78 ) Статут об'єднання складається відповідно до типового статуту затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства №141 від 27.08.2003р. зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2003р.за № 1155/8476 із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства №1 від 06.09.2011 в якому визначено: порядок скликання та проведення загальних зборів; порядок голосування на зборах та прийняття рішень на них; -перелік питань, для вирішення яких потрібна кваліфікована більшість голосів.

До виключної компетенції загальних зборів належать: в т.ч.визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників;

Співласники ОСББ "Галина" не були належним чином повідомлені про проведені

загальних зборів, що порушує п.5.2 ч.5 статуту ОСББ "Галина" та п. 4 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співласників багатоквартирного будинку" "... повідомлення про проведення загальних зборів направляється власником будинку або ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення загальних зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному власнику під розписку або шляхом поштового відправлення ( рекомендованим листом).

У повідомленні про проведення зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаютиься збори, місце і час проведення, проект порядку денного". Як вбачається з виданого їй на руки 07.07.2016р. головою правління Заболотним М.А. списку про кількість членів об'єднання, що кількість квартир, що знаходяться на балансі ОСББ "Галина " складає: по АДРЕСА_1 -65, по АДРЕСА_3 -30 АДРЕСА_4 - 40, АДРЕСА_5 - 40, Отже, для правомочності загальних зборів не обхідно що найменше 88 присутніх уповноважених власників квартир. Про те, як вбачається зі змісту протоколу №1 від 17.06.2016 на зборах були присутні 27 членів ОСББ "Галина". Цей факт свідчить про грубе порушення: п.4.4 ч. 4 статуту ОСББ "Галина " - "Загальні збори правочинні, якщо на них присутні більше половини членів об'єднання". п. 4 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співласників багатоквартирного будинк п.5.2 ч.5 статуту ОСББ "Галина" п. 5.3 ч.5 "Загальні збори правочинні, якщо на них присутні більше 50 (п'ятдесяти) відсотків членів об'єднання. Рішення загальних зборів приймаються 2/3 голосів від загальної кількості голосів членів об'єднання які присутні на зборах ".

"Установчі збори правомочні, якщо на них присутні більше п'ятдесяти відсотків власників"

"У голосуванні беруть участь власники квартир або приміщень, які присутні на зборах" "Рішення оформлюється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування,("за" чи "проти")". З цього вбачається, що кворуму не було. На загальні збори не були запрошені власники квартир. З наведених підстав прийняті рішення є незаконними, що суперечить ст .ст. 6, 7, ч. ч. 4,5,6,7, ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" Із змінами, внесеними згідно із Законом № 1413-VIII від 14.06.2016р.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_7 позов підтримав, дав пояснення аналогічні наведеним у фабулі позовної заяви

Представник відповідача Заболотний М.А. в судовому засіданні позов не визнав, та подав письмове заперечення на позов, у якому зазначив, що відповідно Закону України «Про Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» з 01 липня 2015 року Закон більше не передбачає « Кворуму» на загальних зборах для прийняття рішень: скільки би співвласників прийшло загальні збори є правомочними, і голосування проводиться. Підрахунок голосів. Закон не випадково скасував поняття кворуму - адже натомість він вимагає рахувати голоси не від «кворуму», а від загальної кількості голосів співвласників (ч. 14 ст.10 Закону). За загальним правилом, рішення вважається прийнятим, якщо за нього віддано більше половини голосів співвласників. Кваліфікована більшість у 2/3 голосів усіх співвласників передбачена для таких питань: реконструкція та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення інших споруд.

В зв'язку з тим, що на загальних зборах було присутніх 27 співвласників Об'єднання, а це недостатня кількість для вирішення питання про дачу згоди на реконструкцію, перепланування квартири АДРЕСА_1 під торговий заклад, тому було прийнято рішення провести письмове опитування всіх співвласників будинків ОСББ «Галина». В Законі України "Про об"єднання співвласників багатоквартирного будинку" (ч.15 ст.10) сказано що письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах , проводиться обов'язково , якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не було набрано необхідної кількості голосів « За» або «Проти» . Члени правління виконали Закон України провели письмове опитування співвласників будинків Об'єднання, які на той період перебували за постійним місцем проживання. В опитувані приймали участь 137 співвласників квартир і приміщень це більша половина проживаючих співвласників в Об'єднанні на сьогоднішній день. « За» відкриття магазину в будинку - 35 співвласників, «Проти» відкриття магазину в будинку - 102 співвласники. Тобто рішенням більшістю голосів співвласників Об'єднання «Галина» забороняється відкриття торгового закладу (як вказано ОСОБА_2 в списках опитування, де вона проводила сама ). Причиною для заборони відкриття торгівельного закладує: вхід - вихід з Магазину виходить на під'їжджу доріжку будинку, що спричинить незручності для співвласників будинків.

Квартира №1 розташована балконом, де планується зробити вхід в магазин виходить в двір об'єднання, де розташована стоянка для автомобілів співвласників, дитячий майданчик і лавочки для відпочинку жителів будинку, тому відкриття торгового закладу спричинить незручності для співвласників. При опитувані співвласників 1-го під'їзду де розташована квартира АДРЕСА_1, власником якої являється ОСОБА_2 всі співвласники проголосував проти відкриття магазину, про що свідчать підписи опитування. Загальні збори Об'єднання « Галина» проводились відповідно закону, об'яви про проведення зборів були розвішані на дошках оголошень за 16 днів до початку зборів де вказано час, місце проведення, а також проект порядку денного зборів.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини по справі, перевіривши їх поданими доказами, приходить до висновку, що позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи із таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про об?єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі Закон), діяльність об'єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об'єднання, асоціації.

Відповідно до ст. 10 Закону, органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об'єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.

Відповідно ч. 4 ст. 6 Закону, повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Відповідно до п. 5 Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галина", правління (ініціативна група) не менше ніж за 14 днів до дати проведення загальних зборів вручає кожному співвласнику під розписку або направляє рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в будинку, письмове повідомлення про проведення загальних зборів.

Як встановлено судом, правління ОСББ "Галина" не повідомило співвласників про проведення загальних зборів співвласників об"єднання у спосіб, що визначений законом та статутом об?єднання.

Відповідно до частин 12, 13 ст. 10 Закону, кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Статутом об'єднання може бути встановлено інший порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах.

Відповідно до пунктів 7, 8 Статуту об?єднання, кожний співвласник (його представник) під час голосування має один голос, незалежно від площі та кількості квартир та нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники, які разом мають більше половини від загальної кількості голосів співвласників.

Відповідно до частин 14, 15 ст. 10 Закону, рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників. Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною чотирнадцятою цієї статті, проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Відповідно до ч. 16 ст. 10 Закону, рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Точна кількість співвласників ОСББ "Галина" відповідачеві невідома. Відповідачем не надано суду точної кількості співвласників, лише представником відповідача в судовому засіданні зазначено, що підрахунок голосів ведеться за кількістю квартир, яких у об'єднанні налічується 219.

Як встановлено судом під час проведення загальних зборів співвласників об?єднання, присутніми були 27 чоловік, і рішення з питань зазначених у порядку денному, зокрема, щодо надання згоди на переобладнання квартири АДРЕСА_1 на продовольчий магазин, на зборах прийняте не було.

Суду представником відповідача надано списки членів ОСББ "Галина" про висловлення власної думки про переобладнання квартири АДРЕСА_1 під продуктовий магазин.

Із пояснень представника відповідача, такі списки є підтвердженням того, що відповідно до ч. 15 ст. 10 Закону, було проведено письмове опитування серед співвласників, які не були присутніми та не голосували на загальних зборах. Відповідно до таких списків проти відкриття магазину висловилось 102 співвласники, "за" - 35.

Дослідивши такі списки, суд вважає, що такі не можуть вважатися належним та допустими доказом у справі, оскільки опитування співвласників проведено з порушеннями статуту об?єднання. а також Закону. Так, із наданих суду списків неможливо встановити час, коли таке опитування проводилось, та чи таке проведено із дотримання 15-денного строку, що визначений Законом. А також, за відсутності даних, щодо кількості співвласників об?єднання, не видається можливим встановити кількість голосів співвласників, необхідних для прийняття рішення на загальних зборах співвласників.

За таких обставин, суд приходить до переконання, що процедура скликання загальних зборів співвласників ОСББ "Галина" проведена з порушенням Закону та статуту об?єднання.

Також з порушенням Закону та Статуту об?єднання проведене письмове опитування співвласників з приводу надання згоди на переобладнання квартири під продуктовий магазин, які не голосували на загальних зборах, результати якого були враховуані під час підрахунку голосів при прийнятті оскаржуваного рішення.

А тому, суд приходить до переконання, що рішення загальних зборів співвласників ОСББ "Галина", яке було оформлене протоколом №1 загальних зборів ОСББ "Галина" від 17.06.2016р. прийняте з порушенням Закону та Статуту об?єднання, а відтак є протиправним і підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 58, 59, 60, 209, 213 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення загальних зборів Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галина" від 17.06.2016р. в частині №2 порядку денного щодо розгляду заяви ОСОБА_2 про переобладнання квартири АДРЕСА_1 м. Броди на продовольчий магазин.

Стягнути з Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галина" в користь ОСОБА_2 551 грн. 20 коп. судового збору, що був останньою сплачений при зверненні до суду із позовною заявою.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Львівської області через Бродівський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя:

Б. М. Петейчук

Джерело: ЄДРСР 61411930
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку