open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 309/2035/16-а

Провадження № 2-а/309/84/16

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(в порядку скороченого провадження)

12 вересня 2016 року м. Хуст

Хустський районний суд

Закарпатської області

в складі: головуючого-судді: Сідей Я.Я.

при секретарі: Раковці Г.Ю.

розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом:

ОСОБА_1

до

ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: відділ освіти ОСОБА_2 районної державної адміністрації

про

зобов’язання виплатити грошову допомогу

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернулася в суд з адміністративним позовом до ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: відділ освіти ОСОБА_2 РДА про зобов’язання призначити та виплатити грошову допомогу у розмірі десять місячних пенсій. Посилається на те, що наказом Закарпатського обласного відділу народної освіти «Про призначення» від 05.09.1978 р. за №893-К її призначено на посаду вчителя початкових класів школи Хустського району. Наказом ОСОБА_2 районного відділу народної освіти від 08.08.1978 р. №721 її призначено на посаду класовод, тобто вчитель початкових класів в Кошелево-Рунську ПШ (початкову школу). Наказом по ОСОБА_2 райвно від 01.01.1990 р. позивача призначено завідуючою (директором) Кошелево-Рунської ПШ з 11.01.1990 р., де вона працює по сьогоднішній день.

У квітні 2016 р. вона звернулася до ОСОБА_2 ОУПФ для призначення пенсії та виплати грошової допомоги у розмірі 10 місячних пенсій відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до положень даного закону, а саме п.7-1, особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, роботах на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.п. «е»-«ж» ст.55 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і мають страховий стаж для жінок 30 років на таких посадах, а також якщо вони до цього часу не отримували будь-яку пенсію при призначенні пенсії за віком їм виплачується грошова допомога у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

05.05.2016 р. позивач отримала повідомлення про нарахування пенсії. Оскільки грошова допомога їй не була виплачена, 06.06.2016 р. вона звернулась до ОСОБА_2 ОУПФ з проханням призначити їй одноразову грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій. Відповідно до записів в трудовій книжці позивач має трудовий стаж, який дає право на виплату грошової допомоги. ОСОБА_2 ОУПФ від 10.06.2016 р. за №51/Д-01 позивачу відмовлено з тих підстав, що вона не вправі отримати таку допомогу, оскільки посада класовод не може бути зарахована до страхового стажу, який дає право на призначення допомоги, оскільки Переліком закладів та установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджених постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909 не передбачено посаду класовода, а вказано посади учителів, викладачів, вихователів.

Позивач вважає дії відповідача незаконними та протиправними з наступних підстав.

Довідкою відділу освіти ОСОБА_2 РДА від 29.03.2016 р. №04-373/Д підтверджується те, що позивач має більше 37 років безперервного педагогічного стажу, однак у трудовій книжці було здійснено помилковий запис про те, що вона працювала на посаді класовод,хоча фактично вона працювала вчителем початкових класів. Отже, вважає, що вказаний період її роботи в Кошелево-Рунській початковій школі, за який вона фактично виконувала обов’язки вчителя початкових класів, слід зарахувати до стажу, який дає право на виплату грошової допомоги. Просить винести рішення, яким зобов’язати відповідача призначити та виплатити їй грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з’явилася. Подала суду заяву, в якій просить провести розгляд справи у її відсутності. Позов підтримує та просить задоволити.

Представник відповідача ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області в судове засідання не з’явився. Начальником УПФ ОСОБА_3 суду подано заяву, в якій просить проводити розгляд справи без участі представника відповідача в порядку письмового провадження. Подане заперечення підтримують та просять у задоволенні позову відмовити. В запереченні на позов зазначено, що відповідно до п.7-1 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності, на посадах, роботах на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.п. «е»-«ж» ст. 55 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком оплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено Постановою КМУ №1191 від 23.11.2011 року. Відповідно до п.2 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, зокрема, що передбачені переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим Постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909. В трудовій книжці позивача ОСОБА_1 під порядковим номером 1 міститься запис про те, що така прийнята на посаду класоводом Кошелівсько-Рунянської початкової школи згідно наказу по ОСОБА_2 райвно №721 від 15.08.1978 року і пропрацювала на даній посаді до 11.01.1990 р. Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого Постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909 передбачені зокрема: учителі, викладачі, вихователі. Тобто посада класовод взагалі відсутня. У позивача відсутній страховий стаж 30 років на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.п. «е» та «ж» ст. 55 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», а тому підстав для призначення грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення немає. Вважають вимоги позивача ОСОБА_1 безпідставним и та необгрунтованими, просять у задоволенні позову відмовити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – управління освіти ОСОБА_2 РДА в судове засідання не з’явився. Представником згідно довіреності ОСОБА_4 суду подано заяву, в якій вона просить провести розгляд справи без участі представника відділу освіти ОСОБА_2 РДА, проти задоволення позову не заперечують. Крім того, начальником відділу освіти ОСОБА_2 РДА ОСОБА_5 суду надано письмові пояснення, в яких зазначено, що в записі в трудовій книжці ОСОБА_1 була допущена помилка, оскільки згідно постанови КМУ від 04.11.1993 р. №909 переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, серед найменування посад не передбачено посаду класовода початкових класів, а вказано посади учителів, викладачів, вихователів, директорів та ін. Відповідно до атестаційного листа від 25.04.1991 р. та атестаційним листом (25.02.1995 р.), «почетної» грамоти за підсумками 1989-1990 навчального року та ряд інших наказів підтверджується, що ОСОБА_1 працювала на посаді вчителя початкових класів. Відповідно до положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН України №434 від 06.09.2000 р. класний керівник – це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організація і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу у створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту. Відповідно до п.2.3 Положення на класного керівника покладається керівництво одним класом, навчальною групою. У початкових класах класне керівництво здійснює вчитель початкових класів. Позивач була призначена на посаду вчителя початкових класів наказом по Закарпатському обласному відділу народної освіти №893-К від 05.09.1989 р., помилково призначена наказом по ОСОБА_2 райвно №721 від 08.08.1978 р. на посаду класовод Рунської ПШ (початкової школи), а «класовод» є тотожним поняттю «класний керівник початкових класів». Враховуючи вищенаведене просять позов задоволити.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтований і підлягає до задоволення виходячи з наступного.

В судовому засіданні судом встановлено, що на підставі наказу по ОСОБА_2 райвно від 08.08.1978 р. №721 з 15.08.1978 р. ОСОБА_6 призначено класоводом Кошелево-Рунської ПШ, наказом по ОСОБА_2 райвно від 05.09.1978 року №893-К призначено на посаду вчителя початкових класів шкоди Хустського району з 01.09.1978 р. Наказом від 05.01.1990 р. №20 по ОСОБА_2 райвно її було призначено на посаду завідуючої Кошелево-Рунської ПШ, наказом №200 від 29.08.1997 р. – на посаду директора Рунської ЗОШ І ст., наказами від 27.08.1999 р. №317 та від 27.08.1999 р. №332 – переведена з посади директора Рунянської ЗОШ І ст. на посаду директора реорганізованої Кошелівської ЗОШ І-ІІ ст. та вчителя математики на контрактній основі, наказом №58 від 18.05.2001 р. – переведена директором школи на умовах безстрокового трудового договору.

06.06.2016 р. позивач звернулася із заявою до ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду про призначення та виплату їй грошової допомоги у розмірі 10 місячних пенсій. Згідно відповіді Хустського ОУ Пенсійного фонду від 10.06.2016 р. за №51/Д-01 позивачу відмовлено у призначенні грошової допомоги у розмірі 10 місячних пенсій з тих підстав, що на момент звернення за пенсією у неї відсутній 30-річний стаж роботи на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» та «ж» ст. 55 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», що є підставою для призначення вказаної грошової допомоги.

Так, відділом освіти ОСОБА_2 РДА 29.03.2016 р. за №04-373/д видано довідку про підтвердження спеціального стажу для призначення одноразової грошової допомоги, в якій зазначено, що ОСОБА_1 працювала на посаді вчителя початкових класів Кошелево-Рунської початкової школи з 15.08.1978 р.; призначена на посаду завідуючої Кошелево-Рунської початкової школи з 11.01.1990 р.; у зв’язку з ліквідацією посади завідуючої початкової школи, призначена на посаду директора Рунської ЗОШ І ст. з 01.09.1997 р.; переведена на посаду директора та вчителя математики реорганізованої Кошелівської ЗОШ І-ІІ ст. з 01.09.1999 р., де працює по теперішній час. ОСОБА_1 працювала в закладах і установах освіти, охорони здоров’я, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, відповідно до п. «е» ст.55 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» та постанови КМУ від 23.11.2011 р. №1191 «Про затвердження Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати» за професією, посадою вчителя, що передбачена постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» /а.с. 11/.

Крім того, у 1990 р. ОСОБА_1 нагороджено почесною грамотою за підсумками 1989-1990 навчального року, як вчителя Рунської ПШ /а.с.16/. З наказів по відділу народної освіти Хустського району від 01.12.1980 р. №1352, 06.04.1981 р. №293, 10.04.1987 р. №427 вбачається, що ОСОБА_1П надавалися відпустки, як вчителю /а.с.34-36/. В атестаційних листах за 1991 р., 1995 р. про результативність навчально-виховної роботи, якість виконання посадових обов’язків, загальну і професійну культуру та тарифікаційному списку учителів та інших працівників початкової школи на 01.09.1984 р. посаду позивача вказано, як вчителя початкових класів /а.с. 37-39/.

Відповідно до положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти (далі Положення), який затверджений Наказом МОН України № 434 від 06.09.2000 р. класний керівник - це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

Відповідно до п. 2.1. Положення обов'язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту або відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров'я якого дозволяє виконувати ці обов'язки.

Відповідно до п. 2.3. Положення на класного керівника покладається керівництво одним класом, навчальною групою. У початкових класах класне керівництво здійснює вчитель початкових класів.

Відповідно до п. е ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Статтею 7-1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е" - "ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Згідно Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909, до такого переліку віднесено роботу в загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах на посадах учителів, логопедів, вчителів-логопедів… викладачів…

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи, що позивачка ОСОБА_1 у 1978 році була прийнята на роботу, як зазначено у наказі, «класоводом Кошелево-Рунської початкової школи», що є тотожним поняттю «класний керівник початкових класів», а також враховуючи, що у початкових класах класне керівництво здійснює вчитель початкових класів, суд вважає, що вимоги позивача є підставними та обґрунтованими, а порушене право позивача підлягає захисту.

Керуючись ст.. 19 Конституції України, ст.183 -2 КАС України, п. «е» статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»,Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 – задоволити.

Зобов’язати Хустське об’єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області призначити та виплатити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Хустський районний суд протягом десяти днів з дня її проголошення.

Суддя Хустського

районного суду: підпис: ОСОБА_7

З оригіналом вірно:

Суддя Хустського

районного суду ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 61306475
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку