open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 444/1170/16-а

Провадження № 2-а/444/61/2016

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(повна)

07 вересня 2016 року Жовківський районний суд Львівської області в складі :

головуючого судді Мартинишин Я. М.,

при секретарі Гербут Н.М.,

з участю позивача ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2,

представника відповідача Прокуда Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Жовква Львівської області в залі суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у Жовківському районі Львівської області про призначення дострокової пенсії за віком, як батьку дитини інваліда з дитинства,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом для захисту своїх прав, мотивуючи свої вимоги тим, що з досягненням 11.03.2016 року 55-річного віку він, 13.04.2016 року звернувся до Управління ПФУ в Жовківському районі з заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до положення п. 3 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», оскільки досяг 55-річного віку, є батьком дитини-інваліда з дитинства, яку виховав до шестирічного віку, має понад 30 років страхового стажу та отримав згоду своєї дружини ОСОБА_4 матері дитини-інваліда на призначення йому такої пенсії. За результатами розгляду вищевказаної заяви рішенням комісії Управління ПФУ в Жовківському районі № 49 від 15.04.2016 року йому відмовлено в призначенні даної пенсії, посилаючись на те, що його дружина ОСОБА_4 яка є матір»ю інваліда з дитинства вже одержує пенсію за вислугу років і оскільки вона використала своє право на призначення дострокової пенсії до досягнення віку , тому у нього як батька, який виконував до шестирічного віку дитини-інваліда, відсутнє право на дострокове призначення пенсії за віком .

Дану відмову вважає не обґрунтованою та безпідставною . Просить зобов»язати Управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області призначити ОСОБА_1,(ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого : АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) дострокову пенсію за віком як батьку, що здійснював виховання дитини-інваліда з дитинства до шестирічного віку, відповідно до п.3 розділ XV "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" з 12.03.2016 року.

В судовому засіданні позивач та його представник підтримали заявлені вимоги, посилаючись на обставини викладені в позові, просять позов задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечила про що подала суду письмові заперечення , які підтримала в судовому засіданні та просила суд у задоволенні позовних вимог позивача відмовити.

А тому, суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази у справі, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 є батьком дитини інваліда з дитинства ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, є інвалідом з дитинства , а саме хворіє на органічне ураження УНС у вигляді спастичного монопарезу лівої руки зі стійкими порушеннями функції . Констрактура суглобів лівої руки .

Вказані обставини підтверджуються паспортом громадянина України ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, виданого Жовківським РВ ГУМВСУ у Львівській області від 06.08.2011 року,свідоцтвом про народження ОСОБА_5 , виданим відділом РАГС Жовківського РУБ Львівської області від 04.09.2001 року, довідкою до акту огляду медико-соціальної експертної комісії від 22 травня 2014 року, медичним висновком №55 на дитину інваліда з дитинства у віці до 16 років від 15.05.2007 року , медичним висновком №58 про дитину-інваліда віком до 18 років від 29.05.2012 року , довідкою ЛКК №211 від 16.03.2016 року .

Із копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 виданого сільською радою Середкевичі Яворівського району Львівської області, вбачається що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 з 09.08.1986 року перебувають у шлюбі.

Про те, що позивач як батько здійснював виховання дитини інваліда сина ОСОБА_5 до шестирічного віку, підтверджується довідкою №329 від 22.03.2016 року виданою Середкевичівською сільською радою Яворівського району Львівської області .

Із акту обстеження матеріально-побутових умов від 06.06.2016 року, вбачається що позивач дійсно фактично проживає в АДРЕСА_4 проте зареєстрований в АДРЕСА_3

З довідки №1972/03-21 від 23.05.2016 року, виданої Управлінням Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області вбачається, що дружина позивача - ОСОБА_7 перебуває на обліку в Управлінні ПФУ в Жовківському районі та з 04.01.2009 року відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» отримує пенсію за віком на пільгових умовах (за списком № 1). При цьому встановлено, що вона не використала право на призначення дострокової пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пункту 3 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

Як вбачається , 13.04.2016 року ОСОБА_1 звернувся до Управління Пенсійного фонду України в Жовківськорму районі Львівської області з заявою про призначення дострокової пенсії за віком як батьку , що здійснював виховання дитини інваліда з дитинства до шестирічного віку .

На вищезгадану заяву позивача рішенням №49 від 15.04.2016 року Управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області відмовлено в призначенні даної пенсії, посилаючись на те, що його дружина ОСОБА_4 яка є матір»ю інваліда з дитинства вже одержує пенсію за вислугу років і оскільки вона використала своє право на призначення дострокової пенсії до досягнення віку тому у нього як батька, який виховував до шестирічного віку дитину-інваліда, відсутнє право на дострокове призначення пенсії за віком .

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій визначає Закон України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування який набрав чинності 1 січня 2004 року.

Статтею 1 Закону передбачено, що пенсія - це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім'ї у випадках, визначених цим Законом.

Згідно зі ст.26 Закону №1058 - IV особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками - 55 років та наявності страхового стажу не менше п'яти років.

Відповідно до абзацу четвертого пункту 3 Прикінцевих положень Закону (у редакції станом на час виникнення спірних відносин) жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Умови призначення пенсій батькові дитини-інваліда визначено в абзаці п'ятому пункту 3 Прикінцевих положень Закону. З часу прийняття Закону ці умови змінювалися.

Так, відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону №1058 - IV (у редакції від 1 січня 2004 року) пунктом 5 Прикінцевих положень було передбачено, що у разі відсутності матері, якщо виховання п'ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком, але не раніше ніж за п'ять років до досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 цього Закону, за наявності не менше 20 років страхового стажу.

З 1 січня 2006 року Законом України від 03.11.2005 року Про внесення зміни до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", який набрав чинності, до абзацу 5 пункту 3 Прикінцевих положень Закону було внесено зміни, згідно з якими, за вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання пятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком, але не раніше ніж за п»ять років до досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 цього Закону, за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Отже, матері надається право вибору особи, яка буде одержувати дострокову пенсію за віком : вона сама або батько дітей.

Дружина позивача ОСОБА_4 дострокову пенсію на підставах передбачених пунктома 3 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", не отримувала , оскільки надала перевагу пенсії за вислугу років.

При цьому, абзацом 5 п.3 Прикінцевих положень Закону № 1058 визначено спеціальне суб'єктивне право батька ( за вибором матері), як одного з членів подружжя, що здійснювало виховання дитини-інваліда, на призначення дострокової пенсії за віком, і допустимість реалізації цього права не може ставитись в залежність від реалізації матір'ю свого права на призначення пенсії, передбаченої іншими нормами законодавства.

Таким чином, суд вважає, що оскільки позивач, який 11 березня 2016 року досяг 55 річного віку, має трудовий стаж більше 30 років, є батьком дитини-інваліда, яку виховував до шестирічного віку, згідно чинного законодавства має право на призначення дострокової пенсії за віком. При цьому суд враховує, що мати дитини-інваліда не заперечила проти призначення батькові дитини дострокової пенсії, що підтверджується її письмовою заявою

А тому, суд приходить до висновку, що відповідачем безпідставно відмовлено позивачу ОСОБА_1 в призначенні дострокової пенсії за віком.

Окрім цього, відповідно до ст.94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв'язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є всі підстави для відмови у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1

Керуючись ст. 2,5,7,11,71,94 ч.3,99,100,158-163,186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задоволити .

Зобов"язати Управління Пенсійного фонду України в Жовківському районі Львівської області призначити ОСОБА_1,(ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого : АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) дострокову пенсію за віком як батьку, що здійснював виховання дитини-інваліда з дитинства до шестирічного віку, відповідно до п.3 розділ XV "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" з 12.03.2016 року.

Стягнути з Державного бюджету України на користь позивача ОСОБА_1,(ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого : АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) документально підтверджені судові витрати в розмірі 551 грн. 21 коп.

Постанова може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду через Жовківський районний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Я. М. Мартинишин

Джерело: ЄДРСР 61278993
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку