open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 128/4026/15-а

П О С Т А Н О В А

Іменем України

22 жовтня 2015 року 18-00 год. м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді: Ганкіної І.А.

при секретарі: Шеванюк О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180, за участю 3-ої особи Відділу ведення Державного реєстру виборців при Вінницькій районній державній адміністрації про зобов»язання включення до уточненого списку виборців звичайної виборчої дільниці №50180.,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернувся до Вінницького районного суду Вінницької області з позовом до Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180, за участю 3-ої особи Відділу ведення Державного реєстру виборців при Вінницькій районній державній адміністрації про включення до уточненого списку виборців, посилаючись на те, що він не має можливості реалізувати своє конституційне право на здійснення волевиявлення через вибори за своїм місцем реєстрації – с. Сокиринці вул. 9-го Січня, 40, Вінницького району, Вінницької області, оскільки при ознайомленні зі списком виборців Дільничної виборчої комісії № 50180 виявилось, що він не включений до цього списку.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 через канцелярію подав суду подав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність, позовні вимоги просив задоволити.

Відповідач в судове засідання представника не направив, про дату, час та місце розгляду справи ДВК ЗВД №50180 повідомлявся належним чином шляхом телефонування та направлення ухвали суду через сільську раду с.Сокиринці (факсом). За телефонограмою голова Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180, повідомив, що за завантаженістю просить слухання справи проводити у його відсутність, зазначив, що покладається на думку суду.

3-тя особа в особі Відділу ведення Державного реєстру виборців при Вінницькій районній державній адміністрації подали до суду заяву про слухання справи у відсутність їх представника. У вирішенні справи покладаються на думку суду.

За таких обставин, керуючись ст. 128 КАС України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Згідно ч. 1 ст. 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно даних паспорту громадянина України серії АВ №832628 виданий 24.11.2008р. (а.с.5), позивач ОСОБА_1 є громаднином України та досяг 18-ти річного віку.

Відповідно до ч.1 ст.8 Закону України «Про Державний реєстр виборців», виборчою адресою виборця є адреса його житла або місця перебування виборця чи інша адреса, що замінює адресу житла виборця, яка є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Частина 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» передбачає, що виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Відповідно до ч.4 ст.3 Закону України «Про місцеві вибори» підставою реалізації виборцем свого права голосу на місцевих виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Відповідно до довідки Відділення ведення ДРВ Вінницької РДА від 22.10.2015р. №1 ОСОБА_1 є включеним до реєстру виборців по виборчій дільниці №051562 (округ №12) (а.с.12-15), і з даної дільниці з реєстру, як виборець виключений не був.

Згідно даних паспорта громадянина України серії АВ №832628 виданий 24.11.2008р. позивач є зареєстрованим в ІНФОРМАЦІЯ_1 та області 20.10.2015р. (а.с.5 зворіт).

Доказ того, що позивач в зв»язку з реєстрацією нового місця реєстрації звернувся до Дільничої комісії звичайної виборчої дільниці № 051562 (округ №12) про виключення його з списку виборців по даній дільниці позивач суду не надав. Таким чином не реалізувавши своє право на виключення зі списків виборців за попереднім місцем реєстрації, для внесення у списки виборців за новим місцем реєстрації.

Згідно п.2 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеві вибори» дільнична виборча комісія отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, надає його для загального ознайомлення та у випадках, передбачених цим Законом, вносить до нього зміни.

Стаття 31 Закону України «Про місцеві вибори» закріплює, що виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей.

Положення статті 31 Закону України «Про місцеві вибори» надають право кожному виборцю звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Водночас, згідно із ч.4 ст.31 Закону України «Про місцеві вибори» кожний виборець має право звернутися до суду з адміністративним позовом із цих питань у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

За ч.8 ст.31 вказаного Закону рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніше як за 5 днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного рестру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше чього строку до дільничної виборчої комісії.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеві вибори» орган ведення Державного реєстру виборців з урахуванням відомостей, поданих згідно із Законом України "Про Державний реєстр виборців", рішень відповідних територіальних виборчих комісій щодо утворення дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць (в частині включення членів дільничних виборчих комісій до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці), за наслідками розгляду заяв виборців, повідомлень дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць про включення виборців до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, а також рішень судів, отриманих не пізніш як за п’ять днів до дня голосування, виготовляє уточнений список виборців.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 8 Закону України “Про державний реєстр виборців”, виборчою адресою виборця є адреса його житла або місця перебування виборця чи інша адреса, що замінює адресу житла виборця, яка є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

При цьому, у відповідності до ч.3 ст.31 Закону України «Про місцеві вибори» кожен виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про виключення або включення зі списку себе особисто, або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Як встановлено по справі, станом на 22.10.2015р. на час розгляду справи, даних про виключення позивача з списвку виборців по виборчій дільниці №051562 (округ №12) не має.

Згідно довідки Відділення ведення ДРВ Вінницької РДА від 22.10.2015р. №1 ОСОБА_1 є включеним до реєстру виборців по виборчій дільниці №051562 (округ №12), вимога щодо виключення зі списку виборців по вказаній дільниці в позові відсутня.

Таким чином, включення позивача до списку виборців Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180, призведе до утворення для позивача права на подвійне голосування.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 КАС України закріплює право звернутись з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.

Однак, даним правом на подачу позову про виключення зі списків виборців з одночасним включенням в списки виборців по іншій дільниці позивач не скористався, звернувшись до суду лише з позовом щодо включення в списки виборців.

Таким чином, судом є встановленим, що позивач – ОСОБА_1 не був виключеним з списку виборців Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 051562 (округ №12), тому позовна вимога щодо його включення в списки виборців Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180 до задоволення не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст. 70 Конституції України, ст.ст.31,32,33 Закону України “Про місцеві вибори” (зі змінами та доповненнями) на 14.07.2015р. №595-VIII, ст.8 Закону України “Про державний реєстр виборців” від 22.07.2007р. №698-V (зі змінами та доповненнями), ст.ст.2,3,6 Законом України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” від 11.12.2003р. №1382-IV (зі змінами та доповненнями від 22.11.2014р.), ст. ст. 17, 158-163, 173,177 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 50180, за участю 3-ої особи Відділу ведення Державного реєстру виборців при Вінницькій районній державній адміністрації про зобов»язання включення до уточненого списку виборців звичайної виборчої дільниці №50180 - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її проголошення.

Суддя І.А. Ганкіна

Джерело: ЄДРСР 61122585
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку